3 Castele din Romania care merita mai multa popularitate

Sursa foto: calator.org

Romania poate ca nu are numarul impresionant de castele cu care se lauda alte tari europene precum Franta, Anglia sau Germania, insa gazduieste cateva bijuterii arhitecturale uluitoare, incarcate de istorie fascinanta si povesti ce fac deliciul publicului larg. Mai mult, castelele medievale din tinuturile transilvanene sunt printre cele mai frumoase de pe Batranul Continent, chiar daca multe dintre ele se afla, in prezent, in ruina, fiind afectate de perioada crunta a comunismului si de neglijenta autoritatilor.

Si, desi multe dintre cetatile si castelele din Romania au ramas in ruine, inca mai exista cateva exemplare in stare foarte buna, cu arhitectura impresionanta, ce merita vizitate. Pelesul, Branul, Castelul Corvinilor si Castelul Cantacuzino sunt printre cele mai populare, iar acest lucru nu este de mirare. Sunt absolut uimitoare si au o incarcatura istorica importanta. Dar exista alte cateva castele in tara noastra care pot concura cu cele enumerate mai sus in ceea ce priveste splendoarea arhitecturala, insa care sunt foarte putin cunoscute.

Iata 3 dintre castelele din Romania care ar merita mai multa popularitate:

Castelul Csernovics. Denumit si Cernovici, acest monument istoric si arhitectonic fabulos se gaseste in localitatea Macea din judetul Arad. Castelul a fost inaugurat in 1886, fiind ridicat de familia nobiliara Csernovics. De-a lungul existentei sale, aceasta splendida cladire a fost locuita de mai multe familii nobiliare, fiecare dintre ele lasandu-si propria amprenta asupra designului castelului in stil secession, multitudinea de influente arhitectonice fiind vizibile si in ziua de azi. 

Este o atractie turistica care, cu siguranta, merita vizitata! De luat in seama, de asemenea, frumoasa gradina botanica din jurul cladirii, care adaposteste o sumedenie de specii de plante rare. 

Locuri de cazare in apropierea castelului Csernovics gasesti aici!

Castelul Nakó. Situat in oraselul Sannicolau Mare din judetul Timis, Castelul Nakó a fost ridicat in anul 1864, la cererea contelui Kálmán Nakó. Arhitectura cladirii este, in principal, neoclasica si iese in evidenta printr-un turn medieval impunator. Castelul este imens; cuprinde 99 de incaperi, multe dintre ele gazduind initial colectii impresionante de carti, opere de arta, mobilier masiv sculptat si portelanuri valoroase. In prezent, obiectele de valoare nu se mai gasesc in interiorul castelului, acestea fiind date disparute in urma Primului Razboi Mondial. De asemenea, aceasta cladire splendida ce, la inceputuri, avea sa fie locuita de Kálmán Nakó, dupa moartea contelui a fost transformata intr-o scoala agricola (prima scoala agricola din tara), apoi in sediu legionar si ulterior in depozit de arme militare. Astazi, castelul gazduieste Casa de cultura si muzeul orasului Sannicolau Mare si este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Timis.

Locuri de cazare in apropierea castelului Nakó gasesti aici!

Castelul Goga. In localitatea Ciucea din judetul Cluj, pe un deal ce se ridica deasupra vaii Crisului, se inalta splendidul Castel Goga pe un domeniu ce avea sa fie cumparat de catre poetul Octavian Goga in anul 1920 de la vaduva poetului maghiar Ady Endre, Boncza Berta. Imediat ce a devenit proprietarul domeniului de la Ciucea, Goga a modificat structura castelului; l-a marit, l-a etajat si i-a schimbat complet arhitectura, conferindu-i un stil brancovenesc, cu verande generoase si vedere spre rau. Din nefericire, la doi ani de la terminarea lucrarilor de renovare a castelului, in 1938, Octavian Goga a trecut in nefiinta din cauza unui atac cerebral. La un an dupa moartea poetului, Veturia Goga a adus pe domeniul castelului un monument de arhitectura romaneasca, biserica din lemn din localitatea salajeana Galpaia si a infiintat o manastire de maici ce functioneaza si in ziua de azi (cu o mare pauza in anii de comunism). In perioada 1938 -1958, Veturia realizeaza “Mausoleul”, un monument funerar facut cu ajutorul arhitectului G. M. Cantacuzino si decorat de artista Nora Steriade. 

In prezent, Muzeul Memorial “Octavian Goga” se intinde pe o suprafata de 4 hectare si gazduieste 9 cladiri si un patrimoniu mobil ce cuprinde 14 310 piese valoroase, impartite pe colectii expuse in salile complexului muzeal. Locuri de cazare in apropierea castelului Goga gasesti aici!

The post 3 Castele din Romania care merita mai multa popularitate appeared first on Blogul HotelGuru.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *