Istoria Palatului Mogosoaia

Sursa foto: Constantin Iosif/Shutterstock.com

In localitatea Mogosoaia, situata la 15 kilometri de Bucuresti, gasim un palat impresionant a carui constructie avea sa fie inceputa in anul 1698 de catre domnitorul Constantin Brancoveanu si terminata 4 ani mai tarziu.

Multi bucuresteni adora sa isi petreaca dupa-amiezile de sambata si duminica relaxandu-se in parcul din localitate, in jurul acestei constructii frumoase. Insa putini stiu povestea din spatele palatului.

Acest monument istoric construit in cel mai pur stil brancovenesc a suferit, de-a lungul istoriei sale, numeroase distrugeri si a fost folosit in fel si fel de moduri, conform dorintelor conducatorilor lui. In urma trecerii in nefiinta a lui Constantin Brancoveanu, cladirea avea sa treaca in posesia otomanilor, care au transformat palatul in han. De asemenea, cladirea a fost, in timpul revolutiei din 1821, tabara pentru pandurii lui Tudor Vladimirescu. In cele din urma, chiar inainte de Primul Razboi Mondial, palatul a devenit loc de intalnire pentru marile personalitati ale vremii, datorita Marthei Bibescu, romanciera, poeta, politiciana si memorialista romana si franceza, care si-a folosit toate resursele de care a dispus pentru a face acest lucru.

Martha Bibescu avea sa fie chiar proprietarul domeniului de la Mogosoaia pentru o perioada. Iar cat timp a detinut palatul, a fost vizitata de oaspeti de seama, printre care Regele Carol I, Regele Ferdinand, Regina Maria, Nicolae Iorga, Winston Churchill, Charles de Gaulle, Regele Alfons al XIII-lea al Spaniei, Marcel Proust si maresalul August von Mackensen. 

Un alt fapt curios legat de Palatul de la Mogosoaia este acela ca Marin Preda, unul dintre cei mai mari scriitori romani ai epocii contemporane, si-a gasit sfarsitul in una dintre cladirile din cadrul domeniului, tragica intamplare avand loc in anul 1980. 

Astazi, domeniul de la Mogosoaia are in componenta cladirea palatului propriu-zis, care este folosita ca sediu pentru Muzeul Traditiei Aulice, vila d’Elchingen (unde se gaseste sediul Centrului de conferinte si rezidente), capela Gheorghe Bibescu, turnul portii, cuhnia (originala bucatarie brancoveneasca), biserica “Sfantul Gheorghe”, serele Nicolae Bibescu, ghetaria si biblioteca “Martha Bibescu”. Cea mai celebra imagine a domeniului este fatada din spatele Palatului, cea cu vedere la lac, loc in care se gaseste o splendida logie in stil venetian, in care multe cupluri adora sa isi faca pozele din ziua nuntii.

O alta atractie a palatului Mogosoaia sunt cele doua mari parcuri care il inconjoara. Primul dintre ele, construit in stil englezesc intre anii 1921 – 1922, a fost amenajat dupa ideile Marthei Bibescu. Cel de-al doilea, intins pe cea mai noua parte a domeniului de la Mogosoaia, a fost construit cu doar cativa ani in urma. Odata cu amenajarea parcului cel nou, s-a adus aici faimoasa statuie a lui Lenin, un monument comunist ce avea sa fie darmat de catre Gheorghe Gavrilescu imediat dupa caderea regimului Ceausescu. 

De ce sa vizitezi Palatul de la Mogosoaia?

Superbele Palate Brancovenesti din domeniul de la Mogosoaia ofera vizitatorilor o sumedenie de posibilitati de a petrece timpul liber in cel mai placut mod posibil. Fie ca faci plimbari pe jos in verdele naturii, stai relaxat intr-un hamac citind o carte, te plimbi cu bicicleta, asisti la un spectacol de teatru, la un concert sau la o proiecte de film, intotdeauna vei gasi ceva interesant de facut aici. In plus, fiind situat in afara Bucurestiului, parcul Mogosoaia este mai mereu relaxat si lipsit de aglomeratia pe care adesea o vedem in parcurile mari ale capitalei. 

Locuri de cazare in apropiere gasesti aici!

The post Istoria Palatului Mogosoaia appeared first on Blogul HotelGuru.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *