Atractii si obiective turistice in judetul Iasi

Sursa foto: Turistico.ro

Unul dintre cele mai vechi si bine dezvoltate judete din tara noastra, Iasi, capitala regiunii istorice Moldova, este locuit inca din anii 5500 i. Hr. conform datelor arheologice ale Culturii Cucuteni si asezarilor grecesti ce dateaza din secolele IV-III. i. Hr. Pe langa vestigiile istorice pe care le adaposteste, Iasiul se mandreste, de asemenea, cu o sumedenie de obiective culturale, arhitecturale si religioase de o importanta deosebita.

In Iasi gasim urmele pasilor lui Stefan cel Mare, locuri ce odinioara erau frecventate cu drag de Mihai Eminescu, bojdeuca lui Ion Creanga si multe alte locuri cu mare insemnatate in cultura si istoria tarii noastre.

Daca planuiesti sa vizitezi capitala culturala si religioasa a Moldovei, citeste randurile de mai jos pentru a afla care sunt primele obiective turistice pe care trebuie sa le vezi:

Castelul Sturdza. Construita intre anii 1880 si 1904, aceasta cladire neogotica din Miclauseni este ingrijita in prezent de Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care administreaza intreaga localitate situata la 65 de km de municipiul Iasi. Castelul face parte dintr-un complex ce include, de asemenea, o manastire, o biserica si un parc, complex care este inclus in lista monumentelor istorice importante pentru zona Moldovei.

Castelul a fost ridicat pe locul unui fost conac ce data din anii 1550, al carui proprietar a fost vistiernicul Simion Stroici. In 1697, nepoata lui Stroici ofera conacul mostenire fratelui Ioan Sturdza, care hotaraste sa reabiliteze intreaga constructie, transformand-o intr-un castel. In prezent, constructia exterioara a cladirii abunda in elemente decorative si simboluri ce fac referire la blazonul nobililor Sturdza, iar interiorul sau a fost transformat intr-un muzeu.

Parcul Copou. Situat pe dealul cu acelasi nume, Parcul Copou (poreclit Ulita Aristocrata) isi are radacinile in secolul al XVIII-lea, cand voievodul Matei Ghica a construit aici un foisor de relaxare. Uimiti de frumusetea locului, boierii au inceput atunci sa-si construiasca locuinte in jurul foisorului, prevazand uriasul potential al parcului. Splendida gradina a devenit oficial parc public in anul 1833 si, datorita demersurilor facute de Mihai Sturdza, s-a dezvoltat din ce in ce mai mult. In interiorul parcului poti observa astazi faimosul Tei al lui Eminescu, Obeliscul cu lei si statuile celor mai mari personalitati istorice si literare din istoria Moldovei.

Palatul Culturii. Emblema capitalei Moldovei, Palatul Culturii este, fara doar si poate, cea mai fotografiata cladire din oras si unul dintre cele mai importante obiective turistice din regiune. Ridicata pe locul fostului palat domnesc din Moldova, cladirea palatului dateaza din 1925, la inaugurarea acesteia participand insusi regele Ferdinand. Desi la inceput era folosit ca institutie administrativa si de justitie, din 1955, Palatul functioneaza in scop cultural. Arhitectura, de-a dreptul uluitoare, se remarca prin elemente decorative neogotice si heraldice, dar mai ales prin statuile arcasilor. Interiorul palatului este format din 298 de incaperi si ocupa o suprafata de 36 000 de metri patrati.

Bojdeuca lui Ion Creanga. Cea dintai institutie muzeala literara din Romania, Muzeul Creanga a fost inaugurat in anul 1918 si avea sa fie, in trecut, locul in care a trait vreme de cativa ani cel ce a devenit cel mai mare scriitor roman din toate timpurile. Intre zidurile acestei cladiri au fost scrise indragitele Amintiri din copilarie, pe care cu totii le-am citit in primii ani de scoala. Tot aici a locuit, pentru o scurta vreme, Mihai Eminescu.

In bojdeuca pot fi vazute obiecte si documente relevante pentru viata si activitatea lui Ion Creanga, o biblioteca, un amfiteatru in aer liber si multe alte lucruri interesante.

Podgoriile Cotnari. Se spune ca la podgoriile Cotnari se produce cel mai bun vin moldovenesc. Avand parte de un sol fertil, roditor, o clima prielnica si multa dedicatie din partea localnicilor in ceea ce priveste ingrijirea vitei de vie, aceste podgorii din Podisul Moldovei asigura, an de an, un vin de traditie, gustos, care se vinde peste tot in tara, dar si in strainatate. Insusi Dimitrie Cantemir a iubit dealurile molcome ale Cotnariului, pe care le-a poreclit “Podgoriile sfinte”. 
Sigur, judetul Iasi adaposteste multe alte locuri interesante, pline de istorie, cultura si frumusete naturala. Pentru a le vedea pe toate, insa, vei avea nevoie de cateva saptamani bune. Din fericire, judetul are parte de suficiente hoteluri si pensiuni pentru toate gusturile si buzunarele. Mai multe informatii legate de cazari poti afla in urmatorul link!

The post Atractii si obiective turistice in judetul Iasi appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *