5 sate săsești din Transilvania care merită vizitate

România oferă peisaje și atracții pentru toate gusturile, însă autenticitatea pe care o găsim în satele săsești cucerește toată lumea. Sate incluse pe lista patrimoniului UNESCO cu tradiții păstrate din strămoși, case vechi de câteva generații și biserici fortificate păstrate de sute de ani. Poți spune că veșnicia s-a născut la sat, iar bucuria unei plimbări pe ulițele pline de istorie nu a dispărut. Iată o listă cu unele dintre cele mai frumoase sate din Transilvania pe care merită să le vizitezi vara aceasta. 

  1. Rupea
Sursă foto: DR-PSD/Shutterstock.com

Cu impunătoarea cetate care se înalță peste sat, Rupea cucerește vizitatorii prin casele vechi, istoria și cultura locului. Cetatea Rupea este una dintre cele mai vechi fortificații din România, atestată documentar în 1324, oferind priveliști uimitoare către toate cele patru zări. Se întinde pe o suprafață de aproape 11 hectare cu turnuri mărețe, ziduri impunătoare și curți interioare ca odinioară. N-ai cum să o ratezi dacă ajungi în zonă, mai ales prin poziția sa dominantă asupra satului, făcându-și simțită prezența de la mare distanță. După ce vizitezi cetatea, asigură-te că explorezi și cărările satului și vorbești cu localnicii câte-n lună și-n stele despre istoria și cultura lor. Dacă ajungi într-un city break de weekend, dă o fugă duminică dimineață până la Biserica evanghelică fortificată din localitate

Sursă foto: Gaspar Janos/ Shutterstock.com

Găsești cazare aici dacă rămâi peste noapte în localitate: https://travelminit.ro/rupea

  1. Criţ
Sursă foto: Calin Stan/ Shutterstock.com

Criț sau Kreuz, după vechea denumire care înseamnă cruce, s-a format în jurul unei biserici din piatră închinată sfintei Cruci dintr-o tradiție locală, care spune că era o cruce mare pe o stâncă, vizibilă de la distanță. Satul este divers, aproape de natură și departe de agitația drumului național traversat de mașini. Dacă ești pasionat de traseele cu bicicleta, zona îți oferă aproximativ 80 de km de trasee care leagă satele și te invită la explorarea zonei. Tot în satul Criț, poți găsi Biserica fortificată înălțată încă din anii 1810-1813, care te va încânta prin detaliile care amintesc de anii 1400 și de biserica medievală. 

Sursă foto: Calin Stan/ Shutterstock.com

Te sfătuim să petreci mai multe zile aici și să explorezi zona. Te poți caza aici: https://travelminit.ro/crit

  1. Rîmetea
Sursă foto: levinho/ Shutterstock.com

Unul dintre cele mai admirate sate din țara noastră, Rîmetea, uimește prin peisajul pe care îl oferă din orice punct al satului. Munții Trascăului la poalele cărora se află satul Rîmetea se înalță semeț deasupra întregii zone. Dacă printre pasiunile tale se numără drumețiile pe munte, Piatra Secului te așteaptă să o explorezi și să ajungi în vârf de unde să poți admira o panoramă superbă. La 3 km de sat se află Cetatea Trascăului, un alt punct care merită vizitat dacă faci o oprire în zonă. Pe lângă casele vopsite cu alb, care dau o unitate întregului sat, aici poți găsi și cea mai veche moară funcțională din regiune, veche de peste două secole. 

Sursă foto: Angyalosi Beata/ Shutterstock.com

Casa de oaspeți Dr. Demeter Bela din Rimetea te așteaptă să-i calci pragul dacă ajungi în această zonă: https://travelminit.ro/rimetea

  1. Viscri
Sursă foto: cge2010/ Shutterstock.com

Satul Viscri este renumit atât în România, cât și pe plan internațional, iar cei care îl vizitează  spun că este într-adevăr special. Viscri este inclus în lista patrimoniului UNESCO, pentru că are una dintre cele mai bine protejate și păstrate biserici fortificate. 

Sursă foto: Michele Rinaldi/ Shutterstock.com

Viscri merită explorat din poartă în poartă, să stai de vorbă cu localnicii și să guști din preparatele regiunii, lucruri ce te vor face să te îndrăgostești de acest sat. Căsuțele săsești, simple, care îți oferă tot confortul, îți vor aduce aminte de copilăria la bunici și de diminețile răcoroase pe prispa casei. Nu uita să explorezi în lung și în lat ulițele satului și să te bucuri de simplitate, la fel ca atunci când erai copil. 

Sursă foto: David Ionut/ Shutterstock.com

Și dacă ar fi să folosim un clișeu, spunem că o fotografie valorează cât o mie de cuvinte, așa că lăsăm fotografiile să vorbească. Aici găsești cazare: https://travelminit.ro/viscri

Sursă foto: Angyalosi Beata/ Shutterstock.com
  1. Biertan
Sursă foto: EAZN/ Shutterstock.com

Primul sat inclus pe lista patrimoniului UNESCO a fost Biertan, unde s-au păstrat cel mai bine clădirile medievale și bisericile fortificate. Micile case ca niște fortărețe, vor trezi în tine dorul de a explora în lung și în lat satul, așa cum o faci în city break-uri în orașele mari.  Indiferent în ce anotimp vizitezi satul Biertan, te va cuceri de la primul peisaj care îți va ieși în cale. Simplitatea și frumusețea tradițiilor te va face să vrei să petreci cât mai mult timp aici. Autenticitatea locului nu reprezintă doar Biserica fortificată, cât și casele și oamenii care au păstrat tradițiile de sute de ani. 

Sursă foto: Patrick Cools/ Shutterstock.com

Aici găsești cazare în zonă: https://travelminit.ro/biertan

Sursă foto: emperorcosar/ Shutterstock.com

The post 5 sate săsești din Transilvania care merită vizitate appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *