Descoperă Țara Făgărașului, un paradis ascuns!

Aleasă drept destinația anului 2020, Țara Făgărașului este zona pe care trebuie neapărat să o vizitezi. Cu tradiții și peisaje minunate, acest loc te va surprinde cu oameni blânzi, mâncare delicioasă și activități pe măsură.

O zonă unde tradițiile sunt menținute indiferent de generație, Țara Făgărașului te așteaptă. Este un ținut plin de dealuri verzi și de frumuseți naturale și culturale uimitoare. Este ca o călătorie în timp în ținuturile magice ale zonei Făgăraș: Peștera Mânăstirii Șinca Veche de 7000 de ani, moara de apă de 135 de ani din Ohaba, Cetatea Făgăraș de 500 de ani și 2 locuri de o frumusețe naturală, rezervația de narcise de lângă Vadu și Piramidele din Șona.

Iată ce poți face în acest paradis: 

Vizitează Mânăstirea Șinca Veche

Sursa foto:David Ionut/Shutterstock.com

Peștera este sculptată în piatră de nisip și acum este acoperită pentru a preveni degradarea. Poți vedea în continuare semnele rămase din sculpturi, au o textură de 5-10 cm lungime și marcaje adânci de câțiva milimetri pe pereți. Cel mai impresionant aspect al peșterii sunt luminatoarele circulare de pe acoperișul unei camere, care arată că a fost sculptată de apă datorită formei sale rotunjite. Acest loc apare chiar și în Atlas Obscura.

Moara din Ohaba

Sursa foto: mapio.net

Acesta este un exemplu excelent de localnici care își păstrează moștenirea și pe care au adăugat-o în traseul turistic. Familia care are această moară de apă este la a patra generație de morari și au trebuit să lupte cu istoria și regimul comunist pentru a menține această moară funcționând. Au fost impresionați de faptul că nu lăsau regimul să-l ia și să folosească este la fel de bun comun ca în orice altceva (pământ, fabrici, animale).

Datorită acestei lupte, moara este încă aici, aparține în continuare familiei și încă funcționează. Proprietarul (Popa Nicolae) este un mare povestitor și ne relatează istoria acestui loc, ne-a arătat partea inginerească a morii și a explicat și beneficiile pentru sănătate ale făinii pe care o fac, deoarece este împământată cu 2 roci speciale care sunt mișcat de pârâu afară. Moara are 135 de ani și încă funcționează.

Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului 

Este considerată una dintre cele mai mari rezerve europene de narcise (peste 400 ha), dar pe măsură ce trec anii, apar din ce în ce mai puține flori (nu se știe dacă este o degradare naturală sau pentru că oamenii le culeg). Este un ecosistem special: stejari imenși și narcise albe cu iris purpuriu în iarba verde, un adevărat spectacol vizual.

Trebuie să vii aici în perioada 15-25 mai pentru a vedea de fapt narcisele înflorite (aceasta poate diferi de la un an la altul. Deci, dacă dorești să mergi la această petrecere populară sau dorești să eviți mulțimea, asigură-te că marchezi data în calendar și te organizezi în consecință.

Piramidele din Șona

Una dintre cele mai populare legende spune că odată, câțiva uriași au venit din munții Făgărașului și au trecut Oltul. Deoarece pantofii lor erau plini de noroi, când au ajuns la locul unde sunt piramidele și și-au golit pantofii, iar noroiul a format aceste dealuri.

Piramidele domină satul, iar localnicii le numesc „guruieți”, adică acea movilă de sol. Cercetătorii cred că acești „guruieți” ascund cimitirul lui Decebal pentru că seamănă cu „tumuli”, formațiuni folosite de celți sau sciți, care și-au îngropat liderii împreună cu armele și bijuteriile lor. În plus, arheologii au găsit ceramică din epoca bronzului târziu și perioada Hallstatt aproape de piramide.

Curioși să afle ce se ascunde în interior, localnicii au încercat să sapă în movilă, dar au fost opriți de autorități. Chiar și arheologii nu au reușit încă să dezvăluie misterele piramidelor Sona, așa că rămâne un loc ideal de vizitat, mai ales pentru cei care iubesc legendele.

Cetatea Făgăraș

Sursa foto: cge2010/Shutterstock.com

Cetatea a fost construită în 1310 pe locul unei foste cetăți din lemn din secolul al XII-lea (arsă de tătari în 1241). A fost extinsă între secolele al XV-lea și al XVII-lea și considerată una dintre cele mai puternice fortificații din Transilvania. 

De-a lungul anilor, Cetatea Făgăraș a funcționat în principal ca reședință pentru diverși prinți și familiile lor. Prințul transilvănean Gabriel Bethlen (1613-1629), puternic influențat de Renașterea italiană, a adus arhitecți și producători de sticlă din Italia care au reconstruit cetatea, oferind construcției eleganță și frumusețe. În timpul domniei lui Georg Rákóczi (1630-1649), fortificațiile castelului au fost dublate și șanțul a fost mărit. Ráckózi a făcut bastioanele punte și acoperite, șanțul pavat cu pietre, podul și cazematele reparate și construită o casă de pază.

Înregistrările arată că interiorul trebuie să fi fost luxos în secolul al XVII-lea; din păcate, puțină din fosta sa măreție a fost păstrată. Castelul a fost privat de decorațiunile și mobilierul său elegant când a fost transformat în garnizoană militară în secolul al XVIII-lea.

Astăzi, cetatea frumos conservată găzduiește Muzeul Județean Făgăraș, care prezintă artefacte romane, o colecție de arme medievale și meșteșuguri populare tradiționale. Muzeul găzduiește, de asemenea, o frumoasă colecție de icoane pictate pe sticlă.

The post Descoperă Țara Făgărașului, un paradis ascuns! appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *