Top 5 cele mai interesante biserici fortificate din Transilvania

Dacă bănuieşti că acest articol va include celebra Biserica Fortificată din Viscri, să ştii că ai dreptate. Dar pe lângă ea, Transilvania mai are atât de multe lăcaşuri de cult spectaculoase, încât sigur vei descoperi cel puţin o locaţie nouă, pe care trebuie să o bifezi vara asta. Iar dacă planifici un circuit, cu atât mai bine. 

Bisericile fortificate din Transilvania sunt specifice satelor săseşti şi secuieşti, unde au jucat atât un rol religios, cât şi militar, prin arhitectura lor specifică. Majoritatea fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO şi au fost construite în Evul Mediu. 

Biserica Fortificată din Viscri

Photo 27976360 © Gabriela Insuratelu | Dreamstime.com

Iniţial romano-catolică, apoi luterană, Biserica din Viscri, judeţul Braşov, este astăzi un lăcaş de cult evanghelic, ce include clădirea principală, incinta fortificată cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane şi un turn de poartă. Monument al Patrimoniului Mondial UNESCO, ea funcţionează şi ca obiectiv turistic pentru călătorii din zonă, iar intrarea costă 4 lei. O poţi admira şi tu zilnic, între orele 10:00-13:00 și 14:00-18:00.

În curtea bisericii, la parterul cetăţii, este amenajat chiar şi un muzeu dedicat meşteşugului transilvănean, inclus în preţul vizitei. Iar dacă ai timp berechet, nu pleca din Viscri fără să arunci o privire şi asupra caselor din zonă. Dacă ai noroc, poate chiar Prinţul Charles va ieşi la poarta să te salute. 

Biserica Fortificată din Biertan

Biserica Fortificată din Biertan, judeţul Sibiu, face parte dintr-un întreg complex arhitectural de mari dimensiuni. Ultima cetate din zonă construită în stil gotic târziu, ea impresionează atât prin aspectul impunător, cât şi prin istoria şi legendele locului.

Una dintre cele mai interesante povești legate de ea este faptul că bastionul estic include o “carceră”, o cameră de mici dimensiuni cu un singur pat şi o masă, unde erau cazate cuplurile ce intenţionau să divorţeze. Închise în camera mică, având la dispoziţie un singur tacâm, o singură farfurie şi o singură cană pentru apă, perechile ajungeau de cele mai multe ori să se împace.

Dacă ajungi la faţa locului, caută şi uşa sacristiei, cu un sistem de 19 încuietori premiat la  Expoziția Mondială din 1900 de la Paris. Programul de vizitare nu include şi lunea, iar preţul unui bilet este de 10 lei.

Biserica Fortificată din Prejmer

Înscrisă pe lista Monumentelor UNESCO încă din 1999, Biserica Fortificată din Prejmer era pe vremuri un loc strategic ridicat împotriva invaziei turcilor. În scop de apărare, fusese construită chiar ca un castel din poveşti: cu un șanț lat plin de apă de jur împrejur, care să ţină intruşii la distanţă.

În ciuda faptului că era o biserică, acolo se afla “Orga Morţii”, o invenţie macabră ce includea mai multe arme cu care românii atacau turcii pentru a le produce pagube semnificative. Astăzi, Biserica Fortificată din Prejmer poate fi vizitată pentru 10 lei, între 9 şi 18 în timpul săptămânii sau până la ora 17, în weekend.

Biserica Fortificată din Axente Sever

O biserică fortificată nu era doar o simplă biserică în Evul Mediu, iar Biserica Fortificată din Axente Sever nu face excepție. Ceea ce este interesant la dublul rol al lăcaşului este că el funcţiona şi ca o imensă cămară pentru slănina locuitorilor din sat. Acestea erau depozitate într-un loc anume, numit Turnul Slăninilor. Şi pentru că erau atât de multe, sătenii erau nevoiţi să şi le marcheze, ca să nu le confunde.

Nu promitem că vei găsi slănină când vei merge în vizită la Axente Sever, dar partea bună este că muzeul creat în curte include şi câteva camere pentru oaspeţi unde poţi înnopta. Găseşti biserica deschisă între 10 şi 17, iar preţul unui bilet este de 8 lei.

Biserica Fortificată din Cincşor

Biserica aflată într-un sat săsesc care, în 2011, mai număra doar 22 de locuitori saşi este ultima pe lista noastră, dar îţi recomandăm să n-o ratezi. Astăzi funcţionează pe post de biserică evanghelică şi poţi lua parte chiar şi la slujbă. Orga bisericii, din 1805, a fost adusă de către Samuel Matz Birthalm și este una dintre cele mai renumite orgi bisericești din Transilvania.

Tu cum ai reorganiza acest top conform preferinţelor tale? Sperăm să vizitezi cât mai multe dintre bisericile fortificate din Transilvania şi să îţi completezi lista cu alte atracţii turistice impresionante.

The post Top 5 cele mai interesante biserici fortificate din Transilvania appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *