Descoperă Maramureșul autentic: locuri, tradiții și gastronomie locală

În nordul îndepărtat al țării, se află magnificul județ Maramureș – unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România. Aici, te vei simți ca și cum ai face un pas înapoi în timp.

Întregul peisaj este alcătuit din văi răsucite și dealuri verzi presărate cu lanuri de fân și cirezi de vaci. Județ cu peisaje montane impresionante și văi luxuriante cu sate mici, Maramureșul este considerat una dintre cele mai frumoase și distincte regiuni din Europa. Atracțiile naturale ale Maramureșului sunt depășite doar de bunătatea înnăscută și ospitalitatea oamenilor care locuiesc în văile sale.

Dacă vrei să vizitezi în perioada următoare acest loc, iată ce ar trebui să ai în vedere: 

Cele 8 biserici din lemn

Deși poți găsi o biserică din lemn în aproape fiecare sat din Maramureș, multe dintre ele sunt recent construite. Dintre toate aceste biserici din lemn, Maramureș are 8 care au fost incluse pe lista patrimoniului UNESCO: Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Șișești, Poienile Izei și Târgu-Lăpuș.

Biserica de lemn cea mai cunoscută este Bârsana; având o istorie foarte interesantă (a fost mutată aici de altundeva). Bisericile Desești și Târgu-Lăpus sunt ușor accesibile, deoarece sunt situate pe drumul dintre Baia Mare și Sighetu Marmației. Celelalte biserici din lemn sunt mai izolate, așa că trebuie să te îndrepți spre Valea Izei pentru a le vizita.

 Cimitirul Vesel

Probabil una dintre cele mai cunoscute priveliști din Maramureș și unul dintre motivele principale pentru care oamenii vizitează acest județ este Cimitirul Vesel. În orașul Săpânța, la doar o aruncătură de băț de granița cu Ucraina se află unul dintre cele mai interesante cimitire din toată lumea.

În loc de pietrele funerare tipice reci, cenușii sau de marmură și cruci metalice pe care le întâlnești în mod obișnuit în toată Europa, oamenii din Săpânța au adoptat o abordare diferită.

Ridicându-se deasupra mormintelor de beton, monumentele sculptate în lemn ornamentat decorează mormintele celor care își duc somnul de veci. Pietrele funerare sunt vopsite în albastru, cu accente de nuanțe galbene și roșii. Imaginile cu desene animate ale celor plecați prezintă scene din viețile lor – uneori chiar descriind modul în care a avut loc moartea acestora.

Cascada Cailor, Borșa

Situată în stațiunea turistică Borșa, la o altitudine de 1300 m în Munții Rodnei, cascada de 90 de metri înălțime curge în mai multe trepte. Se poate ajunge din complexul turistic Borșa cu telescaunul. De la stația de capăt a telescaunului, vei face o drumeție de 30 de minute pentru a ajunge la Cascada Cailor, așa numită după ceea ce se spune că este o poveste adevărată.

Povestea spune că, în trecut, fermierii locali aveau caii la păscut aici. Într-o noapte, în timp ce încerca să-i vâneze, un urs flămând i-a urmărit spre cascada bruscă, făcându-i să sară. 

Mocănița de la Vișeu de Sus

Unul dintre cele mai interesante lucruri de făcut în Maramureș este o plimbare cu un tren cu aburi vechi de 100 de ani numit Mocănița. Orele de funcționare și prețurile trenului cu aburi se găsesc pe site-ul oficial. Poți rezerva biletele online sau le poți achiziționa de la intrare, însă e posibil să găsești mai aglomerat.

Dacă mergi cu Mocănița, e ca și cum te-ai întoarce în timp. În timpul călătoriei, trenul cu aburi face două opriri: o scurtă oprire de 10 minute pentru lemne și o pauză mai lungă pentru prânz. Oprirea mai lungă de 2 ore se află într-o pajiște, lângă râu, unde te poți bucura de prânz în sunetele muzicii tradiționale.

Călătoria înapoi pare mai lungă decât cea de la dus, dar, de-ndată ce te-ai întors, vei simți dor de natură. 

Memorialul Durerii, Sighetu Marmației

Poți găsi orele de vizitare și taxele de intrare la Memorialul Durerii de la Sighetu Marmației pe site-ul oficial. Muzeul construit într-o fostă închisoare este un spațiu dedicat ororilor care au avut loc în timpul regimului comunist din România. Este cu adevărat o lecție de istorie și merită câteva ore din timpul tău pentru o scurtă amintire.

Tradiții

Vechile tradiții au rămas vii datorită munților înalți care adăpostesc lunga depresiune din toate părțile.

Moroșenii, așa cum se numesc maramureșenii, sunt oameni ospitalieri cărora le place compania și vorba. Vechiul obicei de a saluta pe toată lumea, provenind din vremurile în care oamenii din aceeași comunitate erau puțini și străinii și mai puțini, continuă și astăzi: atunci când doi oameni se întâlnesc se salută, fie ei cunoscuți sau străini complet.

Maramureșul este una dintre puținele zone în care costumul popular a fost păstrat aproape nealterat de influențele urbane.

În Vadu Izei, măiestria tradițională, cum ar fi pictarea icoanelor pe sticlă, țeserea păturilor și covoarelor cu lână vegetală vopsită sau realizarea coșurilor înnodate manual sunt încă practicate de localnici. Dar dacă doriți să găsiți toate acestea într-un singur loc, atunci vizitați Muzeul Țăranului Român, situat într-o casă tradițională din secolul al XVIII-lea din satul Dragomirești.

Relațiile dintre oameni în general, dar mai ales cele dintre membrii diferitelor comunități, au fost realizate printr-o practică comercială arhaică, foarte activă chiar și în zilele noastre: târgul. În general, târgul este o piață în care oamenii din satele dintr-o zonă foarte bine definită vin să vândă și / sau să cumpere diverse bunuri. Când se ajunge la un acord de afaceri, „adălmașul” se bea, un pahar de horincă, ca simbol al acordului comun. Trebuie menționat faptul că Moroșenii nici măcar în zilele noastre nu folosesc nicio hârtie pentru a-și susține acordurile comerciale, cuvântul și onoarea lor îi obligă.

Femeile sunt responsabile de proiectarea și împărțirea spațiului în întreaga casă și decorează, de asemenea, locuințele și obiectele folosite în viața de zi cu zi. Femeile sunt practicantele diferitelor ritualuri legate de tranzițiile vieții: naștere, căsătorie și moarte, iar aceste ritualuri au loc în casă. Acest spațiu de ritual este marcat de prezența unor icoane sfinte pe pereți, împreună cu o expunere de articole din ceramică frumoase împodobite cu prosoape țesute acasă.

Gastronomia

La târguri se dezvăluie obiceiurile alimentare ale Moroșenilor. Piețele alimentare sunt practic invadate de produse lactate, în special lapte de oaie și brânză de vacă, între mai și sfârșitul lunii septembrie, uneori chiar mai târziu.

Brânza de vaci moale (cu zer) sau urdă și brânza de lapte de oaie sau cașul se mănâncă tot timpul sezonului cald. În această perioadă, laptele de oaie este plin de grăsime datorită pășunatului pe versanții munților. Turmele sunt duse la pășunile montane de pe Sf. Gheorghe (26 octombrie) și înapoi la văile de pe Sf. Demeter (23 aprilie). Prepararea brânzei este o modalitate de a păstra excesul de lapte pentru sezonul rece.

Un alt aliment de bază al dietei maramureșene este carnea de porc. La fiecare fermă, cu o săptămână înainte de Crăciun, este sacrificat un porc, eveniment la care participă întreaga familie. După sacrificare, porcul este cântărit, tăiat în bucăți și se pregătesc diverse specialități (cârnați, slănină etc.), toate afumate pentru a le conserva pentru iarnă.

Maramureșenii sunt mari consumatori de ceapă, usturoi, varză și cartofi, care sunt toți cultivate în regiune. În mod natural, alimentația zilnică variază de la un anotimp la altul.

The post Descoperă Maramureșul autentic: locuri, tradiții și gastronomie locală appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *