Șarpele Glykon, piesa de rezistență a Muzeului de Istorie din Constanța, va ajunge în Madrid

Șarpele Glykon este una dintre cele mai importante piese din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, pentru că este unică în lume. Pentru prima dată de când a fost descoperit, șarpele din marmură a părăsit muzeul constănțean și va fi expus, din septembrie 2021 până în martie 2022, la o expoziție în Madrid.

Șarpele Glykon a fost descoperit întâmplător, în timpul construirii unui bloc

În momentul în care a fost descoperit, în aprilie 1962, specialiștii îi spuneau ”Șarpele Fantastic”, deoarece nu fusese identificat ca fiind șarpele Glykon. El a fost găsit alături de alte 23 de piese, aflate toate în același loc, în timpul săpăturilor care se făceau pentru construirea blocului situat vizavi de Teatrul Fantasio din Constanța.

sarpele-glykon-tezaur-muzeul-de-istorie-nationala-si-arheologie-constantaFotografia ne-a fost oferită de arheologul Tiberiu Potârniche din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța

”Probabil, tezaurul a fost îngropat de un adept al vechilor culte politeiste, pentru a nu fi distrus de reprezentanții noii religii creștine.

Sunt 24 de piese de o importanță și de o valoare deosebită. Șarpele Glykon este unicat, pentru că nu mai există astfel de reprezentări în marmură ale unui animal fantastic.

El era, de fapt, unul dintre zeii protectori ai familiei, așa numiții Lares sau Penates. Astfel de reprezentări erau așezate în curțile interioare ale vilelor romane, pentru a proteja familia respectivă”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Constantin Chera, arheolog și cercetător științific.

Șarpele de la Tomis este singura statuie din marmură găsită până în  prezent în lume

Șarpele Glykon este o piesă importantă pentru că e unicat, nu există alte reprezentări identice, găsite până în momentul de față.

”Au mai fost descoperite fragmente ale unor reprezentări asemănătoare, undeva dincolo de Marea Neagră, la Sinope, însă ele sunt doar fragmente. Șarpele Glykon de la Tomis este singura statuie din marmură, de acest gen, păstrată integral, găsită până în prezent în lume.

Se spune că șarpele Glykon este cea mai importantă piesă din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Și celelalte piese descoperite în 1962 alături de șarpele Glykon au o importanță și o valoare deosebită. Este vorba despre reprezentarea Fortunei, zeița bogăției și a opulenței, care era și protectoarea orașului antic Tomis, bustul zeiței Isis, divinitate egipteană foarte populară la Tomis, grupul statuar Fortuna cu Pontos, reprezentarea zeiței Nemesis, dar și basoreliefuri ale lui Hermes, zeul comerțului.

”Toate aceste reprezentări vorbesc despre credințele și religiile care erau practicate la Tomis în primele veacuri ale Erei Noastre. Nu trebuie să uităm că dezvoltarea deosebită a orașului a avut loc după sec. I, după înnisiparea golfului de la Histria. Astfel, Histria a decăzut ca importanță, iar Tomisul s-a ridicat ca una dintre cele mai importante metropole pe malul pontului stâng. Sigur, toate aceste reprezentări vorbesc despre oamenii care au trăit aici la Tomis și care au lăsat urmele lor de artă și de frumos pentru posteritate.

Statueta datează din secolul al II-lea și este sculptată, împreună cu postamentul, dintr-un singur bloc de marmură. Dacă ar fi desfășurat, șarpele ar avea o lungime de aproximativ 5 metri.

Șarpele este reprezentat încolăcit, având bot de miel, păr și urechi omenești și coadă de leu. Prezența statuetei șarpelui Glykon în tezaurul descoperit în vechiul Tomis atestă răspândirea cultului cu același nume și în cetățile grecești din Dobrogea”, a precizat pentru Discover Dobrogea, arheologul Constantin Chera.

Șarpele Glykon va zbura spre Madrid cu o aeronavă militară

Pentru prima dată de când a fost descoperit, șarpele Glykon va părăsi țara. El va fi expus în Madrid, din septembrie până în luna martie 2022, în cadrul unei expoziții care va fi patronată de Președinția României și Casa Regală Spaniolă, eveniment organizat de Muzeul Național de Istorie a României.

”Muzeul Național de Istorie a României ne-a solicitat în mod oficial să participăm cu 19 piese, dintr-un total de 85, care vor fi prezentate la expoziția din Spania, de către 40 de muzee din România.

Între aceste piese a plecat și faimosul șarpe Glykon, un unicat cu care ne mândrim. Momentan este la București, pentru că se va face și un catalog în cadrul expoziției și se realizează fotografii profesionale, măsurători, fișe, evaluări.

În contractul încheiat între noi și Muzeul de Istorie Națională este stipulat faptul că pentru toate piesele participante va fi asigurată pază militarizată. Noi avem două persoane desemnate care vor merge la Madrid în perioada respectivă și vor participa la pregătirea expoziției.

Consider că această expoziție de talie internațională reprezintă o promovare pentru muzeul nostru și o putem îmbina ulterior cu elemente de marketing, pentru ca instituția de cultură să aibă în viitor mai mulți vizitatori.

Sunt piese care fac parte din structura de rezistență a expoziției Muzeului de Istorie Constanța. Valoarea de inventar a pieselor care au părăsit muzeul este de câteva zeci de milioane de lei, iar evaluarea a fost realizată de experți.

Muzeul Național de Istorie a României este cel care va suporta toate cheltuielile, de la deplasarea în străinătate a specialiștilor noștri pentru pregătirea expoziției, până la asigurarea pieselor și a echipamentelor necesare transportării lor.

Transportul se va face cu o aeronavă militară. Totul va fi foarte bine controlat, pentru că nu ne jucăm cu așa ceva.

Pentru că șarpele Glykon este extrem de valoros și de important, pregătim propriile noastre suveniruri cu el, care vor fi scoase la vânzare”, a declarat directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea.

The post Șarpele Glykon, piesa de rezistență a Muzeului de Istorie din Constanța, va ajunge în Madrid appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *