Sinagoga așkenază din Constanța, o bijuterie arhitecturală devenită ruină

Sinagoga așkenază sau Sinagoga Mare din Constanța este o clădire pe lângă care nu poți trece fără să o admiri, chiar dacă se mai sprijină doar pe câteva ziduri. Cu toate acestea însă, frumosul imobil din Centrul vechi al Constanței nu a fost inclus în lista monumentelor istorice și se află într-o stare avansată de degradare, aproape de dispariție. Articolul a fost scris de elevii constănțeni, pentru concursul național cu tema ”Patrimoniul material imobil”, lansat de Societatea de Științe Istorice din România, prin SSIR filiala Constanța.

Sinagoga așkenază, un imobil construit de comunitatea evreiască

Construcția a fost ridicată de membrii comunității evreiești, care și-au adus contribuția la dezvoltarea economică și culturală a orașului de la malul mării. Numărul membrilor comunității a crescut la sfârșitul secolului al XIX -lea și începutul secolului XX, când a ajuns la 2000 de persoane.

sinagoga-așkenază-constantaLa propunerea liderului comunității Pincus Șapira, mare comerciant al Constanței, s-a ridicat în 1911 un edificiu destinat practicării cultului mozaic. Planurile construcției au fost realizate de arhitectul Anghel Păunescu.

În 1924, Sinagoga așkenază uimea prin mărime și frumusețe, precizau documentele de epocă. Edificiul era ridicat în stil maur și structurat pe trei registre orizontale.

După 1989, din păcate, o parte importantă a membrilor comunității a decis să emigreze în Israel. Proprietarul actual al clădirii este Comunitatea evreiască, însă, în prezent, are un număr foarte mic de membri. Prin urmare, nu dispune de putere financiară pentru a restaura clădirea. Deși au existat proiecte de reabilitare ale singurului edificiu de cult mozaic din Constanța, acestea nu au fost finalizate.

sinagoga-așkenază-constantaClădirea fără acoperiș păstrează astăzi doar pereții laterali, iar finisajele interioare și exterioare sunt supuse unui proces avansat de degradare.

Cândva o clădire spectaculoasă, sinagoga așkenază din Constanța este acum o ruină

Construcția a suferit un proces de deteriorare continuă, supantele și acoperișul au fost distruse, zidăria prezintă numeroase fisuri. Din vechea construcție s-au păstrat parțial fațadele exterioare cu ornamentele lor și decorațiile pictate din interior. Membrii comunității afirmă că din 2006, nu a mai pătruns nimeni în templu pentru a se ruga, astfel că au rămas doar zidurile din frumoasa Sinagogă așkenază din Constanța.

sinagoga-așkenază-constantaPortofoliul proiectului, rezultat al cercetării a fost creat după o analiză riguroasă a surselor de arhivă, a lucrărilor științifice și a știrilor din presa locală, dar și a vizitei pe teren. Datele științifice au fost completate cu fotografii, care au reliefat starea avansată de deteriorare a sinagogii, singurul locaș de cult mozaic din Constanța.

Eleva Asan Yasmin a fost comunicatorul echipei. În această calitate a făcut cunoscute rezultatele obținute, în cadrul prezentării online, organizată de Filiala Constanța a Societății de Științe Istorice.

Elevii constănțeni și-au propus să scoată istoria orașului la lumină

Elevii își propun să ducă mai departe munca de a scoate la lumină istoria orașului lor și să fie cetățeni activi, urmărind ca acțiunea lor să sensibilizeze cât mai multe persoane. Poate prin organizarea unei expoziții cu imagini vechi și actuale de la Sinagoga așkenază, eveniment care să se desfășoare în piața Ovidiu, opinia publică constănțeană și mai ales oficialitățile vor acționa pentru salvarea clădirii.

sinagoga-așkenază-constantaSoluția propusă de noi este accesarea unor fonduri europene, granturi SSE, demararea unor proiecte în parteneriat public-privat, în scopul întocmirii documentației necesare consolidării și restaurării clădirii Sinagoga așkenază, o clădire istorică valoroasă pentru comunitatea constănțeană. Se propune de asemenea, identificarea unor fonduri pentru restaurarea edificiului și reintroducerea lui în circuitul turistic.

sinagoga-așkenază-constantaEste păcat să se piardă o asemenea bijuterie arhitectonică, parte componentă a memoriei orașului. Ne considerăm îndreptățiti să susținem includerea acestei construcții în lista monumentelor istorice, având în vedere vechimea, importanța istorică a edificiului, unicitatea, reprezentativitatea sa și valoarea memorială.

Articolul a fost scris de elevii constănțeni, pentru concursul național cu tema ”Patrimoniul material imobil”, lansat de Societatea de Științe Istorice din România, prin SSIR filiala Constanța. Partenerii locali ai proiectului sunt Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Direcția Județeană de Cultură Constanța, Primăria Constanța și Discover Dobrogea.

The post Sinagoga așkenază din Constanța, o bijuterie arhitecturală devenită ruină appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *