Descoperă Delta Dunării, agenția de turism care ne oferă experiențe autentice

Descoperă Delta Dunării este o agenție de turism care pune dragostea pentru Rezervația Naturală și educația turiștilor, mai presus de interesele economice și le oferă acestora experiențe autentice. Am fost timp de 3 zile la o tură foto cu Ionuț Iosif din Mila 23, unul dintre ghizii agenției și am descoperit Delta Dunării în profunzime, așa cum nu o mai văzusem. Am urmărit și fotografiat păsările, am aflat multe despre comportamentul lor, am mers în locuri mai puțin vizitate, am admirat răsăritul de soare două dimineți la rând și am mâncat doar produse tradiționale, preparate cu pasiune de către localnici, după rețete străvechi.

Agenția Descoperă Delta Dunării pune natura și experiențele turiștilor pe primul loc

Am discutat cu Iliuță Goean, patronul agenției de turism Descoperă Delta Dunării despre motivul pentru care turiștii adoră excursiile organizate de firma lui. El spune că secretul este că agenția lui își axează ofertele pe activități și le oferă vizitatorilor o experiență completă, din toate punctele de vedere.

descopera-delta-dunarii-agentie-turism-excursii-delta”Suntem o agenție care își axează ofertele pe activități. Știu că este ciudat, pentru că pe piața noastră sunt foarte uzuale ofertele axate pe cazări, cu un grad foarte redus de experiențe personale.

Ne-am format echipa de ghizi, de-a lungul anilor, din tineri localnici, dornici să le transmită cunoștințele despre Delta Dunării, turiștilor dornici să descopere locuri noi, din mai multe puncte de vedere.

descopera-delta-dunarii-agentie-turism-excursii-deltaPrimul și cel mai important, este natura unică a Deltei Dunării. Dacă vii aici, trebuie neapărat să ai parte de o experiență autentică, în mijlocul naturii, asta însemnând să mergi cu o barcă destinată turismului (și nu transportului), adică o barcă deschisă, de viteza mică/medie, alături de un ghid bun. Doar la viteză mică și din acest fel de bărci poți să vezi detaliile incredibile, poți auzi sunetele naturii, poți mirosi florile de sezon sau poți simți mirosurile specifice “bălții”. Doar cei care au fost în astfel de călătorii știu cum “miroase a baltă”.

Al doilea aspect foarte important este cazarea. Noi preferăm să lucrăm cu locații autentice, locale sau cu resorturi care respectă natura și fac mari eforturi pentru conservarea acesteia.

caras-prajit-peste-traditional-delta-dunariiDoar la pensiuni locale poți avea parte de al treilea aspect, la fel de important, experințele culinare, care în Delta Dunării sunt fabuloase. Doar în gospodăria unui localnic poți avea parte de preparate autentice, mâncăruri preparate din pește local, nu de import, după rețete tradiționale și de interacțiunea cu oamenii locului.

Eu când călătoresc caut întodeauna aceste aspecte și știu cât de important este să ofer, la rândul meu, aceste experințe cu mare acuratețe.

descopera-delta-dunarii-agentie-turism-excursii-deltaToate ofertele noastre au la bază respectul pentru natură, pentru tradițiile și oamenii locului. Tocmai de aceea am reușit să avem reputația de acum și cel mai mare număr de review-uri pozitive din această piață a turismului din Delta Dunării.

Practic, ”Descoperă Delta Dunării” reprezintă descoperirea multor aspecte legate de rezervația naturală care a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1991”, a declarat pentru Discover Dobrogea, administratorul agenției de turism Descoperă Delta Dunării, Iliuță Goean.

Traseele preferate de turiștii agenției Descoperă Delta Dunării

În Delta Dunării poți opta pentru numeroase trasee, în funcție de ceea ce îți dorești să vezi. Care sunt traseele preferate de turiștii care ajung în deltă cu agenția Descoperă Delta Dunării, am aflat tot de la Iliuță Goean.

descopera-delta-dunarii-trasee-turistice”Asta este o discuție interesantă. Turiștii noștri preferă traseele recomandate de ghizii agenției, pentru fiecare activitate în parte.

Dacă pe piață veți vedea o mulțime de oferte cu “destinații” precum Letea sau Sulina, clienții noștri se bucură foarte mult dacă evităm aglomerația acestor trasee și-i ducem prin locuri mai puțin “comerciale”. Ei vor să le arătăm partea de natură, nu neapărat doar destinațiile comerciale.

Practic, într-o excursie pe Șontea sau până la Mila 23, cu ghizii și bărcile noastre, experiența este atât de intensă și cu atât de multe detalii văzute, trăite, simțite și explicate, încât la finalul zilei rămâi cu mai multe amintiri plăcute decât dintr-o tură de “toată Delta în 6 ore”, am aflat de la Iliuță Goean, administratorul agenției de turism Descoperă Delta Dunării.

Turiștii străini adoră Delta Dunării și regretă că nu este respectată

Foarte mulți turiști străini vizitează delta cu Agenția Descoperă Delta Dunării, iar unii dintre ei revin în fiecare an. La tura foto în care am mers recent cu unul dintre ghizii firmei ne-a însoțit un turist polonez, care venea pentru al patrulea an, special pentru a fotografia păsările.

descopera-delta-dunarii-tura-foto-pasari”Turiștii străini au aceeași părere despre Delta Dunării, ca despre România în general, “frumoasă țară, păcat că este locuită”. Sunt șocați de biodiversitatea naturii, de frumusețea și unicitatea acestor locuri, dar, totodată, dezamăgiți de ceea ce văd în jur.

Practic, pentru ei totul este frumos cât sunt cu noi în barcă, dar, din păcate, fix când ești cu ei în cele mai frumoase locuri, trebuie să treacă pe lângă tine “gibonul turistic”, barca rapidă cu motor de peste 200 de cai putere, cu muzica la maximum,  intrând în plină viteză în cârdurile de pelicani sau în covoarele de nuferi.

Evident că aceste bărci au parbrize și pereți din mușamale de plastic, să nu zboare din cauza vitezei cetățenii turmentați care urlă plini de bucurie că au hăituit și șocat pelicanii sau au tocat mărunt nuferii, iar tu trebuie să-i explici străinului educat, care știe ce înseamnă un sit UNESCO, o rezervație a biosferei, de ce este 100% legal și 100% imoral ce se întamplă atunci, acolo.

E greu pentru mințile educate și raționale să proceseze aceste informații. E greu să oferi explicații, mai ales atunci când 99% dintre bărcile pe care ei le văd sunt cele de viteză, mușamalizate”, spune Iliuță Goean, administratorul agenției de turism Descoperă Delta Dunării.

Delta Dunării, Raiul păsărilor

În Delta Dunării și Dobrogea au fost identificate peste 360 de specii de păsări. Aproximativ 200 de specii pot fi văzute în mod curent de-a lungul unui an, restul fiind specii foarte rare sau accidentale.

pasari-in-delta-dunarii”Acum, după 9 ani de când este oprită vânătoarea în Delta Dunării, poți vedea și fotografia cu ușurință multe specii de păsări, lucru foarte greu de realizat în locurile în care vânătoarea este permisă, deoarece înaripatele din Delta Dunării au devenit mult mai tolerante față de prezența omului și se comportă foarte natural când trecem pe lângă ele.

În funcție de sezon, speciile de păsări ușor de fotografiat se schimbă, de aceea le recomand întotdeauna turiștilor noștri să descopere Delta Dunării în cel puțin 3 anotimpuri”, povestește Iliuță Goean.

Cele mai multe excursii de o zi în Delta Dunării sunt toxice

Despre excursiile de o zi în Delta Dunării cu ambarcațiuni rapide, care afectează atât fauna, cât și mediul am scris deja un articol. Ele nu fac altceva decât să deranjeze păsările, în special vara, când acestea cuibăresc, să crească poluarea în Rezervația Biosferei și să îi plimbe pe turiști cu o viteză amețitoare, astfel încât, la final, aceștia se plâng că nu au văzut mare lucru.

excursii-de-o-zi-in-delta-dunarii”Excursiile de o zi în Delta Dunării este o poveste lungă, despre care a scris toată presa. Informația a plecat către mass-media într-un fel, dar a fost “ajustată” pentru a fi transformată într-o știre mai de senzație.

Practic, informația plecată de la Asociația Delta Dunării, specifica faptul că ANUMITE excursii de o zi sunt toxice și este foarte adevărat. Este vorba de direcția îngrozitoare în care a luat-o acest turism cu excursii de o zi, în care totul se face în viteză, în grabă, lipsind cu desăvârșire plăcerea de a interacționa cu natura, cu sălbăticia naturală a acestor locuri.

Din păcate, în ziua de azi, turismul nu este făcut doar de oameni pasionați de Delta ci, de cele mai multe ori, de oameni care nu-și doresc nimic în afară de bani și care nu au nici cea mai vagă idee ce înseamnă turismul sustenabil, protejarea naturii, conservarea sau alte detalii nedefinite în sume de bani.

Toxicitatea accentuată vine din VITEZA mare cu care se deplasează bărcile, distrugând totul în calea lor, deschizând calea unor oportuniști de a vinde excursii lungi într-un timp foarte scurt.

delta-dunarii-excursii-de-o-ziAici sunt două aspecte, excursii vândute ca fiind “de o zi” cu plecare din locuri foarte îndepărtate de Delta Dunării, în care turiștii stau mai mult de jumătate de zi în mijlocul de transport pe uscat (microbuz/autocar), iau masa tot pe uscat în locații ce rar au vreo legătură cu Delta Dunării sau cu bucătăria de aici, iar excursia se reduce la 2-3 ore cu tot cu îmbarcări/debarcări. Practic, experiența în Deltă a turistului este foarte aproape de zero absolut. Din punctul meu de vedere aceste excursii sunt reclame mincinoase.

A doilea aspect este minciuna cu “excursie” în toată Delta într-o zi. Greșit! Este vorba de un transport sec, în viteză, în condiții odioase, în bărci de viteză ce au neapărată nevoie de parbriz, prelate și acoperiș, în lipsa cărora, datorită vitezei uriașe de deplasare, oamenii ar avea un disconfort maxim. Așa cum am spus deja, aceasta nu înseamnă o excursie în Delta Dunării. Înseamnă doar o deplasare din punctul A în punctul B, cu o barcă de transport, vândută mincinos ca fiind de excursii.

delta-dunarii-excursii-descopera-delta-dunariiProblema este că și o mare parte a turiștilor români (sper să nu se simtă cineva jignit, cred că cei despre care vorbesc nu se vor obosi să citească aceste rânduri) acceptă și chiar își doresc asemenea monstruozități de … plimbări, pentru că mi-e greu să spun că ar fi excursii. Sunt cei pe care îi vedeți în șlapi sau pe tocuri, sau cu troller-ul pe munte, cei care urcă și coboară cu telecabina la Sinaia și apoi spun că au fost “pe munte”.

Poți bifa Delta Dunării ca loc în care ai fost, dar nu în care ai văzut ceva. Nu poți spune că ai trăit o excursie sau un sejur în Delta Dunării dacă ai fost într-o barcă rapidă, acoperită. Este ca și cum ai trece cu autobuzul prin fața teatrului și spui că ai fost la teatru. La fel este și aici. Piesa se joacă în interior, pentru cei ce au ales corect abordarea jocului.

Cred că, la ora actuală, cea mai toxică excursie în Delta Dunării este cea cu plecare din Tulcea, pe traseul Mila23, Letea, Sulina. Vorbim de o excursie făcută în general în 7-8 ore, pe o distanță totală de aproximativ 200 km, cu oprire de o jumătate de oră în Mila 23, “vizitarea” pădurii Letea, care ar trebui să dureze 2-2,5 ore, “vizitarea” orașului Sulina, plus timp pentru masa de prânz. Cine se descurcă, poate face un calcul pentru a vedea cât timp rămâne de petrecut în barcă și cu ce viteză se deplasează ambarcațiunea pe această distanță, în timpul rămas.

descopera-delta-dunariiCândva, datorită cererii mari, am vândut și noi aceste excursii, făcute prin parteneri. Fiind o societate comercială, logic ar fi să vindem orice putem pentru a realiza un profit. Însă, deși această excursie era una foarte profitabilă, am renunțat să o mai vindem deoarece experiențele trăite de turiștii noștri (ne mândrim cu un segment de turiști foarte experimentați, oameni care călătoresc frecvent și știu să facă o cercetare asupra locurilor în care vin) au fost descrise ca fiind traumatizante. Viteză, nimic de văzut, totul în grabă, a trecut ziua și nu am văzut nimic.

OK, asta a fost trecerea la ce facem acum. Nu mai vrem să vindem excursii lungi, ci excursii intense. Chiar și excursia pe care o facem la Letea, cea mai lungă din portofoliul nostru, se face cu o viteză medie. Nici mică, nici mare, sunt zone pe care mergem mai încet și zone pe care glisăm bărcile (canalele mari). Durata excursiei este de 9-10 ore, pentru a avea timp să vă și povestim despre locurile prin care trecem.

excursii-agentie-turism-descopera-delta-dunariiCele mai apreciate excursii ale noastre sunt însă cele până la Mila 23 sau în jurul Lacului Nebunu (cu plecare din Tulcea). Pe acestea chiar le putem face cu viteză mică, putem să vă lăsăm să și ascultați Delta, să observați și cele mai mici detalii. Dacă nu sunteți antrenați să vedeți aceste detalii, ghizii noștri vă vor ajuta cu multă bucurie.

descopera-delta-dunarii-rasarit-in-deltaFolosim exclusiv bărci deschise, anunțăm acest lucru întotdeauna și ne așteptăm ca turiștii să își aducă cele necesare pentru a se apăra de soare sau ploaie, la fel ca pe munte. Deși este o lume a apelor, în care nu veți merge pe jos, este totuși o incursiune în natură, așa cum este ea, sălbatică, frumoasă, uneori aspră (cu cei neechipați). Însă, tocmai aceste aspecte fixează amintiri puternice”, a declarat pentru Discover Dobrogea, administratorul agenției de turism Descoperă Delta Dunării, Iliuță Goean.

The post Descoperă Delta Dunării, agenția de turism care ne oferă experiențe autentice appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *