Vinurile Cramei Hamangia au povești inspirate din istoria Deltei Dunării

Vinurile Cramei Hamangia sunt despre stările de spirit și emoțiile Gânditorului modern, despre oamenii minunați care trăiesc în Deltă, locul de basm înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cu nume inspirate din istoria Deltei Dunării, Pagaia, Ataman și Kultura, vinurile produse în ediții limitate la Crama Hamangia au propriile povești și sunt foarte apreciate de consumatori și premiate la concursurile naționale și internaționale.

Vinurile Cramei Hamangia, povestea a trei generații de viticultori

Povestea vinurilor Cramei Hamangia a început în urmă cu peste 100 de ani. Inițial, ea a fost scrisă de Necula Bălan, bunicul actualului proprietar al cramei, care s-a mutat în perioada interbelică în fostul sat Hamangia, acum denumit Baia, din județul Tulcea.

crama-hamangiaPe pământurile cumpărate în Dobrogea, Necula Bălan și-a sădit o plantație de viță-de-vie cu butași pe care i-a adus de la podgoria Nicorești și a început să producă vin, în cantități mici.

Fiii săi au preluat pasiunea pentru viticultură și au continuat această meserie, care a devenit tradiție în familia Bălan, dar, în același timp, ei au continuat scrierea poveștii despre vinurile Cramei Hamangia.

După anul 1990, inginerul Ion Bălan, actualul proprietar al Cramei Hamangia a reluat activitatea în domeniul viticulturii și a început să producă vinuri pe plantația din localitatea Baia.

vinurile-cramei-hamangia”Toată povestea viei și vinului de la Baia se leagă de localitatea în care se află plantația, de localizarea sa în proximitatea Deltei Dunării, fiind folosite elementele specifice Deltei, pe care, astfel, le promovează.

Viticultura a fost îndeletnicirea preferată a părinților și bunicilor mei. Familia mea a întrerupt această activitate în perioada colectivizării, atunci când via pe care o deținea a fost preluată de CAP. Abia după anul 1990 am reluat activitatea de tradiție a părinților și bunicilor și am început să produc vinuri așa cum am învățat de la ei”, a declarat pentru Discover Dobrogea Ion Bălan, proprietarul Cramei Hamangia.

Acum, suprafața totală a plantației este de aproximativ 50 de hectare, pe care sunt cultivate diverse soiuri.

Vinurile Cramei Hamangia au o strânsă legătură cu Delta Dunării și cu trecutul ei istoric

Fiecare gamă din vinurile Cramei Hamangia are o poveste și un simbol cu trimitere în zona deltaică din care provine.

vinuri-pagaia-crama-hamangia”Pagaia sau vâsla este unealta cel mai des mai folosită de oamenii Delta Dunării. Sticla de vin are forma unei pagaie, iar eticheta simbolizează un culoar de concurs, astfel că îl determină pe cel care consumă vinul să se gândească la semnificația etichetei. Consumatorii conștientizează că desenul reprezintă, de fapt, niște culoare de concurs și sunt invitați să pornească în această întrecere continuă, care este viața.

vinurile-cramei-hamangiaGama Ataman fost denumită astfel, în cinstea primilor atamani care s-au așezat la începutul secolului al XVIII-lea în Delta Dunării. Atamanii erau comandanții militari ai cazacilor, iar ulterior, termenul a fost utilizat pentru șefii ambarcațiunilor pescărești.

vinurile-cramei-hamangiaGama Kultura are o semnificație mai vastă. Ea ne amintește de Cultura Hamangia și cea a viței-de-vie, care este la fel de veche, dar și de multiculturalitatea etnică din județul Tulcea. Pe eticheta gamei Kultura este o grafică pestriță, care reprezintă mix-ul etnic prezent în zona Dobrogei de Nord, dar care, în ansamblu este foarte frumos și într-o armonie deplină. Tocmai de aceea, sloganul gamei este: ”Cultură de vinuri și gânduri”, a precizat Ion Bălan, proprietarul Cramei Hamangia.

Vinul bun începe din vie

În podgoria Cramei Hamangia, totul este dus la perfecțiune, pentru că vinul bun iese doar dintr-o vie sănătoasă și bine îngrijită. Via este tăiată și legată perfect, rândurile sunt bine ordonate, spațiul dintre ele este curat, iar butucii sunt irigați prin picurare, astfel încât să fie asigurat necesarul de apă pentru fiecare plantă.

podgoria-cramei-hamangia-baia”Avem convingerea că vinul bun se face încă din vie, de aceea acordăm foarte mare atenție modului în care o îngrijim. De asemenea, recoltăm strugurii doar manual, iar pe tot traseul de la vie și până la cramă se urmărește ca fructele să nu fie depreciate. Chiar și în procesul de vinificație, toate acțiunile sunt monitorizate în permanență.

Tehnologia pe care am achiziționat-o în dotarea cramei este de ultimă oră, astfel că toate procesele sunt controlate, iar temperatura de fermentare este urmărită prin tablouri de comandă pentru fiecare vas în parte. Astfel, reușim să extragem din boabele de struguri toate aromele și calitățile pe care acestea le au, în funcție de specificul fiecărui soi”, spune proprietarul Cramei Hamangia, Ion Bălan.

Oenologul, responsabilul cu producerea vinului

Pentru că orice cramă care se respectă are și un oenolog, Andrei Sorica este responsabil pentru vinurile Cramei Hamangia. El este coordonat de ”tatăl vinurilor dobrogene”, Nicolae Itu, cel mai bun oenolog din regiune.

vinuri-gama-ataman-crama-hamangia”Încă de când s-au pus bazele cramei s-a dorit obținerea de vinuri de foarte bune și a fost nevoie de o atenție sporită în plantație pentru a produce struguri de calitate, care să ofere, apoi, vinuri de calitate.

S-a dorit ca vinurile de la Crama Hamangia să fie unice, bazate pe arome specifice zonei și am căutat să creăm vinuri cât mai plăcute, mai fine și deosebite.

Oenologul este foarte important, pentru că el stabilește momentul în care trebuie recoltați strugurii, în funcție de tipul de vin pe care dorește să îl obțină: sec, demisec, demidulce sau poate chiar dulce.

vinuri-crama-hamangiaPentru a face acest lucru mergem în vie aproape zilnic în perioada de campanie și luăm probe de struguri, cărora le facem analize de aciditate și de zahăr, astfel încât să putem stabili momentul oportun în care vor fi culeși. Tot oenologul supraveghează modul în care strugurii sunt procesați și dispune măsuri care trebuie luate pentru a obține vinuri de calitate.

Este esențial planul după care oenologul își duce vinurile în direcția pe care și-o dorește, iar de aceea este necesară supravegherea pe tot parcursul fermentației, pentru a stabili când va fi oprită aceasta. Urmează urmărirea procesului de stabilizare și limpezire, până când vinul ajunge în sticlă”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Andrei Sorica, oenologul Cramei Hamangia.

Toate vinurile Cramei Hamangia au fost premiate, dar aprecierea consumatorilor este mai importantă

Vinurile Cramei Hamangia au fost medaliate încă din primul an de producție. În 2016 au obținut două medalii de aur, pentru Sauvignon Blanc și Cabernet Sauvignon Rose. Ele au fost premiate în fiecare an, de cele mai multe ori cu medalii de aur, dar și cu argint.

vinuri-crama-hamangia”Toate vinurile Cramei Hamangia au fost premiate, chiar de la bun început, când nu le aveam în aceste game și foloseam alte denumiri.

Atât vinurile din gama Cultura, cât și cele din gamele Pagaia și Ataman au obținut premii în fiecare an. Rose-urile acestora din urmă au câștigat medalii de aur la Concursul Internațional de Oenologie de la Bergamo, ”Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme”, doi ani consecutiv, când au participat la competiții.

vinuri-rose-crama-hamangiaLa aceste medalii de aur se adaugă multe altele, pe care le-am obținut în fiecare an, la Concursul Internațional de Vinuri de la București. De câte ori am participat la competiții am primit cel puțin 3 medalii, majoritatea din aur și mai puține din argint.

vinuri-crama-hamangiaDar, mai mult decât medaliile ne bucură foarte mult aprecierea pe care consumatorul o are pentru vinurile noastre și faptul că volumele de vinuri pe care le vindem cresc de la un an la altul”, spune cu mândrie proprietarul Cramei Hamangia, Ion Bălan.

Cei mai buni specialiști lucrează în echipă la Crama Hamangia

”Cunoștințele despre vinuri și cultura viei le am de când eram copil. Totuși, în condițiile în care vrei să faci performanță, trebuie să ai oameni pregătiți.

De când am făcut crama am apelat la cel mai bun oenolog, Nicu Itu, care îl coordonează pe tânărul inginer Andrei Sorica, oenologul Cramei Hamangia. Facem împreună vinurile încă de la început și pot spune că acum avem experiență.

vin-gama-ataman-crama-hamangiaUrmează a cincea campanie, iar tânărul oenolog Andrei Sorica a învățat multe. La ferma viticolă avem și un inginer pregătit, tot tânăr, care, pe toată perioada anului are în atenție verigile tehnologice, pentru ca, la final să obținem struguri de cea mai bună calitate.

În plus, între șeful de fermă de la vie și șeful de cramă există o colaborare foarte apropiată, astfel încât strugurii să fie culeși atunci când corespund din punct de vedere al coacerii și al calității pentru vinul pe care dorim să îl facem.vinurile-cramei-hamangiaPe lângă oenolog am apelat și la profesioniști în marketing, care să gândească toate gamele de vinuri și concepția de prezentare. Ei au ales sticlele și etichetele cu mare atenție și toate fac parte dintr-un concept realizat de profesioniști.

logo-crama-hamangiaTot ei au realizat logo-ul Cramei Hamangia, în care sunt reprezentați Gânditorul și consoarta lui, într-o formă grafică minimalistă și modernă. Alături de ei sunt prezenți mai mulți omuleți, ce reprezintă, de fapt, lumea grăbită din ziua de astăzi, care nu mai are timp și este invitată astfel să se oprească și să contemple, pentru că vinurile Hamangia trebuie servite într-o stare de meditație.

Inclusiv în domeniul vânzării vinurilor am apelat la specialiști și încercăm să pătrundem în toată țara și pe toate segmentele și apoi, probabil, vom face și export. Fără personal specializat nu putem face vinuri de calitate și să ridicăm ștacheta”, a afirmat Ion Bălan, proprietarul Cramei Hamangia.

Vinurile desert, următoarea gamă a Cramei Hamangia

De la un an la altul, vinurile Cramei Hamangia au devenit mai numeroase. Specialiștii lucrează în permanență la crearea de noi game, pentru a diversifica produsele pe care le comercializează.

”Vrem să scoatem și o altă gamă sau poate chiar mai multe, cu țintă precisă în special  pentru tineri. Ne gândim la câteva ”vinuri desert”, care să aibă ca segment de cumpărători populația tânără, mai ales pe tinerii care vin în Delta Dunării și pe litoral.

vinuri-crama-hamangia-litoral-vinuri-desertGusturile evoluează de la an la an, dar tinerii apreciază și vinurile desert. Pe timpul verii, în  general, cele mai consumate sunt vinurile demiseci, seci și rose-urile, apoi urmează cele albe. Deși se înregistrează o tendință de creștere a consumului de vin roșu, acestea sunt mai preferate în sezonul rece”, am aflat de la proprietarul Cramei Hamangia, Ion Bălan.

vinuri-gama-kultura-crama-hamangia”În prezent comercializăm 3 game de vinuri: Kultura, Ataman și Pagaia. A fost nevoie să suplimentăm sortimentele la unele game, pentru că am avut cereri din piață.

Foarte mulți clienți ne-au cerut Muscat Ottonel sec, alții au dorit vinuri seci pe gama Ataman, care, în general este o gamă de vinuri demi-seci.

vinuri-gama-pagaia-crama-hamangiaPe gama Pagaia a trebuit să venim cu un vin roșu ceva mai spectaculos și anul acesta am introdus un cupaj roșu din Merlot și Cabernet învechit în baricuri făcute din stejar american și stejar francez și am introdus pe această gamă un vin în producție limitată de doar 5.450 de sticle. El a fost introdus de aproximativ 3 luni și încă mai avem sticle la vânzare”, a precizat pentru Discover Dobrogea, oenologul Cramei Hamangia, Andrei Sorica.

Vinurile Cramei Hamangia sunt produse în ediții limitate

Lucrul pe care Ion Bălan îl spune cu mare plăcere despre vinurile Cramei Hamangia este că licorile sunt produse în ediții limitate.

vinurile-cramei-hamangia-spun-povestile-din-delta-dunarii”Tot ce facem are valoare de unicat, nu sunt vinuri de consum cu un volum mare, ci sunt vinuri atent și bine prelucrate, în cantități mici. Cele mai mari vase pe care le avem noi sunt de 15.000 de litri, ceea ce, într-o cramă mare, probabil ar fi cele mai mici vase. Tocmai de aceea, la noi, toate vinurile sunt în ediție limitată”, a adăugat proprietarul Cramei Hamangia, Ion Bălan.

Vizite și degustări în Crama Hamangia

Turismul oenologic a început să se dezvolte în ultimii ani în România. Tocmai de aceea, agențiile de turism și-au diversificat oferta și propun tururi la cramele din Dobrogea sau la cele din țară.

”Am observat că această tendință crește de la un an la altul și le oferim turiștilor posibilitatea să  viziteze via, crama și sunt bucuroși să participe la o degustare.

podgoria-cramei-hamangia-degustare-de-vinuriEste un turism specializat, iar vizitatorii se bucură că pot avea astfel de experiențe. Noi folosim această oportunitate, pentru ca turiștii care merg la mare sau în Deltă să cunoască specificitățile Dobrogei, gastronomia tradițională și obiceiurile locului.

De asemenea, este important ca românii care mai vin în țară doar în vacanțe să își amintească de produsele pe care le-au mâncat în Dobrogea și de vinurile pe care le-au servit la noi și să revină cu plăcere.

Crama HamangiaTuriștii pot face excursii organizate la cramă. Chiar și zilele trecute au venit ambasadori din mai multe țări, în diferite delegații. Ei au vizitat via și crama și au fost încântați de calitatea vinurilor. Aproape zilnic avem grupuri care doresc să viziteze crama și să facă o degustare și participăm la majoritatea evenimentelor care sunt organizate în această perioadă pentru cunoașterea vinurilor dobrogene”, am aflat de la Ion Bălan, proprietarul Cramei Hamangia.

Unde se găsesc vinurile Cramei Hamangia

În drum spre Delta Dunării, în localitatea Baia a fost deschis recent un magazin.

magagin-crama-hamangia-localitatea-baiaPentru distribuție, Crama are trei magazine proprii, unul în Tulcea, pe strada Babadag, unul în Baia și altul în Constanța, pe strada Mircea cel Bătrân. Crama Hamangia este prezentă și în lanțurile de hipermarket-uri Selgros și Carrefour și prin diferiți distribuitori, în foarte multe locații de tip HORECA.

The post Vinurile Cramei Hamangia au povești inspirate din istoria Deltei Dunării appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *