Vila Suțu redeschisă după 20 de ani, printr-o expoziție de new media art

Vila Suțu, una dintre casele celebre din Constanța va putea fi vizitată în această noapte de iubitorii clădirilor de patrimoniu, cu ocazia organizării evenimentului ”One Night Gallery Love Rizi”. Acesta se desfășoară între orele 20.00-02.00 și va oferi publicului un spectacol new media, atât în curtea imobilului, cât și în interior, la parterul casei. 9 instalații arhitecturale vor oferi o experiență multisenzorială prin lumină, sunet și mișcare, tuturor celor care vor participa la eveniment. Vila Suțu va fi deschisă astăzi, pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

Vila Suțu, prima casă construită în Constanța, pe malul mării

Vila Suțu este o casă construită în 1899, după planurile arhitectului Grigore Cerchez. Impunătoarea locuință de pe malul mării a fost realizată în stil maur, apropiat clădirilor care se găsesc pe malul Mediteranei de Sud.

vila-sutu-constanta-expozitie-new-art-media”Arhitectul Grigore Cerchez a fost influențat să abordeze această arhitectură, de locul în care este poziționat terenul,pe malul mării, pe un promontoriu din piatră.

Din punct de vedere geologic, acest promontoriu din piatră din zona veche a Constanței este singurul care putea susține o clădire de o asemenea dimensiune și de o asemenea înălțime.

Este prima clădire construită la sfârșitul sec. al XIX-lea exact pe malul mării. Sigur, noi acum trebuie să facem, cu ochii minții, o geografie a orașului. Orașul se oprea undeva în zona statuii Lupoaicei de astăzi, acolo era marginea orașului la sfârșitul sec. al XIX-lea, unde, s-a construit și prima clădire a Primăriei Constanța sub administrație românească, actualul Muzeu de Artă Populară.

Văzând această geografie a orașului putem remarca faptul că Vila Suțu, casa lui Mihail Suțu este construită pe malul mării și, într-un fel, spre marginea orașului la acel moment, într-o poziție solitară.

casa-arhitectului-grigore-cerchez-in-constanta-vila-sutuProiectul casei i-a plăcut atât de mult arhitectului Grigore Cerchez, încât a simțit nevoie să o copieze, într-o altă dimensiune, în casa vecină, de pe strada Callatis 6, care este tot un imobil conceput de el, care i-a aparținut și a fost una dintre proprietățile arhitectului Cerchez. El a construit-o în primul deceniu al sec. XX, după ce a proiectat Vila Suțu”, a declarat pentru Discover Dobrogea, istoricul Florin Anghel, prof. univ. dr. la Universitatea Ovidius Constanța.

One Night Gallery deschide publicului Vila Șuțu printr-o expoziție de new media art

Constănțenii și turiștii au admirat, cu siguranță, impunătoarea Vilă Suțu care se ridică impunătoare pe un promontoriu deasupra plajei Modern și, probabil, mulți și-au dorit să o viziteze. Ei bine, după o lungă așteptare, în această noapte, cei interesați să vadă îndeaproape imobilul istoric au ocazia să admire chiar și interiorul.

vila-sutu-constanta-se-redeschide-dupa-20-ani”Este prima dată când realizăm un proiect în Constanța și suntem încântați să fim aici. Cea de-a 17-a ediție One Night Gallery este dedicată Studioului de Design Rizi și vom prezenta 9 instalații arhitecturale și un show de video mapping făcut în colaborare cu Les Ateliers Nomad.

Vila Suțu a fost o surpriză de care ne-am bucurat și care se datorează partenerilor noștri de la BCR, care ne-au facilitat relația cu proprietarul vilei. Este o bijuterie de casă, care vine în continuarea obiectivului nostru de a crea un liant între patrimoniul cultural și noile medii de expunere. De asemenea, este un lucru minunat faptul că, atât constănțenii, dar și mulți bucureșteni vor putea vedea din nou casa, după 20 de ani în care ea a fost închisă.

vila-sutu-one-night-galleryPentru noi este un efort foarte mare și de aceea cerem publicului o responsabilizare și o promisiune că va veni în această noapte la Vila Suțu. Experiențele new media art sunt foarte costisitoare, pentru că implică aparatură de ultimă generație și echipamente speciale.

Intrarea publicului este gratuită, pentru că ne dorim să democratizăm accesul la artă și nu vrem ca publicul să plătească intrarea”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Sorina Topceanu, fondator One Night Gallery.

Misterioasa Vilă Suțu poate fi vizitată în această noapte

Deși gradul de cunoaștere a patrimoniului cultural din țara noastră este relativ ridicat în rândul tinerilor, peste 50% dintre ei fiind familiarizați cu acest concept, există și adolescenți care nu au auzit vreodată despre patrimoniul cultural sau care, din necunoașterea importanței acestor clădiri și a valorii lor istorice le desenează cu graffiti. Atragerea tinerilor la astfel de evenimente le schimbă percepția despre clădirile de patrimoniu și îi ajută să le înțeleagă mai bine și să le aprecieze.

vila-sutu-vedere-la-mare”Banca Comercială Română este onorată să poată susține proiectul de new media ”One Night Gallery Love Rizi”. Rolul nostru a fost să facilităm organizarea expoziției . În primul rând, acest eveniment l-a convins pe proprietarul imobilului, Teodor Ichim să ne pună clădirea la dispoziție.

Am realizat un parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța, pentru că am considerat că orice expoziție, atunci când are și o poveste în spate, este mai valoroasă. Astfel, am solicitat sprijinul istoricilor și studenților din cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice, iar ei vor fi ghizi pentru oaspeții care pot face un tur al casei, în această noapte.

Conceptul One Night Gallery este de a organiza o expoziție doar o noapte și de aceea am încercat ca această expoziție itinerantă să aibă un tempo, pentru că ne așteptăm la un număr mare de vizitatori.

Intrarea în casă se va face din Portul Turistic Tomis, din zona Plajei Modern, acolo unde casa are o intrare misterioasă. După ce vizitatorii vor intra în curtea casei, ei vor fi preluați de un ghid care le va arăta încăperile din casă și le va da mai multe detalii despre arhitectura și istoria Vilei Suțu. Apoi, toți oaspeții vor fi invitați să vadă instalațiile arhitecturale create de Rizi Studio pentru această expoziție și să interacționeze cu ele.

Suntem încântați că aducem pentru prima dată un astfel de concept la Constanța și sperăm să fie doar primul pas. Eu cred că orașul nostru este foarte bogat din punct de vedere al patrimoniului istoric și putem avea astfel de expoziții și în viitor, mai ales că avem un oraș turistic.

Această nouă formă de exprimare artistică legată de new media este în vogă, iar tinerii, dar nu numai ei, pot afla istoria clădirilor de patrimoniu și le pot vedea în realitate augmentată. Clădirile nu sunt perfecte, dar, cu ajutorul tehnologiei le putem face perfecte”, a afirmat pentru Discover Dobrogea, AnaMaria Mișa, Corporate communications and Community Affairs Coordinator în cadrul BCR.

One Night Gallery, un eveniment de o noapte pregătit în aproximativ două luni

Vila Suțu din Constanța se va bucura în această noapte de o atenție specială. Publicul care va participa la evenimentul ”One Night Gallery Love Rizi” va putea admira atât imobilul de patrimoniu, cât și instalațiile pregătite de Studioul de Design Rizi.

one-night-gallery-love-riziNoi avem un studio de cross-media design, adică îmbinăm designul, arhitectura și tehnologia în proiecte care sunt pe mai multe medii.

Pentru seara de la Vila Șuțu avem 11 instalații exterioare și interioare. Cea care va putea fi văzută în această noapte în interior este interactivă și folosește un senzor de captare a mișcării mâinilor, iar interacțiunea este de a controla o matrice de 42 de lumini prin mișcarea mâinii.

Conceptul general al instalațiilor este jocul cu lumina și cu elementele naturii, versus elementele designului. Avem 3 instalații care reprezintă elemente geometrice – punct, linie, formă și 4 instalații legate de elementele naturii – apă, pământ, foc, aer.

Am adăugat evenimentului un strat special pentru Vila Șuțu. Pe de o parte este show-ul de video mapping de pe fațadă, pe de altă parte este un iluminat arhitectural cu care vom pune în valoare tavanele din interior și elementele de arhitectură de pe fațada care nu are video mapping în exterior.

Este pentru prima dată când realizăm un proiect în Constanța, iar provocarea este că este un eveniment de o noapte și e foarte multă muncă făcută în timp scurt pentru acest eveniment. Pentru partea de montaj am lucrat 3 zile, apoi, în 2 zile vom demonta totul, iar întreaga parte de proiectare și realizare a instalațiilor a durat cam o lună și jumătate înainte. Evenimentul se va desfășura în noaptea de 21 august, între orele 20.00-02.00.

Este un eveniment itinerant, care a avut prima ediție în București săptămâna trecută, iar după Constanța urmează Cluj, Timișoara și Iași, cu câte un element specific pentru fiecare locație. La Vila Șuțu am realizat în mod particular, partea de iluminat arhitectural și de mapping pe clădire”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Alina Rizescu, arhitect și fondator al Studioului de Design Rizi.

Vila Suțu, o clădire cu o istorie bogată

În cei 122 de ani de existență, Vila Suțu a avut și alte funcțiuni, nu a fost doar locuința privată a prințului Mihail Suțu. De-a lungul timpului, imobilul a fost punct de observație în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și sediu pentru Consulatul Republicii Socialiste Cehoslovace și pentru Curtea de Apel Constanța. De asemenea, vila a găzduit Centrul de Creație și Biblioteca din Constanța. Celebra casă a fost achiziționată în 2018 de Theodor Lucian Ichim, administratorul Unigrains Trading, care a pus-o la dispoziția One Night Gallery pentru ca publicul să o poată descoperi pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

vila-sutu-interiorPe ușa de la intrarea dinspre oraș se vede o cruce care pare rusească. L-am întrebat pe istoricul Florin Anghel care este semnificația acesteia, dar a afirmat că nu este o cruce a rușilor lipoveni. El afirmă că există posibilitatea ca semnul să fi rămas de pe vremea în care în această casă a fost Consulatul Cehoslovaciei, iar stema țării este ca un fel de cruce, de fapt, o armură ca un fel de sabie care pare o cruce.

Tot la intrarea dinspre oraș, deasupra ușii, în interiorul casei poate fi văzut un text cu litere arabe. Profesorul Florin Anghel afirmă că, de fapt, este un proverb arab în care stăpânul casei îți mulțumește că i-ai fost oaspete, că te-ai simțit bine și îți dorește să revii și să fii sănătos.

”Familia este Soutzo a venit din Grecia și a dat domnitori în Țara Românească și în Moldova. Românizată, ea a devenit Suțu sau Șuțu și are multe povești interesante.

A fost o familie foarte veche, bogată și onorabilă, iar Mihail Suțu a fost un personaj foarte interesant. Între altele, el a fost guvernator al Băncii Naționale a României, iar între 1899 și 1904, a fost unul dintre primii istorici care au scris despre tezaurele monetare de la Tomis.

De fapt, el este autorul primului studiu științific despre numismatică. Mihail Suțu a devenit, la începutul sec. XX, directorul Cabinetului de Numismatică al Academiei Române, pentru că a fost și membru al acestei instituții, iar mai târziu, la 1909 a devenit membru al Societății Regale de Numismatică din Marea Britanie, deci avea un profil foarte cunoscut cercetător în numismatică.

Mihail Suțu era pasionat și de arheologie. Unul dintre prietenii lui cei mai buni era bunicul romancierei Cella Serghi, care era vecina lui, în casa de pe strada Zambaccian acum, fostă Strada Mării. De la bunicul Cellei Serghi, Mihail cumpăra monede, statui, piese valoroase, pe care le așeza în casă sau le vindea. Tot acest tezaur arheologic și numismatic pe care el l-a adunat pe parcursul vieții l-a donat Academiei Române.

Dacă o citim pe Cella Serghi înțelegem excepțional de bine Constanța primelor decenii ale secolului XX. Mihail Suțu și-a construit la Constanța o clădire unicat în România. Dacă ne uităm cu atenție prin casă, vom vedea că ceramica nu este din România, este Orientală și fie a fost decupată din case vechi din Siria, Algeria sau Egipt, fie a fost comandată acolo.

Mihail Suțu era căsătorit cu Maria Cantacuzino, sora doctorului Ioan Cantacuzino, cel care a dat numele Institutului Cantacuzino din București. În Vila Suțu veneau foarte mulți oaspeți și numeroși artiști, în afară de străini și de lideri liberali importanți, pentru că Suțu făcea politică, deși nu a fost un om politic.

muzeul-de-arta-dinu-si-sevasta-vintila-topaluPictorul Theodor Pallady a pictat mai multe tablouri din balconul de la Vila Suțu. Picturile sale se regăsesc astăzi, la Muzeul de Artă și la Muzeul din Topalu. Și scriitorul Gala Galaction venea vara și se odihnea în casa lui Mihail Suțu, până în 1933, când a Suțu a murit”, a afirmat pentru Discover Dobrogea, prof. univ, dr. Florin Anghel.

Vila Suțu a fost prima casă din România cu instalație de încălzire centralizată

La subsolul din Vila Suțu există prima instalație de încălzire centralizată a unei clădiri particulare din România, am mai aflat de la istoricul Florin Anghel.

prima-instalatie-de-incalzire-centralizata-dintr-o-casa-in-romaniaEl spune că la Palatul Peleș de la Sinaia a fost folosită pentru prima oară în România încălzirea centralizată a unei clădiri, dar, pentru prima dată, încălzirea unei locuințe particulare în țara noastră a fost la Vila Șuțu.

prima-instalatie-de-incalzire-centralizata-dintr-o-casa-din-romania”Instalația este intactă, se află la subsol. Cred că este un monument extraordinar de arhitectură industrială și ar trebui ca proprietarul să îl păstreze. Este prima clădire din România încălzită cu abur, iar prin calorifere se asigura încălzirea întregii incinte.

Pardoseala din sala instalației tehnice cred că este cea mai veche, păstrată, din Constanța. Doar la clădirea Bursei Vechi, din port, mai este una similară.”, a precizat istoricul Florin Anghel.

One Night Gallery Love Rizi, un eveniment în premieră în Constanța

Atât amplasarea sa deasupra mării, cât și arhitectura și istoria sa, i-au inspirat pe organizatorii One Night Gallery să aleagă Vila Suțu pentru a expune, în mod inedit, creațiile Studioului Rizi. Evenimentul se va desfășura în grădinile imobilului, dar și parterul clădirii va putea fi vizitat cu tururi ghidate.

vila-sutu-detaliu-tavanPrintre instalațiile expuse se numără o instalație arhitecturală cinetică, una cu vapori de apă care se joacă prin culoare, o instalație cu lumină care se modifică în funcție de mișcările făcute de vizitatori, o reinterpretate vizuală a focului printr-o construcție arhitecturală, o instalație interactivă care va permite publicului să se joace cu ideea de comuniune a apei cu focul și altele care compun o experiență multisenzorială prin lumină, sunet și mișcare.

Toate se vor întâmpla în această noapte, între orele 20.00-02.00, la Vila Suțu din Constanța.

The post Vila Suțu redeschisă după 20 de ani, printr-o expoziție de new media art appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *