Ce poți face un weekend pe Valea Oltului

Valea Oltului, cel mai extins defileu din țară, ascunde de-a lungul celor 47 de kilometri un tablou peisagistic deosebit și foarte variat, dar și ani întregi de istorie. Aflat între Lotru și Munții Carpați, acesta face legătura între Translvania și Oltenia printr-un drum destul de greu de traversat pentru șoferi și, de multe ori, aglomerat. Cu toate acestea, frumusețea obiectivelor și multitudinea destinațiilor turistice îi face pe turiști să treacă peste acest impediment. Valea Oltului este însă și unul din cele mai vechi drumuri din țară, proiectat inițial pentru a fi traversat în 11 ore cu trăsura. În 1717, Defileul Oltului a fost numit ”Via Carolina”, după numele împăratului Carol al VI-lea. Travelminit îți prezintă în rândurile următoare ce poți face într-un weekend pe Valea Oltului:

Horezu

Micul orășel Horezu adună anual mii de turiști în primul rând datorită cunoscutei ceramici de Horezu, arta născută din mâinile celor care transformă lutul în frumos. Nu numai turiștii români, ci și cei străini sunt cuceriți de frumusețea acestui loc care este o adevărată oază de inspirație pentru artiștii olari. Această zonă de munte oferă peisaje sectaculoase. Printre principalele obiective pe care trebuie să le vezi în Horezu se numără atelierele meșterilor ceramiști aflate pe strada cu numele simbolic ”Olari”. La acest moment numai 26 de familii mai transmit tradiția din generație în generație. În apropiere, la numai 2 km de oraș se află mănăstirea Hurezi cunoscută datorită arhitecturii definitorii penru stilul brâncovenesc.

Mănăstirile de pe Valea Oltului

Fiind un loc cu o istrorie și cultură vastă, pe Valea Oltului au fost construite 7 biserici și mănăstiri declarate monumente istorice. Dintre ele, cele mai cunoscute sunt Mănăstirile Cozia, Stânișoara, Turnu și Biserica ”Toți Sfinții” din Proieni. Situată chiar pe malul Oltului, Mănăstirea Cozia ese cea mai frumoasă ctitorie a lui Mircea cel Bătrân. Ulterior, aceasta a avut parte de un lung șir de restaurări. Inițial a găzduit o școala mănăstirească, devenind un important centru cultural și educațional al țării. De asemenea, Biserica ”Toți Sfinții” de la Proieni, județul Vâlcea, este un alt lăcaș ce merită vizitat datorită istoriei impresionante. Scrierile vechi susțin că acesta e locul în care Mihai Viteazul s-a cununat cu Doamna Stanca. Tot aici se spune că a avut loc și botezul domnitorului.

Călimănești Căciulata

Valea Oltului ascunde numeroase izvoare minerale în jurul cărora au fost construite mai multe stațiuni balneo – climaterice, recunoscute pentru efectele lor benefice asupra sănătății. Una din cele mai frumoase și ofertante astfel de stațiuni este Călimănești Căciulata. Aflat chiar la ieșirea din defileul de la Cozia, acest loc îți poate oferi o vacanță relaxantă, în care să te bucuri de efectele miraculoase ale apelor minerale. Chiar și plimbările prin stațiune aduc liniște și deconectare de cotidian. Alte stațini balneo – climaterice pe care le găsești pe Valea Oltului sunt Ocnele Mari, Băile Govora și Băile Olănești.

Travelminit te invită să descoperi destinațiile turistice de pe Valea Oltului. Zona te va surprinde prin frumusețea și diversitatea naturii.  

The post Ce poți face un weekend pe Valea Oltului appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *