Fregatele ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria”, 91 de ani de tradiție militară navală românească

Fregatele ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria” împlinesc astăzi 91 de ani de la intrarea în seviciul Forțelor Navale Române. Cele două distrugătoare românești au purtat, în perioada 1930-1961, numele regilor sub conducerea cărora s-a înfăptuit Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Fregatele ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria” făceau parte din ”careul de ași” al Marinei Regale Române

Distrugătoarele „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”, care au fost construite, în perioada 1927 – 1930, în Șantierele Navale „CTT&Pattison” din Italia au intrat în serviciul Marinei Regale Române, pe 7 septembrie 1930.

Împreună „Mărăști” și „Mărășești”, noile distrugătoare „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria” alcătuiau Escadrila de Distrugătoare, care era cunoscută drept „careul de ași” al Marinei Regale Române.

Navele aveau inscripționate pe bordaj asul de cupă – Regele Ferdinand, asul de pică – Regina Maria, asul de treflă – Mărășești și asul de caro – Mărăști.

Misiunile celor patru distrugătoare erau de apărare a litoralului românesc, de asigurare a protecției transporturilor de trupe şi de materiale, de protecție a navelor care executau minări în zonele de litoral ale țârii noastre şi în zone din Nordul Mării Negre.

În al Doilea Război Mondial, navele Escadrilei de Distrugătoare au executat 71 de misiuni de luptă

Navele Escadrilei de Distrugătoare au executat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada 22 iunie 1941 – 23 august 1944, 71 de misiuni de luptă în Marea Neagră și au parcurs peste 22.700 de mile marine, o distanță mai mare decât lungimea Ecuatorului.

Dintre cele mai importante misiuni de luptă executate, menționăm bătălia navală din zona Constanța – Tuzla, care a avut loc la data de 26 iunie 1941, împotriva crucișătoarelor sovietice „Moskva” şi „Harkov”, în timpul căreia crucișătorul „Moskva” a fost scufundat, iar „Harkov” a fost avariat.

De asemenea, ele au lovit un submarin inamic în zona Şabla și au scufundat un submarin inamic în zona Burgas, în luna decembrie 1941.

Fregatele au participat și la cea mai mare operațiune navală din Marea Neagră, cunoscută sub denumirea de „Operațiunea 60.000”, pentru evacuarea forțelor române din Crimeea, în perioada 5 aprilie – 14 mai 1944.

Cele patru distrugătoare românești au fost capturate de armata sovietică, în octombrie 1944

După schimbarea de alianță a României produsă la data de 23 august 1944 și încheierea armistițiului cu Uniunea Sovietică, a avut loc cea mai mare dramă a Marinei Militare Române.

Pe 29 august 1944, comandantul Forței Navale Maritime Române şi al teritoriului Dobrogea, contraamiralul Horia Macellariu a primit un ultimatum din partea sovieticilor pentru a preda toată flota românească de război şi auxiliară.

O zi mai târziu, în portul Constanța au intrat primele unități navale sovietice, iar la data de 5 septembrie 1944 militarii sovietici înarmați au debarcat echipajele române de la bordul navelor militare și au sechestrat ofițerii și maiștrii militari în Gara Maritimă din Constanța.

În timpul acestor acte de violență, comandantul Escadrilei de Distrugătoare, căpitan-comandorul Alexandru Dumbravă s-a sinucis, iar ofițerul de gardă al distrugătorului „Regina Maria”, căpitanul Nicolae Tudor, a fost rănit prin împunsături de baionetă.

Cele patru distrugătoare, împreună cu alte nave ale Marinei Române, având la bord echipaje sovietice, au părăsit portul Constanța la data de 12 octombrie 1944, fiind considerate captură de război.

În 1951, distrugătoarele Regele Ferdinand și Regina Maria au fost restituite României

Distrugătoarele „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria” au fost restituite României de către guvernul sovietic în anul 1951 și au format Divizionul de Distrugătoare, împreună cu distrugătoarele „Mărăști” și „Mărășești”, care fuseseră returnate anterior guvernului român.

Cele patru distrugătoare românești au rămas în serviciu până în luna aprilie 1961, când au fost scoase din uz și au fost tăiate, împreună cu alte nave ale Marinei Militare Române.

Fregata Regele Ferdinand a fost prima navă militară achiziționată de România după 1990

Fregata „Regele Ferdinand”, cu numărul de bordaj F-221, este prima navă militară achiziționată de România după anul 1990. La data de 1 mai 2004, personalul selecționat şi pregătit pentru ocuparea posturilor de la fregata „Regele Ferdinand” a fost numit în funcții, iar în perioada iulie-noiembrie 2004 echipajul complet al navei s-a reunit în portul Portsmouth, Marea Britanie, pentru luarea în primire a navei şi pentru desfășurarea pregătirii centralizate sub coordonarea echipelor de instructori și evaluatori britanici.

Fregata-regele-ferdinand-f-221La data de 9 septembrie 2004, președintele României a acordat pavilionul navei, într-un cadru festiv, organizat în portul britanic Portsmouth, ocazie cu care fregatei i s-au acordat numele de „Regele Ferdinand” şi numărul de bordaj F 221, în prezența unor înalte oficialități române și britanice. Nava a părăsit portul Portsmouth la data de 26 noiembrie 2004 şi a acostat în portul Constanța la data de 10 decembrie 2004, fiind escortată la intrarea în port de două elicoptere şi de nave de luptă.

De-a lungul anilor, Fregata ”Regele Ferdinand” a participat la numeroase operațiuni și misiuni NATO, la numeroase exerciții internaționale și naționale, iar echipajul ei a desfășurat numeroase acțiuni de diplomație navală, în porturile în care nava a făcut escale, precum Haifa (Israel), Alexandria (Egipt), Dar-es-Salaam (Tanzania), Victoria (Insulele Seychelles) și altele.

Fregata ”Regina Maria” se află în serviciul Forțelor Navale Române din anul 2005

În luna august 2004, a fost constituit primul echipaj al navei cu numărul de bordaj F-222, iar în perioada martie-iulie 2005 acesta a fost dislocat în baza navală „Nelson” din portul britanic Portsmouth, în vederea executării pregătirii centralizate și luării în primire a navei.

fregata-regina-maria-f-222Pe 16 aprilie 2005, a fost semnat acordul de recepție a navei de către Comisia de Acceptanță, iar la data de 21 aprilie 2005 a avut loc, în Portsmouth, Marea Britanie, ceremonialul de acordare a pavilionului navei.

În luna iulie 2005, fregata „Regina Maria” a părăsit baza navală britanică și a luat cap-compas portul Constanța, unde a ajuns pe 25 iulie 2005, prilej cu care a fost organizată o ceremonie de primire, la care au participat președintele României și numeroase oficialități.

Din anul 2006, fregata „Regina Maria” a participat la numeroase exerciții și misiuni.

În prezent, nava face parte din pachetul de forțe navale pus la dispoziția Alianței Nord de către țara noastră, iar echipajul fregatei „Regina Maria” consemnează o nouă premieră pentru evoluția Forțele Navale Române, prin asigurarea conducerii Operației NATO „Sea Guardian” din Marea Mediterană, la care fregata F-222 participă în luna septembrie a acestui an.

Tradiția distrugătoarelor a fost reluată odată cu intrarea în serviciu, la data de 9 septembrie 2004, a fregatei „Regele Ferdinand” și, la data de 21 aprilie 2005, a fregatei „Regina Maria”.

The post Fregatele ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria”, 91 de ani de tradiție militară navală românească appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *