35 de obiecte de tezaur din Dobrogea sunt expuse la Muzeul de Arheologie din Madrid

35 de obiecte de tezaur din Dobrogea sunt expuse în cadrul expoziției ”Tezaure Arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, care va fi inaugurată mâine, 30 septembrie, în Madrid, la Muzeul Național de Arheologie al Spaniei. Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea participă la expoziția din Spania cu  piese importante descoperite în Dobrogea.

Obiecte de tezaur din Dobrogea, la Expoziția ”Tezaure Arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”

Muzeul Național de Istorie a României participă la expoziția din Spania cu 85 de piese de la 40 de muzee din toată țara.

obiecte-de-tezaur-din-dobrogea-la-Expozitie-madrid-obiecte-antice-dobrogeaExpoziția din Spania evidențiază evoluția istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste 1000 de ani (sec. VIII î.Hr. – sec. VII d.Hr.), o mărturie a numeroaselor contacte și schimburi culturale care au avut loc în regiune, rezultat al abundenție de resurse și al locației privilegiate între Europa și Asia.

Peste 800 de obiecte arheologice reunite în expoziția intitulată ”Tezaure Arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” vor putea fi admirate gratuit, în perioada 01.10.2021-27.02.2022, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid.

Expoziția-eveniment face parte din Programul de diplomație publică și culturală dedicat aniversării, în anul 2021, a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei. Evenimentul-fanion al anului aniversar al relațiilor diplomatice România-Spania marchează apogeul schimburilor culturale.

Insitutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea participă la expozița din Spania cu 16 piese

La cea mai amplă și importantă expoziție arheologică organizată vreodată peste hotare, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea participă cu 16 piese din tezaurul Muzeului de Istorie.

Obiect-de-tezaur-din-dobrogea-obiect-patrimoniu-icem-tulcea-fibula-noviodunum-isaccea-epoca-romana-sec-II-III-p.chrEste vorba, printre altele, de o fibulă descoperită în cadrul săpăturilor efectuate la Cetatea Noviodunum din localitatea Isaccea. Obiectul este datat în Epoca Romană, sec. II-III p.Chr. și se află în patrimoniul ICEM Tulcea.

Situla-din-epoca-romana-ICEM-Tulcea-obiect-patrimoniu-comuna-NiculitelUn alt obiect trimis la expoziția de la Madrid este o situlă din Epoca Romană descoperită în comuna Niculițel, județul Tulcea.

Muzeul de Istorie Constanța a trimis 19 obiecte de patrimoniu pentru expoziția din Madrid

Pentru prima dată de când a fost descoperit, șarpele Glykon, care a fost descoperit în orașul Constanța, a părăsit țara. El este expus la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, de la 1 octombrie 2021 până pe 27 februarie 2022.

sarpele-glykon-tezaur-muzeul-de-istorie-nationala-si-arheologie-constanta”Muzeul Național de Istorie a României ne-a solicitat în mod oficial să participăm cu 19 piese care vor fi prezentate la expoziția din Spania.

Între aceste piese a plecat și faimosul șarpe Glykon, un unicat cu care ne mândrim.

În contractul încheiat între noi și Muzeul de Istorie Națională este stipulat faptul că pentru toate piesele participante va fi asigurată pază militarizată. Noi avem două persoane desemnate care participă la pregătirea expoziției.

Consider că această expoziție de talie internațională reprezintă o promovare pentru muzeul nostru și o putem îmbina ulterior cu elemente de marketing, pentru ca instituția de cultură să aibă în viitor mai mulți vizitatori.

Sunt piese care fac parte din structura de rezistență a expoziției Muzeului de Istorie Constanța. Valoarea de inventar a pieselor care au părăsit muzeul este de câteva zeci de milioane de lei, iar evaluarea a fost realizată de experți.

Muzeul Național de Istorie a României este cel care suportă toate cheltuielile, de la deplasarea în străinătate a specialiștilor noștri pentru pregătirea expoziției, până la asigurarea pieselor și a echipamentelor necesare transportării lor.

Transportul s-a făcut cu o aeronavă militară. Totul este foarte bine controlat, pentru că nu ne jucăm cu așa ceva”, a declarat directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea.

Organizatorii expoziției din Madrid sunt Ministerele Culturii din România și Spania, Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Regatul Spaniei și Ministerul Apărării Naționale a României. Evenimentul este patronat de Casa Regală Spaniolă și de Președinția României.





0Shares

The post 35 de obiecte de tezaur din Dobrogea sunt expuse la Muzeul de Arheologie din Madrid appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *