Ghid de calatorie in Budapesta

Sursa foto: TTstudio/Shutterstock.com

Budapesta, capitala Ungariei, este cunoscuta in intreaga lume pentru bulevardele sale elegante, cafenelele istorice si arhitectura splendida realizata in stilurile baroc si art nouveau. Orasul se mandreste cu aproximativ 125 de bai termale fastuoase, privelisti frumoase din numeroasele sale poduri si cu maretia unui fluviu care separa deluroasa Buda de o Pesta mai moderna, Dunarea, ale carui “valuri blande”, in cuvintele marelui poet maghiar Attila József, imbratiseaza trecutul, prezentul si viitorul natiunii. 

Avand o multime de locuri interesante de vazut, planificarea unei calatorii la Budapesta este o adevarata provocare. Pentru a-ti veni in ajutor, am alcatuit un mic ghid de calatorie pe care il vei descoperi in randurile de mai jos:

Vom incepe ghidul vorbindu-ti despre baile termale. Poreclita Orasul Spa-urilor, Budapesta adaposteste, dupa cum am mai spus in randurile de mai sus, 125 de bai termale, 14 dintre ele fiind infiintate cu 2000 de ani in urma. Cele mai populare sunt Baile Kiraly, Rudas, Gellert si Szechenyi, acestea avand ape termale benefice sanatatii. 

Trezeste-te dimineata devreme, cand cafenelele sunt inca inchise si indreapta-te spre Baile Gellert (Kelenhegyi út 4, metrou: Szent Gellert ter) – se deschide la ora 6. Iti poti bea cafeaua la cafeneaua dinauntru. Apoi, cumpara biletul de acces in spa si bucura-te de o baie termala (36 de grade Celsius) pentru aproximativ 2 ore. Este cea mai buna metoda de a-ti incepe incredibila aventura in Budapesta!

Cand parasesti cladirea, traverseaza strada si urca spre Pestera Dealului Gellert unde vei gasi statuia Sfantului Stefan in fata. Pestera este numita si “Sfantul Ivan”, amintind de un pustnic ce a locuit acolo si a vindecat bolnavii cu apa termala dintr-un lac din apropiere. 

Arunca o privire in interiorul pesterii si apoi coboara inapoi in oras pentru a admira Podul Libertatii, ce leaga Buda de Pesta. Podul are 334 de metri lungime, ceea ce il face cel mai scurt pod din oras. A fost construit pentru Millennium World Exhibition in 1896 si inaugurat de Francisc Iosif I, Imparatul Austriei si Regele Ungariei, in timpul sarbatorilor care au avut loc pentru jubileul de 1000 de ani al Ungariei. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, podul a fost distrus prin retragerea soldatilor germani, insa dupa razboi, a fost primul pod reconstruit.

Traverseaza podul si gaseste o cafenea frumoasa pentru micul dejun. Dupa masa, iti recomandam o plimbare pe strada Petofi Sandor, strada celebra pentru faptul ca gazduieste unele dintre cele mai interesante localuri, buticuri si cladiri din intregul oras. Din Piata Deak Ferenc ia metroul pe linia rosie pana la statia Astoria. In zona aceea vei putea vizita Marea Sinagoga de pe strada Dohany, cea mai mare sinagoga din Europa si a doua cea mai mare din lume. In timpul Primului Razboi Mondial, sinagoga a fost folosita ca baza pentru Radioul German, apoi a fost folosita ca tabara de internare pentru evreii bolnavi din oras. Dupa razboi, a devenit din nou casa de rugaciune.

Sinagoga prezinta elemente arhitecturale maure si romantice. Cele mai interesante lucruri din interior sunt trandafirul central, orga si Muzeul Evreilor (cu o colectie de moaste religioase). Complexul este format din Marea Sinagoga, Templul Eroilor (un memorial pentru evreii maghiari care au murit in timpul Primului Razboi Mondial), Cimitirul Evreiesc si Colonada. 

Urmatoarea plimbare pe care o recomandam este in jurul Gozsdu-Udvar, o piata de vechituri intinsa pe patru etaje. Pe partea cealalta a pasajului vei gasi Spinoza Cafe, unde te poti delecta cu o cafea si o bucata de tort Dobos. Apoi intra in bazilica neo-clasica Sfantul Stefan, cea mai mare biserica din oras, numita dupa primul rege al Ungariei a carui mana dreapta este pastrata intr-o cutie de sticla din interiorul bisericii. Bazilica are o inaltime de 96 de metri, adica aceeasi inaltime ca si Parlamentul. Ceea ce este interesant este faptul ca reglementarile de constructie din Budapesta nu permit niciunei cladiri sa fie mai inalta de 96 de metri. Iti sugeram sa urci cele 364 de trepte sau sa iei liftul pana la puntea de observare a cupolei pentru a te bucura de o priveliste magnifica a orasului.

Daca iti este foame, iti recomandam sa poposesti in Hummus Bar, un local care ofera mancaruri delicioase cu carne, vegane si vegetariene. Apoi intoarce-te pe Andrassy Avenue si plimba-te pe strada pana vei da de superba Casa a Operei, construita in secolul al XIX-lea si de Libraria Alexandra. Continua-ti plimbarea admirand superbele fatade ale cladirilor baroce pana ajungi la Casa Terorii (o expozitie legata de regimurile fasciste si comuniste din Ungaria secolului XX).

Daca pofta de cafea nu ti-a fost satisfacuta complet, ia metroul pana la Piata Blaha Luiza si mergi pe Bulevardul Erzsebet pana la Hotelul Boscolo Budapest, numit inainte Palatul New York. In interior se afla New York Café, numita “cea mai frumoasa cafenea din lume”, frecventata de scriitori si editori la inceputul secolului XX.

Ia metroul pana la statia Kossuth Lajos ter si mergi pana la impresionanta cladire a Parlamentului Maghiar construita in stil neo-gotic, care este a treia cea mai mare cladire a Parlamentului din lume. Cand Adunarea Nationala nu este in sedinta, poti face un tur ghidat (de circa 45 de minute) al Parlamentului pentru a vizita cele mai importante incaperi dintre cele 691 pe care le insumeaza.

In final, ia funicularul pana pe Dealul Castelului pentru a vizita Castelul Buda (Castelul Regal cu Muzeul de Istorie si Galeria Nationala), Piata Trinitatii, Bastionul Pescarilor (un complex fortificat cu turnuri superb sculptate din secolul al XIX-lea) si frumoasele case din secolele XIV, XV si XVIII ce se gasesc de-a lungul strazilor pietruite de pe deal.

Unde te poti caza in Budapesta?Capitala Ungariei sta excelent atat in ceea ce priveste atractiile turistice, cat si la capitolul hoteluri si apartamente destinate calatorilor. Mai multe informatii legate despre locurile de cazare din oras poti afla accesand urmatorul link!

The post Ghid de calatorie in Budapesta appeared first on Blogul HotelGuru.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *