5 trasee din Munții Piatra Craiului

Vara s-a încheiat, proprietarii de pensiuni și hoteluri și-au strâns ușor-ușor șezlongurile de pe plajă, iar turiștii schimbă traseul și se îndreaptă către munte. Și, pentru că toamna se admiră cel mai bine din vârful muntelui, o excursie prin Munții Piatra Craiului este, cu siguranță, o alegere fericită. Fie că ești pasionat de trasee montane sau ești începător gata de adrenalină și aventură, am adunat o listă de 5 trasee din Munții Piatra Craiului, cu dificultăți reduse sau avansate, numai bune de încercat toamna aceasta.

Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștilor – Cheia Pisicii – La Table (Șaua Vlădușca)

Acest traseu are o dificultate redusă și este destinat începătorilor. Durata traseului este de aproximativ 6 ore, în funcție de ritmul tău de mers, de popasurile făcute și de cât de lungi vor fi opririle pentru poze, bineînțeles.

Punctul de pornire al traseului este Fântâna lui Botorog, continui apoi prin Prăpăstiile Zărneștilor, o porțiune de drum spectaculoasă și unică. Urmărind indicatoarele, vei ajunge la Cheia Pisicii și, în final, te vei îndrepta  spre Valea Vlădușca.

Urmărește indicatoarele, fii precaut și bucură-te de aerul curat, de natură și de priveliștile minunate din jurul tău.

Zărnești – Șaua Chiliilor – Refugiul Diana

Tot pentru începători este și acest traseu, gradul de dificultate fiind scăzut, iar timpul de parcurgere este de 2 ore și 30 de minute.

Pornind din orașul Zărnești, de-a lungul celor 6.7 kilometri, pe lângă peisajele ce îți taie răsuflarea, ca puncte de interes ai: Schitul Colții Chiliilor și Refugiul Diana – punct de interes și de pornire către alte trasee din Piatra Craiului, de diferite grade de dificultate.

Chiar dacă vremea reprezintă mereu  un element cheie în alegerea și planificarea unei drumeții, este bine de știut că acest traseu este accesibil tot timpul anului.   

Cabana Curmătura – Șaua Crăpăturii – Vârful Piatra Mică

Traseul are o dificultate medie și durează aproximativ o oră. Odată plecat de la Cabană, urmărește marcajul cu punct albastru până în Șaua Crăpăturii. Acolo, drumul se bifurcă și traseul tău continuă spre dreapta. Fiind un traseu destul de rapid, ai timp să te bucuri cu adevărat de peisaje, poți face popasuri mai lungi, iar un picnic ad-hoc în munți este, cu siguranță, o idee bună pentru iubitorii de natură.

Din vârf vei admira Măgura Codlei, Muntele Postăvarul, Bucegii și Leaota. De acolo, ai două opțiuni: fie mergi pe același traseu pentru întoarcere, fie cobori în sens opus pe un traseu ce merge către Poiana Zănoaga, ajungând, apoi, la Cabana Curmătura.

Cabana Curmătura – Poiana Funduri

Pentru iubitorii de munte experimentați, acest traseu  începe tot de la Cabana Curmătura și durează aproximativ 12 ore. Este printre cele mai lungi și spectaculoase trasee din Piatra Craiului. Începi la cabană, continui la Șaua Funduri și, apoi, spre Poiana Funduri.

Un factor important de luat în calcul pentru acest traseu este vremea, iar iarna este interzisă parcurgerea lui.  Traseul a fost împărțit în două etape, Creasta Nordică și, respectiv, Creasta Sudică, ambele având un grad de dificultate ridicat și sunt complet interzise iarna.

Refugiul Diana – Brana Caprelor – Șaua Padinii Închise

Acest traseu este de dificultate ridicată și durează aproximativ 2 ore.

În prima parte a traseului vei admira păduri dese de molid și vei observa că drumul continuă prin serpentine. Diferența de altitudine poate ajunge și la câteva zeci de metri și este bine de știut că Grota Caprelor poate fi utilizat ca loc de adăpostire în caz de ploaie – situație riscantă pe acest traseu.

Chiar dacă timpul de parcurgere este aproximativ scurt, ia în calcul faptul că este un traseu periculos pe vreme rea și, mai ales, iarna. Traseul prezintă porțiuni dificile, unde drumul este instabil, teren alunecos și, în sezonul rece, există pericol de avalanșă.

Indiferent de traseul ales, de experiența pe care o ai și de cât de mult iubești natura, este bine să fii precaut înainte de a porni la drum. Informează-te din cât mai multe surse și temeinic în legătură cu traseul pe care îl vei parcurge, fii atent la vreme, utilizează un echipament potrivit și ia-ți toate măsurile de precauție recomandate.

Nu uita apa, mâncarea, aparatul de fotografiat și, bineînțeles, bucură-te de experiență și de peisajele minunate din Piatra Craiului.

The post 5 trasee din Munții Piatra Craiului appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *