Povestea Cetății Poienari, una din reședințele lui Vlad Țepeș

Sursă foto: OutdoorActive.com/Shutterstock.com

Ruinele Cetății Poienari se ridică pe o stâncă cu vedere la râul Argeș, la poalele Munților Carpați. Construită la începutul secolului al XIII-lea de primii conducători valah, cetatea și-a schimbat numele și locuitorii de câteva ori de-a lungul deceniilor; în cele din urmă, a fost abandonată și lăsată în paragină.

Reședința lui Vlad Țepeș

Vlad Țepeș s-a îndrăgostit de Cetatea Poenari în secolul al XV-lea și și-a dat seama de potențialul său de fortăreață cu o priveliște uimitoare, a consolidat și a fixat prăbușita cetate, transformând-o într-unul dintre principalele sale locuri de reședință. Se spune că prima sa soție, Jusztina Szilagyi din Moldova, s-a aruncat din turnurile Poenari în timpul unui asediu al fratelui musulman al lui Vlad, Radu Bey. Înainte de a se arunca în râul Argeș de la poalele stâncii, a exclamat că ar prefera să putrezească și să fie mâncată de pești decât să fie captivă a turcilor.

Legende

Se spune că, atunci când a decis reabilitarea cetății Poenari, Vlad Țepes știa că oamenii din apropiere nu erau de partea lui; erau în mare parte boieri, care complotau împotriva lui. Când a aflat acest lucru, a decis că îi va folosi pentru a întări cetatea. După cum spune legenda, el a atacat boierii în prima zi a Paștelui în timp ce ei sărbătoreau. Apoi a ordonat tuturor oamenilor să înceapă întărirea Cetății. Mulți dintre ei au ajuns să moară de epuizare.

În cele din urmă, zidurile Cetății Poenari nu l-ar fi păstrat pe Vlad Dracul în siguranță, dar nu asta a contat. Fratele lui Vlad, Radu cel Frumos, a primit sarcina descurajantă de a conduce Imperiul Otoman către victorie, ceea ce l-a poziționat direct în contradicție cu fratele său mai mare. În timp ce Vlad nu a putut fi învins în luptă, obiceiul său de a înstrăina aliații și de a submina autoritatea lor a devenit căderea sa. După ce a rămas fără bani pentru mercenarii săi, a mers la presupușii săi prieteni după ajutor, iar aceștia l-au arestat pentru înaltă trădare. În timp ce a reușit să se descurce și a continuat să declare o a treia domnie, în cele din urmă bătălia l-a ucis.

1.462 de trepte până la cetate

Deși cetatea a fost folosită mulți ani după moartea lui Vlad din 1476, în cele din urmă a fost abandonată din nou în prima jumătate a secolului al XVI-lea și lăsată în voia sorții. În 1888, o alunecare de teren majoră a făcut ca o parte a cetății să se prăbușească în râu.

Cetatea a fost reparată, iar rămășițele zidurilor și turnurilor sale rămân în picioare până în prezent. Vei avea nevoie de rezistență pentru a urca cele 1.462 de trepte pentru a ajunge la ruinele cetății, cocoțată deasupra zonei înconjurătoare ca un cuib de vultur.

Intrarea în cetate se află chiar la începutul vestitului drum Transfăgărășan, deci este un popas facil dacă intenționezi să traversezi munții aici.

Dacă vrei să rămâi și peste noapte în apropiere, ți-am pregătit și câteva unități de cazare!

The post Povestea Cetății Poienari, una din reședințele lui Vlad Țepeș appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *