Flori sălbatice de sezon: când și unde le găsim

Cu o floare nu se face primăvară, dar oare cu mai multe flori sălbatice? Pentru că e primăvară, ne-am gândit la un articol care sa te inspire pentru a porni în căutarea florilor sălbatice din toată țara.

Nouă ne plac sejururile de explorare a naturii, iar România oferă multă diversitate când vine vorba de floră și faună. Iată când și unde găsești hectare întregi de flori de primăvară, numai bune de fotografiat și admirat.

Ghiocei și brândușe

© Luckydoor | Dreamstime.com

Vom începe cu vestitorii primăverii, ghioceii și cu „surorile” lor mai mari, brândușele de sezon. Sunt printre cele mai populare flori de primăvară de la noi din țară și apar timpuriu, în funcție de vreme.

Le poți vedea până prin aprilie, în locuri precum: Valea Sâmbetei din Munții Făgăraș, Munții Ciucaș, Poiana Stânii Regale din Sinaia, Poiana Sereteu din Munții Gilău, Poiana Șuior din Munții Gutâi, Poiana Baia Popii și Șaua Poieni din Munții Vlădeasa.

Laleaua Pestriță

© Ciprian30 | Dreamstime.com

Considerată monument al naturii, laleaua pestriță este o plantă rară,  protejată prin lege. Din păcate, se află chiar pe lista speciilor de flori sălbatice pe cale de dispariție.

Ce este special la această plantă este chiar desenul petalelor, ce duc cu gândul la o tablă de șah – de aici și denumirea populară de „floarea de șah”. Înflorește în luna aprilie, iar culoarea caracteristică este movul.

O găsești, mai ales, în Lunca Pogănișului sau în pădurea Zamostea-Lunca din județul Suceava.

Lilieci

Photo 93223207 © Annakrayeva| Dreamstime.com

Poate printre cele mai spectaculoase plante de primăvară, liliecii sunt preferatele multor persoane, atât datorită mirosului îmbătător, cât și al pigmentului vibrant.

Dacă îți dorești să admiri o plantație de lilieci, atunci trece și județul Buzău pe itinerariul tău. În comuna Cernătești se află „Dealul cu Lilieci”, rezervaţie naturală de interes naţional încă din anul 2000.

Perioada ideală pentru a vizita este sfârșitul lui aprilie-început de mai, iar înflorirea liliecilor durează 2-3 săptămâni.

Bujorii sălbatici din Dobrogea

© Dmytro Balkhovitin | Dreamstime.com

Bujorii impresionează de fiecare dată prin miros și culori, de aceea, nu puteau lipsi nici de pe lista aceasta. Deși gândul te poate duce la culoarea roz când vine vorba de bujori, specia sălbatică uimește printr-un roșu aprins, fermecător.

Îi găsiți, mai ales, în Dobrogea, în Muntenia și în sudul Moldovei, iar perioada de înflorire, deși nu este fixă, este undeva între lunile aprilie-mai.

Untișorul

© Zuzana Randlova | Dreamstime.com

Alături de celelalte flori sălbatice, alcătuim și untișorul. Apare prin păduri, lunci, câmpuri și grădini și este ușor de văzut în toată țara. Este o floare de dimensiuni mici și, la fel ca ghiocelul, apare la sfârșitul iernii. Perioada de înflorire, însă, este mai lungă și poate dura până la începutul verii.

Petalele, de culoare galbenă, se închid noaptea și se deschid la apariția soarelui. Odată înflorit, untișorul devine toxic, frunzele acestuia nemaifiind comestibile.

Poiana Narciselor

© Colin Young | Dreamstime.com

Situată în Munții Rodnei, Poiana Narciselor este una dintre cele mai spectaculoase destinații de acest gen de la noi din țară.

Aflată la o altitudine de 1600 de metri, rezervația are 5 hectare și oferă peisaje inedite iubitorilor de natură. Perioada de înflorire a narciselor este în lunile mai-iunie și, bineînțeles, se recomandă verificarea condițiilor meteo înainte de a pleca în drumeție. Mai multe rezervații și detalii despre narcise găsești și în articolul de aici.

Noi sperăm ca aceste locuri să te inspire și îți dorim o primăvară plină de fotografii minunate și de peisaje spectaculoase. Și, pentru a ne bucura mult timp de acum încolo de frumusețile naturii, în primul rând trebuie să o protejăm. Nu culege florile, fii atent la indicațiile din locurile respective și păstrează curățenia.

The post Flori sălbatice de sezon: când și unde le găsim appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *