Ateliere gratuite pentru copii și multe surprize la Festivalul Art&Craft Constanța Revival

Nicio vară la mare, fără Festivalul Art&Craft Constanța Revival! Luna aceasta, târgul de antichități, care a devenit o tradiție și se află la cea de-a VI-a ediție oferă publicului care ajunge în Piața Ovidiu din Constanța, o mulțime de noutăți, surprize, ateliere gratuite pentru copii și adulți, expoziții și colecții de antichități.

Festivalul Art&Craft Constanța Revival oferă multe noutăți în această vară

Evenimentul cultural Festivalul Art&Craft Constanța Revival  a ajuns deja la cea de-a VI-a ediție. Târgul de antichități este un proiect personal lansat de Andrei Neagu, care are ca scop încurajarea și educarea populației în spiritul colecționării de obiecte decorative, numismatică, filatelie, bijuterii de colecție, viniluri, cărți poștale, antichități țărănești și diverse alte repere istorice. Pe toate le găsiți în perioada 6-29 august 2021, în spațiul special amenajat lângă Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

art&craft-constanta-revival”Anul acesta este un eveniment mai amplu. Avem, în cadrul Festivalului Art&Craft Constanța Revival, o importantă componentă socio-culturală, dar și una caritabilă. În sala Ovidius de la parterul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța vom organiza 3 expoziții succesive. Prima dintre ele va începe pe 9 august și se intitulează ”Constanța acum 100 de ani”.

Expoziția prezintă cărți poștale din Constanța veche și facem o comparație cum arătau clădirile din oraș acum 100 de ani și cum sunt ele acum, dar și o colecție cu repere istorice din Constanța, printre care statuete, vaze cu tentă marină sau marinărească, obiecte de colecție. Cel mai important dintre ele este o cocardă tricoloră de la inaugurarea Portului Constanța, în 1909.

A doua expoziție este a fotografului american Dave Haas și se intitulează ”România văzută prin ochii unui american”. Este o expoziție de fotografie de artă, cu imagini surprinse atât în Constanța, cât și în țară. Expoziția va putea fi văzută în perioada 13-22 august. La finalul acesteia, Dave Haas va organiza o licitație și va dona lucrările. Vor licita atât militari americani de la Baza Mihail Kogălniceanu, cât și constănțenii sau turiștii interesați să achiziționeze fotografiile de artă, iar banii vor fi donați și folosiți pentru ajutarea copiilor nevoiași din localitatea Mihail Kogălniceanu.

A treia expoziție se va desfășura în perioada 22-29 august și este de artă contemporană. Licențiații promoției 2021 de la Facultatea de Arte și Pictură, alături de masteranzi de la Universitatea Ovidius și artiști consacrați, membri Uniunii Artiștilor Plastici din Constanța vor expune tablouri realizate de ei”, a declarat pentru Discover Dobrogea, organizatorul manifestării culturale, Andrei Neagu.

Bijuterii unicat, piese decorative și suveniruri, la Festivalul Art&Craft Constanța Revival

La Festivalul Art&Craft Constanța Revival va fi organizat, ca în fiecare an, un târg de antichități la care participă colecționari din Constanța, București, Craiova, Oradea, Timișoara și Austria.

”La târg avem o mare diversitate de expozanți în domeniul art&craft, obiecte de colecție, bijuterii de epocă victoriană, cartofilie, numismatică, medalistică, viniluri, antichități țărănești și obiecte rustice, obiecte decorative, porțelanuri de secol XIX-XX, dar și artiști hand-made constănțeni. Avem, în materie de bijuterii, atât piese din aur, cât și din argint, cu pietre naturale. Unul dintre expozanți este specializat pe rustic-țărănesc și are obiecte vechi precum lăzi de zestre și alte obiecte folosite în trecut în mediul rural.

targ-antichitati-constantaConstănțenii și turiștii vor putea vedea, în exclusivitate la acest târg, o colecție nouă și inedită, cu bijuterii ale etnicilor tuaregi, cu un design reinterpretat în manieră modernistă, realizate manual în Niger de către artizani tuaregi. Colecția este realizată din argint și lemn de abanos și este făcută exclusiv pentru Art Antik.

Cele mai vechi bijuterii care vor fi la vânzare la festival în cadrul târgului sunt piese de secol XIX-XX, dar vor fi prezentate și bijuterii etnice cu design reinterpretat în manieră contemporană.

suveniruri-turistice-targ-antichitati-constantaMai este o componentă de suveniruri turistice, magneți hand-made realizați într-un atelier constănțean, care sunt foarte frumoși și bine realizați. Sunt prezentate toate edificiile din Constanța pe magneții care arată ca o sculptură miniaturală”, a precizat pentru Discover Dobrogea, organizatorul evenimentului, colecționarul de artă Andrei Neagu.

Atelierele gratuite pentru copii, o premieră la Festivalul Art&Craft Constanța Revival

Noutatea din acest an o reprezintă cele 14 ateliere gratuite destinate publicului. Pe lângă expozițiile și târgul de antichități care vor fi organizate în cadrul Festivalului Art&Craft Constanța Revival, pentru prima dată vor avea loc și numeroase ateliere pentru copii și adulți.

”Atelierele din cadrul festivalului vor fi deschise zilnic, în intervalul orar 17.00-21.00. Vor fi câte două tipuri de ateliere pe zi, unul între orele 17.00-19.00 și al doilea între 19.00-21.00.

Unul dintre ateliere este ”Dream Catcher”, la care pot lucra atât copiii, cât și mamele. Ei vor realiza câte un obiect decorativ, lucrat pe un suport de lemn și făcut din niște bețișoare, care este îmbrăcat cu o sfoară, cu biluțe colorate și cu pene.

Vom avea un atelier în care realizăm codițe colorate pentru copii, la care pot asista mamele și copiii. De asemenea, vor fi și trei ediții de Treasure Hunting, dar și trei  ateliere de modelaj și ceramică.

Eu fac trei ateliere, unul cu brățări pentru copii, în care cei mici își vor scrie numele cu mărgele cu litere și facem o brățară. Mai fac un atelier ”Un cadou pentru mama”, un mini-aranjament floral într-o cutiuță.

Mai sunt două ateliere hand-made pe care le face o colegă a noastră. Este vorba de pictură pe textile. Participanții vor veni de acasă cu obiectul pe care vor să îl picteze, un tricou, o gentuță, un pantalon și acolo și le vor decora cu niște șabloane și le vor decora ei.

Tot colega noastră va face niște flori gigant dintr-o hârtie specială. Florile vor fi prinse pe un suport pe un carton și pot fi puse pe un perete sau ca decor pe un obiect de mobilier, pentru că sunt decorative. Absolut totul este gratuit în cadrul acestor ateliere.

Atelierul Cusăturile Dobrogene este despre cum se croiește o cămașă dobrogeană și ce reprezintă punerea în practică a tiparului folosit la realizarea acesteia. Publicul va afla cum își făceau dobrogencele cămășile tradiționale. Atelierul de mărgelit ne dezvăluie tehnica realizării podoabelor tradiționale, iar un alt atelier organizat de Asociația Cusături Dobrogene este ”Povestea iei”.

Voluntarii ONG Oceanic Club vor organiza 3 ateliere cu tematica ”Natura în oraș”. Ei își propun să familiarizeze copiii și tinerii, cu prezența speciilor de animale sălbatice în oraș. Cei mici vor afla cum se construiesc adăposturile pentru animale, dar și care sunt aspectele vieții speciilor domestice care locuiesc alături de noi, în Constanța. Despre când să intervenim și când nu este cazul să intervenim atunci când întâlnim un exemplar al unei astfel de specii puteți afla de la experții și voluntarii Oceanic-Club, în cadrul atelierelor. Vor fi 3 ateliere: Natura în oraș – aricii, Natura în oraș – liliecii și Natura în oraș – pițigoii.

Asociația Culturală Tomis va avea ateliere în cadrul cărora prezintă uniformele și armele dacilor și romanilor, dar va organiza și un atelier de meșteșugit cu piele. Copiii și adulții se vor familiariza cu modul în care erau prelucrate de către daci și romani, obiectele din piele.

pictura-pe-linguri-de-lemn-atelier-lili-sumanaru-festivalul-art&craft-constanta-revival”Picturi pe linguri de lemn” este tema atelierelor susținute de Lili Sumănaru. Vor învăța să picteze pe linguri de lemn, atât adulții, cât și copiii.

Și Andrei Neagu va susține două ateliere foarte interesante. Vor fi ateliere-cursuri introductive în istoria, simbolistica și datarea bijuteriilor de epocă, ateliere în care Andrei le va explica doamnelor și domnișoarelor cum pot aprecia vechimea unei piese, autenticitatea sa, dar și cum pot interpreta simbolurile care sunt încorporate în designul bijuteriei. Andrei Neagu este comerciant autorizat de către Ministerul Culturii pentru comerț cu obiecte de artă și are o experiență de peste 15 ani în domeniu. El este autorizat și de ANPC, pentru comerț cu metale cu pietre prețioase și semiprețioase.

Povești la pick-up este numele unui alt atelier care îi va captiva pe cei mici. Aceștia vor putea  să asculte povești vechi românești, așa cum făceam și noi în copilărie.

festivalul-art&craft-constanta-revival-constantaAvem mobilier special pentru copii, cu măsuțe și scaune colorate, unde cei mici vor participa la ateliere, dar vor putea asculta și povești. În total avem mobilier pentru 40 de locuri, dar atelierele nu se vor putea desfășura cu mai mult de 10-12 copii simultan”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Irina Iordănescu, organizatorul atelierelor din cadrul Festivalului Art&Craft Constanța Revival.

Voluntarii ”Dăruiește Aripi” ne vor vinde limonadă pentru a strânge fonduri

Voluntarii Dăruiește Aripi vor fi prezenți la festival cu un stand cu limonadă, pe care o vor vinde pentru strângerea de fonduri. Banii vor fi folosiți pentru continuarea proiectului care le asigură copiilor bolnavi de cancer din mediul rural, tratamente la domiciliu.

Cele mai căutate obiecte la Festivalul Art&Craft Constanța Revival

”La Art Antik suntem specializați pe bijuterii vintage de colecție, de designer și de autor, vintage și de epocă.

În general, femeile își achiziționează singure bijuteriile. Colecționarele avizate caută în mod special bijuterii vechi, dar în ultimii ani am remarcat o prezență tot mai mare a tinerelor care preferă în egală măsură atât bijuteria vintage, cât și pe cea contemporană. Sunt însă și bărbați care le cumpără soțiilor sau partenerelor bijuterii.

Avem și bijuterii bărbătești, pentru că sexul masculin dorește astfel de obiecte. Ei caută în special inele, brățări și pandantive, în general cu simboluri vikinge și egiptene. De asemenea, este și o categorie importantă de colecționari care caută obiecte istorice și piese decorative, precum stilouri de colecție, obiecte cu semnificație istorică: medalii, decorații, documente, cărți poștale, viniluri.

targ-de-antichitati-constantaSunt două categorii de colecționari, cei care cumpără strict cu sufletul și își achiziționează piesele doar pentru a le admira și a le lăsa moștenire și colecționarii care achiziționează piesele ca investiție, cunoscut fiind faptul că aceste obiecte de colecție au un potențial foarte mare să se aprecieze în timp și reprezintă o investiție întotdeauna rentabilă”, a afirmat pentru Discover Dobrogea, organizatorul Festivalului Art&Craft Constanța Revival, Andrei Neagu.

Programul târgului de antichități

Festivalul Art&Craft Constanța Revival se va desfășura în perioada 06-29 august 2021, în intervalul 10.00-22.00. Târgul este deschis tot timpul, iar atelierele vor fi organizate între orele 17.00-21.00.

festivalul-art&craft-constanta-revivalTârgul a devenit o tradiție, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Există vizitatori care vin din țară special pentru a participa la târgul de antichități.

”Sunt colecționarii din Constanța, pe care îi cunoaștem de ani buni, dar vin și colecționari din țară pentru a achiziționa piese de la târgul nostru. Eu am un magazin online foarte cunoscut și pot spune că sunt colecționari care vin special din București la Constanța și care vor să ne întâlnim, cel puțin o dată pe an, pentru a cumpăra obiecte antice și a vedea noile colecții”, am aflat de la Andrei Neagu.

Festivalul Art&Craft Constanța Revival, o poveste despre istorie, la malul mării

Fiind vorba despre un târg de antichități, anul acesta amenajarea zonei în care se desfășoară Festivalul Art&Craft Constanța Revival a fost realizată într-un mod inedit. Participanții sunt introduși în poveste printr-o alee cu flori și cu muzică ambientală.

targ-antichitati-constantaEvenimentul a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, care a oferit cu titlu gratuit posibilitatea amplasării celor două corturi pentru atelierele destinate copiilor și adulților. De asemenea, evenimentul a primit sprijinul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, care a oferit posibilitatea organizării a 3 expoziții de artă în sala Ovidiu a instituției de cultură. Pentru buna desfășurare a manifestării culturale, organizatorul Andrei Neagu a primit ajutorul mai multor sponsori generoși.

The post Ateliere gratuite pentru copii și multe surprize la Festivalul Art&Craft Constanța Revival appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *