Arrubium, castrul roman de la Măcin, a cărui istorie nu este pusă în valoare  

Castrul roman Arrubium de la Măcin a fost atestat documentar pentru prima dată în jurul anului 100 e.n., în două diplome militare. Deși face parte din fortificațiile de pe frontiera romană din Dobrogea și este inclusă în Programul Național Limes, fosta cetate Arrubium nu a fost cercetată, iar turiștii nu observă mai nimic după ce ajung acolo, ghidați de indicatoarele pe care le întâlnesc în orașul Măcin.

Castrul roman Arrubium, fosta frontieră romană de pe malul Dunării

Despre castrul roman Arrubium sunt foarte puține informații, probabil și din cauza faptului că nu au fost efectuate suficiente săpături. Potrivit specialiștilor, numele cetății ar fi de proveniență celtică și cel mai probabil provine de la zeul Jupiter Arrubianis, pentru care, în antichitate exista un cult în rândul locuitorilor așezării.

castrul-roman-arrubium-de-la-macin-limesul-dunareanExistența castrului roman a fost prezentată în patru documente istorice și a fost semnalată încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea însă, fortificația a fost afectată de lucrările de extragere a pietrei de la cariera din zonă desfășurate în perioada interbelică.

Fortificația Arrubium de la Măcin este situată pe o terasă înaltă aflată pe malul drept al brațului Măcin, în punctul denumit ”La Cetate”. Se mai păstrează câteva ziduri ale fostei cetăți, care sunt foarte puțin vizibile.

Cetatea Arrubium este înscrisă pe lista indicativă UNESCO, în proiectul ”Limes, frontierele Imperiului Roman”

Senatorul Remus Negoi, vicepreședinte în Comisia Camerelor reunite ale Parlamentului pentru relația cu UNESCO a mers la Cetatea Arrubium pentru a vedea, la fața locului, care sunt problemele și de ce acest sit arheologic nu este pus în valoare, cu atât mai mult, cu cât el se află pe lista indicativă UNESCO în cadrul proiectului ”Limes, frontierele Imperiului Roman”.

castrul-roman-arrubium-macin”Dacă privim din punct de vedere turistic, accesul spre Cetatea Arrubium este foarte dificil. Trebuie să mergi ori pe Dunăre, ori prin curtea privată a unei firme pentru a putea observa câteva rămășițe vizibile ale zidurilor cetății.

cetatea-arrubium-macinDacă privim din punct de vedere al prezervării sitului arheologic, este aproape dezastru. Acolo sunt multe buruieni, accesul este neîngrădit și sunt depozitate gunoaie. Dacă cineva dorește să vadă cetatea Arrubium de la Măcin este dificil să ajungă, iar dacă ajunge acolo, nu are ce să vadă.

Cetatea Arrubium se află pe lista indicativă UNESCO, însă, deoarece nu au fost făcute săpături acolo și nu a fost pusă în valoare este posibil să nu intre în Patrimoniul Mondial.

cetatea-arrubium-macin-castrul-roman-de-pe-limesul-dunareanLocul în care se află situl arheologic trebuie să fie îngrădit și să fie realizate cercetări acolo. Situl arheologic trebuie să fie pus în valoare și să devină o atracție turistică, pe lângă celelalte obiective turistice din zonă. Zona este foarte ofertantă din punct de vedere turistic și cultural, dar este nevoie ca reprezentanții Ministerului Culturii să dispună efectuarea săpăturilor, pentru ca această cetate să fie scoasă la lumină.

Monumentele acestea, fiind pe lista indicativă UNESCO, trebuie să fie prioritare din punctul meu de vedere. Vom trage semnale de alarmă și vom face lobby la minister, care, la rândul să, trebuie să ia măsuri și, prin intermediul muzeelor teritoriale sau județene să demareze aceste lucrări pentru toate cetățile de pe linia și din dosarul Limes, pentru că este foarte important să obținem ”ștampila” UNESCO pe fiecare sit de genul acesta.

remus-negoiOrice ștampilă UNESCO pusă pe un obiectiv atrage în mod automat și vizitatori. În felul acesta, pe partea turistică se dezvoltă și comunitățile locale, dar poate fi văzută și frumusețea unor astfel de locuri”, a declarat pentru Discover Dobrogea, senatorul Remus Negoi, vicepreședinte în Comisia Camerelor reunite ale Parlamentului pentru relația cu UNESCO.

Cetatea Arrubium este colonizată de orașul Măcin

Sunt multe situri arheologice în Dobrogea, foarte importante, pentru care există proiecte de restaurare. De exemplu, pentru Cetatea Carsium de la Hârșova există un proiect și urmează să înceapă lucrările de punere în valoare, iar Cetatea Capidava a fost restaurată, chiar dacă există multe controverse pe această temă.

”Există un proiect de restaurare și pentru Cetatea Noviodunum de la Isaccea, care sperăm că va putea fi finanțat din fonduri europene. În cazul Isaccea, primăria s-a ocupat să realizeze un proiect de restaurare, să îl comande, să obțină o finanțare printr-un grant prin Timbrul Monumentelor Istorice și acum urmează etapa de finanțare a intervențiilor. Sunt cazuri și cazuri.

Pe de altă parte, la Măcin, castrul roman Arrubium este într-o situație diametral opusă. Pur și simplu, localitatea actuală colonizează situl și îl consumă și nu există niciun fel de semn de mediere, de înțelegere a valorii culturale a acelui sit, pentru a-l scuti de intervențiile construcțiilor actuale”, a declarat pentru Discover Dobrogea Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.

Castrul de la Măcin a fost foarte puțin cercetat

Fortificațiile de pe frontiera romană din Dobrogea sunt cercetate de specialiștii care întocmesc rapoarte în cadrul Programului Național Limes. Ei stabilesc valoarea acestora, în vederea protejării și valorificării lor durabile prin includerea în Lista Patrimoniului Mondial.

macin-castru-roman”Castrul auxiliar, suprapus de fortificația romană târzie de la Arrubium Măcin a fost foarte puţin cercetat. Acesta a fost locul de ganizoană pentru ala I Vespasiana Dardanorum.

Sunt prezente și urmele unei alte unități, ala II Hispanorum et Aravacorum. În epoca Dominatului este atestată aici garnizoana unei unități de cavalerie, Cuneus equitum catafractariorum. Apare menționată ca structură urbană (civitas) pentru epoca Dominatului” au precizat arheologii care au realizat recent cercetările la Cetatea Arrubium Măcin.

De asemenea, se spune că paza cetății Arrubium era în sarcina Legiunii a V-a Macedonica. Aceasta avea sediul în cetatea Troesmis, situată la mai puțin de 20 de kilometri de Arrubium.

În multe state sunt create legende pentru niște biete pietre, iar turiștii le vizitează cu mare interes. Noi avem o mulțime de cetăți și călcăm la propriu pe istorie, însă nu reușim să punem vechile fortificații în valoare și să organizăm un circuit turistic care i-ar atrage chiar și pe vizitatorii străini.

The post Arrubium, castrul roman de la Măcin, a cărui istorie nu este pusă în valoare   appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *