Ansamblul rupestru de la Murfatlar intră în atenția Comisiei UNESCO

Ansamblul rupestru de la Murfatlar va intra în atenția Comisiei UNESCO din Parlamentul României și se dorește includerea monumentului în Patrimoniul Mondial. Din 1991 situl a fost inclus pe lista indicativă UNESCO, însă de atunci au eșuat toate măsurile pentru conservarea și consolidarea acestui obiectiv, care ar putea deveni cea mai importantă atracție turistică din județul Constanța. Vestea bună este că, pentru prima oară în istoria post-decembristă s-au alocat 500 de milioane de euro pentru un proiect de conservare, protejare și punere în valoare a Ansamblului rupestru de la Murfatlar, iar ulterior va fi realizat și un plan, mult mai costisitor, pentru execuția lucrărilor.

Ansamblul rupestru de la Murfatlar cuprinde biserici și chilii sculptate în cretă

Bisericile din cretă situate la baza dealurilor din Murfatlar sunt impresionante, însă, ele nu au putut fi vizitate niciodată de publicul larg. Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, un labirint cu biserici vechi și chilii sculptate în cretă a fost descoperit întâmplător, în urmă cu 64 de ani, în timpul unor lucrări de extindere a zonelor de exploatare a cretei lângă cariera antică de la Murfatlar.

bisericile-din-creta-de-la-murfatlar”Estimarea perioadei în care s-au întemeiat așezările s-a făcut pe baza unei scrieri din naosul bisericii B4, unde era inscripționat ”leat 6500”, respectiv anul 992. Ele nu au funcționat în același timp, dar au fost locuite atât de călugări, cât și de persoanele care lucrau în acea vreme la carieră.

bisericile-din-creta-de-la-murfatlarArheologii au solicitat oprirea exploatării în zonă și în cadrul cercetărilor au descoperit mai multe chilii, locuințe și galerii,toate săpate în pereții din cretă.

bisericile-din=creta-de-la-murfatlarSăpăturile la ansamblul rupestru de la Murfatlar s-au desfășurat până în anul 1962, fiind realizate în acest timp, 5 campanii de cercetare. În cadrul acestora, au început să fie restaurate anumite părți din complexul rupestru și s-au luat măsuri pentru izolarea sitului arheologic de restul carierei.

ansamblul-rupestru-de-la-murfatlarLucrările de consolidare și conservare au fost întrerupte în 1962, din cauza lipsei de fonduri”, a declarat pentru Discover Dobrogea, dr. în istorie Gabriel Custurea, din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Ansamblul Rupestru de la Murfatlar ar putea intra în Patrimoniul UNESCO

Monumentul arheologic de la Murfatlar are o valoare inestimabilă, atât datorită unicității și vechimii sale, dar și a inscripțiilor cu caractere gotice, germanice, grecești și slavone din interior, care atestă prezența creștinismului și a unei vieți monahale autentice pe pământurile Dobrogei, încă de la sfârșitul secolului X.

ansamblul-rupestru-de-la-murfatlar”Demararea proiectului de conservare, protejare și punere în valoare a monumentului de la Murfatlar este un lucru extraordinar. Mai departe, însă, îmi doresc să intre de pe lista indicativă, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

bisericile-din-creta-de-la-murfatlarCriteriile cele mai importante pentru a se întâmpla acest lucru sunt unicitatea și punerea sitului în valoare. Deși Ansamblul Rupestru de la Murfatlar este foarte fragil și, probabil, nu va putea intra niciodată în circuitul turistic pentru a fi vizitat, totuși există mai multe opțiuni pentru ca el să fie văzut și protejat.

bisericile-din-creta-de-la-murfatlarProtecția monumentului istoric poate fi realizată din sticlă, astfel încât el să fie admirat de către vizitatori, iar alături, există posibilitatea realizării unui muzeu, cu replici ale bisericuțelor și chiliilor sculptate în cretă.

bisericile-din-creta-de-la-murfatlarAm discutat deja cu președintele Comisiei UNESCO din Camerele Reunite ale Parlamentului și i-am propus să facem o dezbatere foarte largă despre  Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, dar și despre celelalte obiectivele din Dobrogea aflate pe lista indicativă UNESCO, inclusiv cetățile de pe linia Limes, până pe 16 noiembrie, când marcăm 65 de ani de UNESCO.

biserici-creta-murfatlar-ansamblu-rupestru-murfatlar-basarabiParlamentarii trebuie să înțeleagă specificitatea acestui loc și faptul că Ansamblul Rupestru, pe lângă faptul că este unic, de aceea este și pe lista indicativă UNESCO, situl este foarte fragil. Inclusiv intervențiile pentru consolidarea malului de cretă au fost făcute pentru a prezerva întregul ansamblu.

remus-negoi-ansamblul-rupestru-de-la-murfatlarExistă disponibilitate și interes din partea Consiliului Județean Constanța, a Primăriei Murfatlar, dar și a Comisiei UNESCO din care fac parte și fac toate demersurile pentru ca acest obiectiv să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO”, a declarat pentru Discover Dobrogea, vicepreședinte în Comisia Camerelor reunite ale Parlamentului în relația cu UNESCO.

Pentru salvarea bisericilor din cretă de la Murfatlar, politicienii își unesc forțele

De-a lungul anilor au fost multe încercări pentru punerea în valoare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar, însă niciuna nu a fost finalizată. Acum însă, pentru prima oară după 1990, au fost obținute fonduri pentru începerea lucrărilor de punere în valoare a monumentului.

murfatlar-ansamblu-rupestruPoliticienii din Constanța au decis că este bine să își unească forțele pentru a realiza în echipă acest proiect care va atrage mulți turiști în județ.

murfatlar-biserici-creta”Important este că s-a dat jumătate de milion de euro pentru acest obiectiv, ceea ce reprezintă un început. La fel de important este că se poate construi o clădire, un muzeu care să pună în valoare monumentul. Părerea mea este că dacă s-au obținut banii aceștia pentru proiectare va fi un punctaj în plus când vor fi solicitate fonduri pentru finanțarea realizării lucrărilor.

biserici-creta-murfatlar-basarabiNoi facem acum documentația tehnică și ulterior se va face investiția pentru conservarea sitului și punerea lui în valoare. Abia după ce vor fi terminate lucrările și monumentul va putea fi vizitat, într-un fel sau altul, o să poată fi inclus pe lista UNESCO.

bisericile-din-creta-de-la-murfatlarCrucea malteză de la Ansamblul Rupestru am pus-o și în stema orașului, pentru că este reprezentativă și e pe teritoriul nostru și are o vechime de peste 1000 de ani.

orasul-murfatlarExistă însă și multe nereguli. La un kilometru de Ansamblul Rupestru este un poligon de tragere care nu mai este folosit în acest scop, pentru că la 500 de metri trece autostrada. Acest teren de 225 de hectare este folosit pentru distrugere de muniții.

În oraș, geamurile locuințelor se mișcă de la vibrații și am făcut nenumărate adrese. Am înregistrări în care se vede că se încarcă tehnică militară de 80 de tone, iar vibrațiile sunt atât de mari, încât la Ansamblul Rupestru s-a prăbușit una dintre galerii. Din 2008 încerc să opresc funcționarea acestui poligon, care îi deranjează pe localnici.

biserici-creta-murfatlar-basarabiAnsamblul Rupestru de la Murfatlar poate fi cel mai important din județul Constanța, datorită vechimii și a unicității sale și merită să fie pus în valoare”, a declarat pentru Discover Dobrogea, primarul orașului Murfatlar, George Cojocaru.

Pe 6 septembrie, reprezentanții Consiliului Județean Constanța au semnat contractul de proiectare pentru conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar.

Contractul vizează proiectarea la fazele SF/DALI și Proiect Tehnic și este în valoare de 2.300.000 de lei fără TVA, suma fiind finanțată prin fonduri europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică 5D.

Execuția lucrărilor este estimată la 15 milioane de Euro și ar urma să fie finanțată ulterior, prin Programul Operațional Regional 2021- 2027.

Proiectul conservarea și restaurarea monumentului istoric, stabilizarea versantului, captarea și dirijarea apelor freatice, acoperiri de protecție cu menținerea sau eliminarea structurii din beton construită în anii ’70, circuite de vizitare, amenajări peisagistice și realizarea unui muzeu de sit, centru de primire a vizitatorilor, în care vor fi organizate și expoziții.

The post Ansamblul rupestru de la Murfatlar intră în atenția Comisiei UNESCO appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *