Mini-escapada de toamna: ce sa faci la Toplita si Bilbor?

Asa cum fac de fiecare data dupa o perioada mai mare in care ma aflu in afara tarii, cand m-am intors in Romania dupa o noua calatorie de grup in Iordania la final de septembrie, am pornit impreuna cu Andra si cei mici intr-o noua ‘expeditie’ prin tara, mai exact in Harghita. Imi place aceasta „traditie” a noastra si, chiar daca petrec mult timp in calatorii, stiu ca aceste plecari impreuna prin Romania sunt importante, mai ales pentru ca si noi si cei mici iubim sa petrecem mult timp in natura, facand tot felul de activitati interesante, preponderent activitati ce au legatura cu mestesuguri si traditii, cum a fost cazul si acum. 

Pentru ca si de data aceasta am avut un traseu destul de amplu, am decis sa va povestesc despre vizita in Harghita pe parcursul a doua articole. Voi incepe cu Toplita si Bilbor, locuri in care ne-am simtit foarte bine si despre care abia asteptam sa va povestesc, mai ales pentru cei care sunt in cautare de „perfect family escape”, de locuri remote si de natura.

Ce activitati pentru familie puteti face la Toplita in afara sezonului de ski – partia de bob de vara si centrul de echitatie de la Pensiunea Baciu

Un oras cunoscut pana recent pentru cascada cu apa termala, pentru partia de ski si baile termale Banffy, Toplita a reusit sa se repozitioneze pe harta turismului prin cateva investitii private foarte apreciate de catre turisti: partia de ski, centrul de echitatie si mai nou, partia de bob de vara – toate apartin aceluiasi investitor local.

Partia de bob de vara a fost, de altfel, si principalul motiv al vizitei noastre la Toplita, o investitie inaugurata in urma cu mai putin de doua luni, situata langa partia de ski din Toplița, in incinta domeniului Baciu.

Pista de bob de vara are aproape 2 km, fiind astfel nu doar cea mai noua, ci si cea mai lunga din Romania la ora actuala. Pista are o sectiune de coborare (o parte prin padure), sania ajungand pana la viteza de 45 km/h, dar si o sectiune de urcare lenta. Circuitul complet, urcare-coborare dureaza aproximativ 10 minute, in functie de cat de mult franeaza cel care conduce sania. O combinatie de adrenalina si relaxare, plus peisaje tare faine, pe care o recomand oricui ajunge in zona.

Copiii intre 3 si 8 ani pot coborî pista insotiti de un adult. Pentru o tura, persoanele peste 14 ani platesc 20 ron, iar copiii 3-14 ani trebuie sa achite 15 ron, tariful fiind pe persoana, nu pe sanie. Intr-o sanie pot urca 1 sau 2 persoane. La 5 coborari, una este gratuita, iar la 10 coborari primesti 3 gratuite. Pista va fi functionala si pe timp de iarna, iar in perioada aceasta este deschisa de la 11:00 la 20:00 de luni pana vineri, iar in weekend intre 10:00 si 20:00.

.

Pe langa partia de bob, la Pensiunea Baciu sunt si 3 partii de schi, 1 de dificultate medie si 2 de dificultate usoara, a caror lungime totala este de 2,5 km. Fiecare partie este deservita de instalatii, de tunuri de zapada, nocturne, inchiriere si service de schiuri (atat la baza, cat si in varf) si banda de urcare pe partia pentru incepatori, iar teleschiurile aferente pot transporta pana la 670 persoane/ora.

Noi am schiat iarna trecuta doar la Harghita Băi si Harghita Mădăraș, dar luam in calcul sa incercam si partiile din Toplița cu o urmatoare ocazie, ori chiar sa ii trimitem pe cei mici la taberele de schi ce se organizeaza in zona si despre care am scris in detaliu si pe blog acum cateva luni, aici.

Nu puteam pleca din Toplita fara sa trecem si pe la centrul de echitatie, unde ne-am imprietenit cu poneiul Bruno, iar apoi Alex al nostru a trecut si la ‘lucruri mai serioase’ si s-a plimbat calare pe un cal tare bland si frumos, obisnuit cu copiii, astfel ca a reusit sa treaca peste emotiile de la inceput, el fiind destul de atent si preventiv in general.

Costul unei lectii in manej la Herghelia Baciu este de 60 ron/45 minute, pentru o plimbare calare tariful este de 80 ron/60 minute sau 60 ron pentru grupuri de 2-6 persoane, iar o scurta plimbare cu poneiul costa 20 ron/10 minute.

A fost o zi faina, relaxanta, o experienta de familie pe care o recomand oricui. Bonus? Aerul tare, care ii baga imediat la somn pe cei mici.

.

Bilbor se pregateste de renasterea turistica. Turistii gasesc aici un cadru natural de vis, izvoare de apa minerala si cel mai nepoluat aer din Romania

Daca sunteti in cautarea unui loc cu aer curat, mai putin intalnit pe lista recomandarilor de vacanta pana acum, a unui refugiu in inima naturii, va sugerez sa luati in calcul Bilbor, o localitate nu foarte departe de Borsec sau Toplița.

Bilbor nu este doar cea mai nordica asezare din judetul Harghita, ci si cea mai bogata in izvoare de apa minerala si una dintre localitatile cu cel mai nepoluat aer din Romania, insa din punct de vedere turistic este inca la inceput.  

Natura este foarte foarte frumoasa la Bilbor, casele sunt răsfirate si aerul e foarte curat. Daca ar fi reparat drumul spre Vatra Dornei (doar vreo 4 km trebuie asfaltati), acest lucru ar insemna perspective noi si bune pentru Bilbor, pentru ca mai multi turisti ar putea ajunge aici, iar activitatile turistice s-ar putea diversifica. In Bilbor exista si 17 izvoare cu ape minerale, de aceea un SPA in zona cred ca ar avea succes, sa poti veni din Bucuresti, Cluj, Timisoara sau Suceava ca sa te relaxezi la aer curat, sa ai un cadru natural minunat, dar si ceva facilitati de relaxare si wellness.

.

Investitii prea mari in Bilbor nu sunt pana acum, cea mai mare fiind fabrica de imbuteliere a apei minerale Izvoarele Călimani, care sper sa reuseasca in curand sa isi (re)foloseasca brandul vechi, apa Bilbor. Acest lucru ar ajuta localitatea sa devina mai cunoscuta la nivel national. In plus, o pârtie de schi ar ajuta mult localitatea pentru a deveni cunoscuta in sezonul de iarna si aparitia unor locatii de cazare de buna calitate si mai mari ar aduce mai multi turisti tot timpul anului, inclusiv grupuri corporate si turisti straini.

Insa exista perspective bune, judecand dupa calitatea oamenilor pe care i-am intalnit la Bilbor, de la niste investitori locali tineri care sunt dispusi sa investeasca cu mult curaj si pasiune bani intr-o pensiune-emblema a localitatii, pana la autoritati locale (oameni tineri) cu deschidere catre turism si investitii, care gandesc constructiv, incercand sa lase in urma tot ce nu a fost bine inaintea lor, sa caute surse de finantare si sa isi promoveze localitatea.

Mancare traditionala la Punctul Gastronomic Local Casa VLC

Printre micii antreprenori din Bilbor se numara Sorin si Gabriela Vâlcan, cei care au dezvoltat in propria curte Punctul Gastronomic Local Casa VLC, unde turistii sa poata degusta preparatele traditionale. Aici se pot servi masa de prânz sau cina, fiind folosite ingrediente din gospodaria proprie, ori din gradinile altor sateni din zona. In general, meniurile sunt compuse din platouri traditionale, diverse ciorbe, felul principal si desert, in functie de ce are gazda pregatit in ziua respectiva, plus, bineinteles, palinca sau afinata, specialitatea casei. Meniul costa in jur de 60 lei de persoana, iar rezervari se pot face la numarul 0741407457.

La gustare, de fel, au branzeturi de mai multe feluri (cascaval, cas, branza de burduf, urda, telemea etc.), chiftelute, snitele, slanina, caltabos de porc, ciuperci etc. Ciorba si felul principal difera de la zi la zi, in general pregateste gazda ce considera, in functie si de cate persoane se anunta la masa, de ce are disponibil in gospodarie sau ce legume sunt in sezonul respectiv. Astfel, meniul poate varia intre ciorba de afumatura, ciorba de pui, zama de burechite, care se prepara la cele mai importante evenimente din viata satului, ori ciorba de zarzavaturi, plus carnati de porc, de oaie, diverse feluri de friptura, tocanita de ciuperci cu mamaliguta, peşte etc.

Nu va imaginati conditii de restaurant, veti fi totusi in curtea unor localnici, dar este o experienta faina si un mod de a sprijini comunitatea locala.

.

Punctul Gastronomic Local a fost o initiativa a lui Ivan Patzaichin, care a luptat pentru ca acele curti de localnici ce serveau mancare turistilor prin Delta Dunarii (si prin alte locuri din tara) sa devina autorizate, dar numarul de criterii pentru a primi autorizare sa fie totusi mai mic decat ce ar cere Statul unui restaurant obisnuit.

Recomand astfel de escapade in familie, mai ales cand exista diversitate in lista activitatilor pe care le puteti face.

Si, intr-o lume in care copiii au acces la internet, jocuri pe calculator si, acum, cursuri online…sunt de parere ca natura ar trebui sa faca parte din timpul lor liber. Chiar daca, poate, prefera jocurile video decat joaca in parc, si, cu siguranta, vor comenta la ideea unui weekend cu mai putin digital si mai multa ‘‘realitate’’, foarte probabil sa fiti de fapt surprinsi cat de bine se adapteaza acestor zile de vacanta altfel. Pentru ca cei mici sunt influentati de mediul inconjurator, iar atunci cand „nu le dai de ales” decat dintre activitati distractive in aer liber, toata excursia se transforma intr-o continua joaca, alergare si, de ce nu, invatare. In cazul nostru, astfel de vacante se transforma in lectii de geografie, istorie, cultura…toate pe intelesul lor. Alex, de exemplu, mi-a marturisit ca a avut parte de una dintre cele mai frumoase zi din viata lui, la Corund.

Despre asta si celelalte activitati din mini-vacanta de toamna petrecuta in Harghita, va voi povesti in articolul urmator. 

The post Mini-escapada de toamna: ce sa faci la Toplita si Bilbor? appeared first on Razvan Pascu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *