Bazarul turcesc din Tulcea, monumentul istoric demolat în perioada comunistă

Despre Bazarul turcesc din Tulcea, pe vremuri o clădire-emblemă, se spune că a fost cea mai impresionantă construcție din orașul de pe malul Dunării. Realizat în anul 1866 în stil oriental, la poalele dealului Mahmudiei, în cartierul în care locuiau tătari, români, bulgari și armeni, Bazarul din Tulcea, denumit și ”Coloanele turcești” sau ansamblul ”Sub Coloane” era cel mai mare din sud-estul Europei.

Bazarul turcesc din Tulcea, o construcție impresionantă care a fost demolată

Construit în apropierea portului din Tulcea, pe un teren pe care odinioară curgea Dunărea, Bazarul turcesc sau ansamblul ”Sub Coloane” era unic în toată Dobrogea.

bazarul-turcesc-din-tulcea-ansamblul-sub-coloaneAnsamblul arhitectonic oriental format din două clădiri situate de o parte și de cealaltă a străzii Ștefan cel Mare, avea 72 de coloane impunătoare din cărămidă, acoperiș din olane și 41 de prăvălii, dintre care 6 aveau etaj și locuințe.

”Toate aceste amintiri, hărmălaia produsă de comercianții care doreau să-și vândă marfa, clienții care voiau să cumpere la preț de chilipir, tot acest farmec s-a pierdut odată cu dispariția ansamblului Sub Coloane, care a rămas însă în memoria orașului prin picturile și lucrările de grafică realizate de artiștii locali Constantin Găvenea și Nicolae Dărăscu”, spune Ligia Dima, directorul Bibliotecii Județene Tulcea.

bazarul-turcesc-din-tulcea-ansamblul-sub-coloaneDeși a fost declarat clădire de patrimoniu, Bazarul turcesc din Tulcea a fost scos ulterior de pe lista monumentelor de arhitectură și demolat în 1963, după aproape 100 de ani de existență. Ansamblul ”Sub Coloane” devenise un loc insalubru, astfel că autoritățile locale au decis să distrugă clădirea de patrimoniu și să construiască blocuri pe acel teren.

Pentru a le aminti, totuși, tulcenilor, de fosta clădire de patrimoniu, arhitecții care au proiectat blocurile din apropiere au dorit să păstreze o parte din farmecul  ansamblului ”Sub Coloane” și au realizat un fragment din acesta, care, însă, nu se compară cu bazarul de odinioară.

În ansamblul ”Sub Coloane” din Tulcea aveau loc toate etniile

Numeroasele minorități care locuiau în Tulcea la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX dădeau culoare și un farmec aparte bazarului turcesc și, în general, orașului de pe malul Dunării.

bazarul-turcesc-din-tulcea-ansamblul-sub-coloaneÎn prăvăliile din ansamblul ”Sub Coloane” era o permanentă agitație, pentru că, de acolo, localnicii cumpărau fructe și legume, bragă sau cafea, dar tot acolo erau își desfășurau activitatea și lustragiii, fierarii, opincarii sau sobarii.

În cartea ”Amintiri și imagini din Tulcea de odinioară”, artistul Constantin Găvenea a scris și despre Bazarul Turcesc. ”În magazine, printre coloane și chiar pe stradă, o forfotă și un du-te-vino continuu: țărani cu legume de vânzare, sobari, coșari, sacagii, bătrâne lipovence cu coşu’, cu seminţe de floarea-soarelui, turci cu halviţă şi bragă, oameni în căutare de lucru”, povestea Constantin Găvenea.

bazarul-turcesc-din-tulcea-ansamblul-sub-coloaneȘi istoricul Nicolae Iorga relata că a văzut în Tulcea ”prăvălii bulgărești, grecești, evreiești” îngrămădite una în cealaltă, iar în cafenele a observat ”căciuli bulgărești, mocănești, pălării țărănești și orășenești, fesuri turcești, turbane tătărești și hainele corespunzătoare într-o tărcată expoziție etnografică”.

Acele vremuri a apus demult în Tulcea, însă, la Muzeul de Artă din oraș pot fi văzute tablourile realizate de artiștii locali. Ei ne-au lăsat imagini din trecutul localității, din vremea în care numeroasele minorități îi dădeau Tulcei un farmec aparte.

Toate fotografiile din acest articol au fost preluate de pe Internet.





0Shares

The post Bazarul turcesc din Tulcea, monumentul istoric demolat în perioada comunistă appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *