3 flamingo juvenili se află, în plină iarnă, pe un lac din județul Constanța

Imagini inedite cu 3 flamingo juvenili,  care se află, în luna ianuarie, pe un lac din județul Constanța, ne determină să credem că această specie este tot mai atrasă de condițiile de aici. Juvenilii au ieșit din ouă anul trecut și le place mult să zboare și să exploreze.

3 flamingo juvenili poposesc pe un lac din județul Constanța, în această iarnă

Pe un lac din județul Constanța au fost observați și fotografiați zilele acestea, 3 flamingo juvenili. Este puțin probabil ca ei să ierneze în România, însă, interesant e faptul că ei încep să vină și în sezonul rece, nu doar vara și toamna.

3-flamingo-juvenili-se-afla-iarna-aceasta-pe-un-lac-din-constanta”Juvenilii din specia flamingo sunt foarte plimbăreți și predispuși la mișcări neregulate de nomazi, uneori, ca răspuns la schimbările nivelului apei.

Probabil, au văzut că este vremea frumoasă și au făcut un zbor de câteva ore, să petreacă sărbătorile de iarnă în județul Constanța”, a glumit Mihai Baciu, ornitolog și fotograf de păsări.

Dacă vine frigul și îngheață apa, ei vor pleca în zone mai calde, nu rămân aici.

Flamingo juvenili sunt independenți după câteva luni de viață

Cei 3 flamingo juvenili observați zilele acestea pe un lac din județul Constanța sunt deja independenți. Juvenililor le place să hoinărească și reușesc să se descurce singuri după câteva luni de viață.

3-flamingo-juvenili-iarna-in-constantaDin momentul în care reușesc să se hrănească singuri, flamingo juvenili sunt autonomi și își găsesc singuri mâncarea pe malul lacurilor salmastre.

flamingo-in-dobrogeaLe plac moluștele, larvele de insecte acvatice, peștii mici, dar nu fac mofturi nici la insectele tereste adulte, semințele ieburilor de mlașnină, alge sau frunze în descompunere.

Păsările flamingo ating maturitatea sexuală în jurul vârstei de 5 ani, însă perioada de reproducere poate varia în funcție de locație și climă.

În vara anului 2021, cea mai mare colonie de păsări flamingo a poposit în Dobrogea

Vara trecută, peste 250 de păsări flamingo au rămas o lungă perioadă de timp în Dobrogea, iar în luna august, ele aveau și 11 pui. Aceștia sunt deja flamingo juvenili și au devenit independenți.

colonie-de-pasari-flamingo-in-judetul-constanta-2021Nimeni nu poate spune cu precizie dacă lacurile din județul Constanța vor deveni locuri preferate de păsările flamingo la primăvară, însă, este posibil ca ele să revină, pentru că au găsit condiții bune aici. Lacurile întinse, cu apa mică și cu multe crustacee sunt foarte apreciate de acestă specie.

Una dintre păsările flamingo era inelată în Franța

În Franța există o colonie foarte mare de păsări flamingo, în rezervația naturală Camargue. Acolo au fost inelate zeci de mii de păsări, iar una dintre ele a fost văzută în județul Constanța.

pasarile-flamingo-cuibaresc-in-dobrogea-pentru-prima-data”Vara trecută am găsit o pasăre flamingo, care era inelată. Am fotografiat-o și ulterior am observat inelul în poză. Pe cale oficială s-a aflat că a fost inelată în Franța, iar unul dintre reprezentanții rezervației de acolo, specialist în compotamentul păsărilor flamingo, a făcut o vizită la ARBDD anul trecut, pentru a discuta despre reînnoirea unei colaborări mai vechi.

Printre altele, el a spus că, dintre păsările flamingo pe care le-a inelat în Franța, peste 30.000 au fost văzute în alte țări și recunoscute după inele. Din colonia care a ajuns la noi, probabil, cele mai multe păsări au venit din Kazakhstan sau din alte state în care nu prea se fac inelări.

Ele au rămas în Dobrogea, pentru că au găsit mâncare și condiții bune, dar nu s-a dovedit științific faptul că au cuibărit la noi. Este un lucru bun faptul că cei 3 flamingo juvenili se află în această perioadă în județul Constanța.”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Mihai Baciu, ornitolog și fotograf de păsări.

Cuiburile artificiale ar atrage păsările flamingo să cuibărească în România

Peste tot în lume, păsările flamingo reprezintă o atracție, iar zonele pe care ele le preferă devin turistice.

flamingo-in-dobrogeaDacă atragerea acestei specii în Dobrogea ar reprezenta o prioritate pentru autorități, acestea ar putea construi cuiburi artificiale în locuri propice pentru cuibărire, iar păsările vor fi încurajate să depună ouăle acolo.

Investiția nu este deloc mare, însă, dacă se va întâmpla sau nu acest lucru rămâne de văzut. Cuibul este de obicei un con inversat, construit de flamingo din noroi întărit și are o adâncitură mică în vârf, pe care este pus un ou. Flamingo depune un singur ou pe sezon, ceea ce înseamnă că o pereche face un singur pui, de aceea este important să fie evitat deranjul în perioada de cuibărire.

Traficul înregistrat anul trecut în zonele în care și-au făcut simțită prezența păsările exotice, dovedește interesul românilor față de acestea. Cu o monitorizare intensivă și materiale educative, prin care cei interesați să vadă înaripatele roz să știe cum să se comporte în preajma lor pentru a nu le deranja, încurajarea cuibăririi păsărilor flamingo în Dobrogea, ar putea reprezenta un program de succes în România.

Pentru a nu fi deranjate în perioada cuibăririi este nevoie de un control al accesului turiștilor în zonele protejate și strict protejate, astfel încât, nici flamingo, dar nici celelalte păsări să nu fie stresate de prezența oamenilor.

Dacă acum, în luna ianuarie, cei 3 flamingo juvenili se află pe un lac din județul Constanța, nu este exclus ca și adulții să revină în Dobrogea, la primăvară.

Fotografiile din acest articol au fost realizate de Cornel Cotorogea, pasionat de ornitologie și fotografie de natură.





73Shares

The post 3 flamingo juvenili se află, în plină iarnă, pe un lac din județul Constanța appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *