Cazinoul din Constanța arată mai bine după doi ani de la începerea lucrărilor

Pe zi ce trece, Cazinoul din Constanța, proiectat de arhitectul Daniel Renard și inaugurat în anul 1910, își recapătă strălucirea de altădată. Pe 15 ianuarie, de Ziua Națională a Culturii, dar și a poetului Mihai Eminescu, se împlinesc doi ani de la demararea lucrărilor de proiectare la simbolul orașului Constanța.

Cazinoul din Constanța, un șantier pe care se lucrează zilnic

Peste 100 de muncitori sunt în fiecare zi pe șantierul deschis în urmă cu doi ani, la Cazinoul din Constanța. Ei lucrează atât la interior, cât și la exterior, în funcție de condițiile atmosferice, pentru ca termenul de finalizare, martie 2023, să fie respectat.

cazinoul-din-constanta-lucrari-de-restaurareEchipa realizează lucrări de sudură, tencuieli, reabilitează terasele de pe platformă, instalațiile electrice și termice și construiește noile decorațiuni din ipsos, care se realizează cu matrițe făcute special pentru fiecare detaliu în parte.

Până în prezent, lucrările prevăzute au fost realizate în proporție de aproximativ 50%, conform informațiilor oficiale.

cazinoul-din-constanta-restaurareSpecialiștii afirmă că structura de rezistență a Cazinoului era grav afectată, iar planșeul risca să se prăbușească la un cutremur. Experții ne asigură, însă, că monumentul va arăta la final, ca în zilele lui bune. Ornamentele vor fi realizate ca pe vremuri, iar fereastra sub formă de scoică, pe care o admiram de pe faleză va fi refăcută și pe partea dinspre mare.

istoria-cazinourilor-din-constantaBugetul alocat de Compania Națională de Investiții pentru restaurarea Cazinoului din Constanța este de 84.556.061 de lei. Calculul poate fi refăcut, lucru care s-a discutat deja, deoarece la monumentele istorice nimic nu este sigur și aproape întotdeauna apar lucruri și operațiuni neprevăzute, care pot să necesite suplimentarea costurilor.

Toate decorațiunile interioare de la Cazinoul din Constanța vor fi în stilul art-nouveau

Când ne gândim la Cazinoul din Constanța, pe lângă treptele impunătoare, mărimea clădirii și elementele ei decorative ne ducem cu gândul la vitraliile din dreptul scărilor și la delicatele candelabre.

cazinoul-din-constantaUltimele vitralii nu au respectat modelul celor originale, pentru că aveau niște picturi sau ornamente moderne și pardoseli cu o grafică modernă, care nu aveau ce căuta în edificiu.

Există multe clădiri realizate în România în stilul art-nouveau, iar cele din Oradea sunt adevărate bijuterii. Totuși, Cazinoul din Constanța este unic și pentru faptul că respectă acest stil nu numai la exterior, ci și în interior.

Tocmai de aceea, specialiștii ne asigură că restaurarea acestui simbol al orașului Constanța va fi realizată cu mare atenție la detalii, astfel încât, la final, să arate așa cum a fost odinioară.

Istoria Cazinoului este fabuloasă

Cazinoul din Constanța a fost o clădire prea modernă pentru anul 1910. Proiectul arhitectului Daniel Renard a fost foarte criticat la acea vreme și a existat o întreagă campanie de denigrare, în care edificiul era comparat cu un profiterol sau cu un dric.

cazino-constantaLa inaugurarea oficială a Cazinoului, pe 15 august 1910, a participat și Principele Ferdinand. De asemenea, Regina Elisabeta a patronat serate culturale în cadrul edificiului, iar Regina Maria a patronat un concert caritabil la Cazinou, pentru a strângerea de fonduri în vederea construirii Bisericii Catolice Sfântul Anton.

Cazinoul din Constanța a fost bombardat în Primul Război Mondial, când funcționa ca spital de campanie și au murit atunci 10 oameni. Apoi, a mai fost bombardat și în al Doilea Război Mondial.

al-treilea-cazinou-din-constanta-istoria-cazinourilor-din-constantaLa începutul secolului trecut, balurile erau principalul mod de distracție pentru constănțeni și turiști. La Cazino, oamenii dansau, socializau, se întâlneau, se puneau la cale căsătorii, vedeau piese de teatru, se cunoșteau persoane din diferite categorii sociale.

Au fost multe motive de bucurie în monumentul istoric și în perioada socialistă, când multă lume și-a organizat acolo nunta.





0Shares

The post Cazinoul din Constanța arată mai bine după doi ani de la începerea lucrărilor appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *