Ziua Culturii Naționale este marcată în Constanța de Comunitatea Elenă ”Elpis”

Ziua Culturii Naționale este marcată pe 15 ianuarie în Constanța, prin organizarea mai multor evenimente. Unul dintre ele este organizat de Comunitatea Elenă ”Elpis” Constanța, care, pe lângă tradiționala slujbă religioasă de la Biserica Metamorphosis ne-a pregătit și o surpriză culturală.

De Ziua Culturii Naționale, Comunitatea ”Elpis” Constanța organizează două evenimente

Pentru a celebra Ziua Culturii Naționale și deopotrivă ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, Uniunea Elenă din România/Comunitatea Elenă ELPIS Constanța, împreună cu partenerii lor, Consiliul Județean Constanța și Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei – filialele Constanța și București, vor organiza următoarele evenimente:

Biserica-Metamorphosis-Constanta-Anton-Antoniadis-ziua-culturii-naționale-constanta– Ora 10:00, la Biserica „Schimbarea la față” / „Metamorphosis”, se va oficia slujba religioasă și va avea loc tăierea Vasilopitei (prăjitura Sfântului Vasile), care simbolizează prosperitatea și aduce belșug în tot anul ce vine aceluia ce găsește bănuțul norocos;

– Ora 12:00, la Muzeul de Artă Constanța, situat pe bd. Tomis (lângă farmacia „Miga”), va avea loc o evocare a Majestății Sale Regina Elena-Mamă, fiind prezentată cu această ocazie o sesiune de tablouri din diferite momente reprezentative ale existenței Majestății Sale, alături de o copie fidelă a ținutei militare de ceremonie a Reginei.

De asemenea, Daniel Anghelescu, fotograful Casei Regale, va prezenta în cadrul evenimentului o colecție unică de 30 de tablouri, reprezentându-l pe Regele Mihai în diferite momente importante ale vieții acestuia.

Ziua Culturii Naționale este despre patrimoniul cultural și identitatea noastră

”Avem deja certitudinea că instituirea Zilei Culturii Naționale, în 2010, a permis acumularea de noi și valoroase abordări privind contribuția României la patrimoniul cultural și spiritual al umanității.

anton-traian-antoniadis-candiat-uniunea-elena-romania-la-primaria-constantaCelebrarea acesteia a consolidat totodată convingerea că identitatea noastră națională reprezintă nu numai un factor generator de cultură în spațiul românesc, factor care ne particularizează și ne potențează resursele creatoare, ci și puntea care ne-a legat, ne leagă și ne va lega de întreaga umanitate.

Prin evenimente culturale de calitate, generate de celebrarea Zilei culturii noastre naționale, avem astfel tot mai multe dovezi că națiunea română își respectă cultura și este motivată să producă noi contribuții la dezvoltarea culturii, a spiritualității, a dialogului intercultural, a culturii minorităților etnice și deopotrivă a culturii române în ansamblul său, precum și la evocarea istoriei și prezentului vieții culturale a României, chiar și în pofida unui context social și medical dificil, care limitează în mod obiectiv impactul actelor culturale”, afirmă președintele Comunității Elene ”Elpis” Constanța, Anton Antoniadis.

La cele două evenimente participă și reprezentanții Federațiilor Române de Oină și Sporturi Tradiționale și Asociațiile culturale „Tomis” și „Astra Dobrogeană”, care vor prezenta uniforme militare specifice Războiului de Independență. Manifestarea este realizată cu sprijinul istoricului dr. Costin Scurtu și al directorului Muzeului de Artă Constanța, Lelia-Rus Pârvan.





0Shares

The post Ziua Culturii Naționale este marcată în Constanța de Comunitatea Elenă ”Elpis” appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *