Fotografia, arta de a descoperi lumea cu alți ochi

Fotografia a ajuns să ne pasioneze pe mulți dintre noi, iar de când au apărut smartphone-ul și rețelele de socializare, toată lumea fotografiază orice, de la mâncare și pisici, la destinații de vacanță, apusuri și răsărituri. Unii, însă, duc această pasiune mai departe și se înscriu la cursuri de fotografie, pentru ca pozele lor să iasă mai corecte și mai frumoase, să reușească să transmită publicului anumite stări. De 9 ani, Alin Panaite a fondat o școală de fotografie în Constanța, ai cărei cursanți formează o frumoasă comunitate de oameni creativi, care și-au educat această pasiune, chiar dacă mulți o practică doar pentru sufletul lor.

Fotografia te ajută să ieși din monotonia vieții

Când totul în jurul tău se învârtește doar între casă și locul de muncă, simți nevoia să îți hrănești și sufletul cu ceva care îți place în mod deosebit. Cei care se înscriu la cursurile organizate de Alin Panaite, spun că fotografia le-a schimbat viața și i-a ajutat să vadă lumea cu alți ochi.

cursuri-de-fotografie-avatar-studio-constanta”Majoritatea oamenilor care s-au înscris la cursul Școlii de Fotografie Avatar Studio vor să facă fotografie pentru sufletul lor. Sunt și câțiva care au spus că, poate, dacă prind un eveniment vor face poze sau că doresc să deschidă un studio să fotografieze bebeluși, dar 80% fac cursurile pentru ei, fără să se gândească să scoată un ban din asta.

Mai sunt și oameni care vin pentru că au un business și vor să învețe fotografie pentru că îi ajută foarte mult să își promoveze produsele, mai ales dacă este vorba de o firmă mică.

cursuri-de-fotografie-scoala-avatarCei mai mulți cursanți vin pentru a ieși din monotonie. Unii percep ideea de școală de fotografie ca pe ceva greu și pretențios și au impresia că se fac cursurile ca la facultate, iar după ce se înscriu le place foarte mult.

scoala-de-fotografie-avatar-studioCursurile sunt foarte atractive și îmbină teoria cu practica. Eu cred că mirarea aceasta vizavi de modul de predare provine de la comparația cu sistemul clasic de învățământ, sec și lipsit de viață”, a declarat pentru Discover Dobrogea, fondatorul Școlii de Fotografie Avatar Studio, Alin Panaite.

Fotografia se poate învăța de la zero, restul ține de imaginația fiecăruia

Oricine poate învăța să fotografieze, important este să își dorească acest lucru și să investească în educația lor.

”M-au sunat oameni care îmi spuneau că au o pasiune pentru o fotografie, dar se tem că nu vor putea să învețe. Tuturor le-am zis că nu există să nu se descurce, atâta timp cât le place. Fotografia este ceva care poate fi învățat, mai ales că în felul și ritmul în care o predăm la Avatar Studio, pot fi asimilate informațiile fără probleme.

cazino-constanta-foto-dragos-balutaNu toți cursanții care termină școala realizează perfect o fotografie, dar, atâta timp cât există pasiune și învață lucrurile de bază la nivel tehnic, mai ales că insistăm pe zona de viziune și compoziție, n-au cum să nu se descurce. N-am avut pe nimeni care să vină foarte entuziasmat și să spună că nu se descurcă.

cursuri-foto-avatar-studioLe-aș spune oamenilor să treacă peste frica aceasta. Singura condiție din punctul meu de vedere este plăcerea și pasiunea pentru fotografie, restul se învață și se exersează”, spune fotograful Alin Panaite.

Fotografii de la Avatar Studio formează o comunitate

Dincolo de fotografia propriu-zisă, la Avatar Studio s-a format o comunitate și mulți cursanți au legat niște prietenii frumoase.

scoala-de-fotografie-avatar-studio-comunitate”Sunt 3 perechi care s-au cunoscut la cursurile Avatar, s-au căsătorit și au făcut copii. Chiar și nașul meu este fost cursant.

Au fost și cazuri în care s-au cunoscut, s-au împrietenit ori și-au botezat copiii unul altuia. Alții au făcut studio foto împreună, pentru că este un domeniu care aduce împreună oameni foarte faini.

Este normal ca oamenii care ajung la cursuri să se înțeleagă foarte bine, indiferent de vârsta pe care o au, pentru că îi leagă pasiunea pentru fotografie, pe care o respectă și investesc în educația lor.

cursuri-foto-scoala-avatarE foarte frumos când vezi un avocat de 50 de ani, că cere sfatul unui elev de 16. Nu cred că mai există un domeniu sau poate este, dar nu îmi vine acum în minte, în care să fie diferențe atât de mari la nivel de vârstă, de pregătire, de orice.

Culmea, cel mai tânăr și cel mai vârstnic cursant au fost în aceeași grupă, la un moment dat. Toma avea 13 ani și domnul Paul parcă 73 de ani, îți dai seama, era diferență de 60 de ani între doi oameni care stau și își dau sfaturi de fotografie. Mi se pare extraordinar.

Chiar dacă este un curs autorizat și mulți își pot face studio, un business, când cineva vine la 73 de ani, este clar că nu mai face școala pentru a deschide o afacere și vine doar de plăcere”, a afirmat fotograful Alin Panaite.

Terapie prin fotografie, la Avatar Studio

Când totul în jurul tău tinde să aibă doar nuanțe de gri și te copleșește viața petrecută doar între muncă și casă, parcă simți nevoia să aduci și puțină culoare. Iar cursurile de fotografie fac minuni în acest sens, dacă, desigur, te pasionează acest domeniu.

terapie-prin-fotografie”E un timp pe care îl petreci cu oameni de calitate, te simți bine și te ajută și fizic, și psihic, și din toate punctele de vedere.

Am fost impresionat de multe ori, de oameni care îmi spun la sfârșitul cursului că au căpătat mai multă încredere în ei. Îmi spunea o fostă cursantă că nu avea curaj să dea la școala de șoferi și faptul că a terminat cursul de fotografie a încurajat-o să își ia carnetul, pentru a se plimba mai mult.

scoala-de-fotografie-cursuri-de-fotografie-avatar-studio-constantaPartea aceasta de terapie prin fotografie mi se pare cea mai faină și impresionantă. Am avut cursanți care spuneau că au venit într-un moment foarte dificil în viața lor, fie după un divorț, fie un pierderea cuiva drag și experiența de aici i-a ajutat foarte mult să treacă peste acele situații. Oamenii de aici și atmosfera îi încarcă pozitiv și îi fac să se relaxeze și să realizeze ceva care îi pasionează.

cursuri-foto-scoala-avatarSunt foarte mulți care vin la cursuri, pentru că au intrat în caruselul acesta muncă-casă-muncă-casă și, în timp, te macină psihic. Faptul că vin aici, fac ce le place și se încarcă cu energie îi ajută să vadă lucrurile altfel și să își îndeplinească și obligațiile de la muncă sau de acasă mai ușor.

cursuri-foto-scoala-avatarTerapia la asta se referă, să ieși puțin din rutina care te termină psihic și să îți dai seama că poți să face ceva foarte simplu și ușor, dar care îți produce foarte multă bucurie. Iar bucuria aceasta de a ieși, din când în când, din caruselul în care ești angrenat zilnic, face diferența pentru unii, indiferent de vârsta pe care o au.

Nu toți trebuie să facă aceste cursuri de fotografie, poate unii fac salsa, fac dans, dar ideea asta de a trăi și munci doar pentru a-ți plăti facturile este foarte tristă”, a precizat Alin Panaite.

Monica Raicu: ”Eu munceam mult și trăiam puțin, iar fotografia mi-a schimbat viața”

Mulți dintre noi muncim mult și trăim puțin, dar câți decid să facă o schimbare? Declarația pe care o fostă cursantă a Școlii de Fotografie Avatar Studio a făcut-o, pe 26 ianuarie 2022, la lansarea revistei Photo Avatar Magazine îi poate inspira pe mulți dintre cei care vor să facă și altceva în viața lor și chiar să ducă fotografia la alt nivel, dacă încă nu și-au găsit motivația necesară.

monica-raicu-cursant-scoala-de-fotografie-avatar-studio”Fotografia pentru mine este o parte de suflet. Alin mă numește fotograf de emoție. Probabil că așa sunt, pentru că fac fotografia cu sufletul și nu cu parametrii. O alcătuiesc compozițional, dar n-are nicio legătură.

Eu cred că, cei mai mulți dintre noi, atunci când privesc o fotografie trăiesc anumite stări. Emoția este cea care reiese din fotografie și nu partea compozițională.

În momentul în care am intrat în studioul lui Alin și am deschis ușa să mă înscriu, nu m-am gândit nicio secundă că dincolo de ușă se împlinesc visuri.

Am pășit în fotografie timid și m-am îndrăgostit de ea. M-am îndrăgostit și m-am simțit un om împlinit, pentru că ulterior mi-a schimbat viața radical. Mi-a schimbat viața, pentru că am învățat să zâmbesc, alături de Alin și de toată echipa Avatar, pentru că eu munceam mult și trăiam puțin.

terapie-prin-fotografieE foarte important pentru suflet, indiferent ce pasiune ai, că este muzică, literatură, pictură sau fotografie, să lupți pentru visul tău și să îl duci până la capăt, altfel, degeaba visezi.

Ce a făcut Alin cu noi, m-a făcut pe mine să îl numesc omul care schimbă destine, pentru că, pe al meu l-a schimbat într-un mare fel. Sper ca acesta să fie un îndemn pentru voi, toți cei care vreți să vă urmați un vis și iubiți fotografia, pentru că eu am iubit-o și ea m-a iubit pe mine”, a afirmat Monica Raicu, fostă cursantă la Școala de Fotografie Avatar Studio.

Două zile pe săptămână, timp de 6 luni, un program lejer, dar apreciat de cursanți

”Cursul a fost gândit pentru a fi accesibil din toate punctele de vedere. În primul rând ca timp, pentru că majoritatea cursanților, de la avocați, până la judecători, polițiști, jandarmi, angajați din domeniul bancar, medical, elevi, studenți, cadre militare, toți au un loc de muncă și copii acasă, iar programul a fost gândit să fie OK pentru ei.

cursuri-foto-scoala-avatartDe aceea, se face o zi pe săptămână teorie, între orele 18.00 și 21.00, un interval orar în care majoritatea oamenilor cu un job obișnuit sunt liberi, iar duminică după-amiază facem practică.

Sunt două zile pe săptămână, timp de 6 luni, mai lejer decât atât n-ai cum să faci un curs de fotografie.

Am avut și tineri care voiau să facă un curs intensiv, să se înscrie în februarie și să termine într-o lună, de exemplu. Un astfel de program concentrat nu se pliază, însă, pe programul majorității.

Mai este un aspect, dacă noi predăm ceva luni și duminică avem practică. În acele 4-5 zile, oamenii au teme pentru acasă, au timp să asimileze informația și să se joace puțin cu aparatul, iar dacă văd că nu le iese ceva, repetăm la practică.

În momentul în care ai câteva zile la dispoziție între un curs și altul, oricât de ocupat ai fi, îți găsești un sfert de oră să folosești aparatul, altfel, de pe o zi pe alta, vor spune că nu au avut timp să pună mâna pe camera foto.

scoala-de-fotografie-avatar-studioCursurile se pliază pe zona aceasta a oamenilor care sunt pasionați și chiar dacă nu știu absolut nimic, pentru că le place, pot veni să învețe.

Au mai fost femei sau bărbați, care așteptau un copil și au făcut cursurile pentru a-i face fotografii frumoase.

Era un domn, la un moment dat, care avea puțin peste 50 de ani și urma să aibă al doilea copil și chiar spunea că la primul copil nu a făcut nicio fotografie și de când a rămas soția însărcinată s-a înscris la curs și a zis că vrea ca la al doilea copil să aibă cunoștințele necesare să îl fotografieze așa cum trebuie. Într-adevăr, m-am uitat apoi la fotografiile lui și erau de o calitate foarte bună.

De multe ori, nici nu se pune problema banilor, pentru că atât cursul acesta, cât și altele, sunt foarte accesibile financiar, cu plata în rate, sunt niște cheltuieli foarte mici, nu poți să spui că nu-ți permiți să vii la un curs, dacă ești pasionat.

Cursul de fotografie costă 2.300 de lei și durează 6 luni, iar plata se poate face chiar și în 5-6 rate, nu-i ca la bancă.

cursuri-foto-avatar-studioSunt persoane mai introvertite sau au un job la care lucrează permanent la calculator și nu interacționează foarte mult, iar aici socializezi cu oamenii, faci ce-ți place și te descoperi pe tine mai bine”, spune Alin Panaite.

Aparatul de fotografiat te ajută să vezi mai bine cu ochiul liber

Fotografia te învață să vezi mai bine cu ochiul liber, afirmă Alin Panaite. Începi să observi lucruri pe care nu le vedeai înainte, lucruri care îți aduc bucurie. Dacă la un moment dat te duceai spre muncă și vedeai doar gropile din asfalt și oamenii triști, după câteva luni de curs începi să vezi și o floare pe care n-ai fi observat-o, vezi lucrurile pozitive, frumoase, cărora înainte nu le dădeai atenție.

”Noi facem de multe ori practică în parcul Tăbăcărie, iar cursanții îmi spun că e un loc trist și nu le place. Apoi, când vin cu niște cadre foarte interesante, sunt foarte încântați. De multe ori, fotografia înseamnă să decupezi o bucățică din realitate, care poate să fie foarte mică și frumoasă, dar n-ai fi văzut-o până atunci.

dragos-baluta-fotografie-cazino-constantaȘi despre Cazinoul din Constanța, mulți spuneau că nu este fotogenic. Avem însă, un fost cursant, Dragoș Băluță, care a fotografiat Cazinoul în atât de multe feluri și fiecare fotografie este diferită, astfel că poți vedea cât de superb este. Să vezi cu alți ochi același lucru, în moduri inedite, este un exercițiu foarte bun.

Descoperă Dobrogea, la cursurile de fotografie Avatar Studio

Partea frumoasă este că mulți dintre cursanții Școlii de Fotografie Avatar Studio au descoperit Dobrogea, așa cum nu o cunoșteau. În zilele de practică, Dobrogea li se dezvăluie într-un mod cu totul inedit și încep să o iubească, deși, înainte, nu știau prea multe despre această regiune minunată. Și echipa Discover Dobrogea face parte din comunitatea Avatar, pentru că am decis să le oferim cititorilor noștri, pe lângă articole documentate și fotografii de calitate, fapt pentru care am făcut atât cursurile de bază ale școlii Avatar, cât și pe cele de masterclass. Experiența acestor cursuri ne-a plăcut atât de mult, încât, l-am provocat pe Alin, alături de alți cursanți, să organizeze și alte cursuri, mai avansate, pentru a fi alături de toți cei care iubesc fotografia și vor să descopere noi modalități de realizare a acesteia.

”Noi ieșim la practica foto prin Constanța, în Piața Ovidiu, în parcul Tăbăcărie și învățăm să vedem frumosul din locurile banale. Facem practica și la răsărit, la Corbu sau fotografiem pescarii la apus, pe malul lacului Siutghiol.

epava-costinesti-cursuri-foto-avatarAvem și ieșiri în care mergem prin Dobrogea, din Vama Veche, până la epava de la Costinești, la pontoanele din Eforie sau mergem la Cheile Dobrogei, la Casian și cursanții descoperă locuri foarte frumoase, în care mulți nu au fost niciodată.

practica-foto-cetatea-enisala-scoala-de-fotografie-avatarIeșim și dincolo de județul Constanța și mergem la Enisala, la cetățile de acolo, la Jurilovca, ne oprim pe la cherhanale, pentru că eu sunt mare amator de pește. Mai facem și ieșiri în care stăm și peste noapte, în Delta Dunării și mergem dimineața cu barca să fotografiem pescarii la răsărit. Descoperim locurile foarte faine din Dobrogea.

foto-dobrogeaEste un lucru pe care îl spun de multe ori la școala de fotografie. Asociem Dobrogea cu monotonia vieții noastre de zi cu zi și nu o vizităm, în schimb, mulți spun că vor face poze frumoase când se duc în Honolulu sau cine știe pe unde. Și când descoperă că există foarte multe locuri și aproape de casă pe care le pot fotografia li se pare fascinant.

scoala-de-fotografie-avatar-studioMi se pare foarte ciudat să nu mergi în Delta Dunării, care e la doi pași și vin străini de la mii de kilometri și sunt înnebuniți de locurile acestea. Chiar și centrul vechi din Constanța s-a transformat și arată bine, sunt niște străduțe foarte frumoase care merită fotografiate, iar pe litoralul sunt niște golfuri foarte fotogenice.

scoala-de-fotografie-avatar-studioO fotografie spune foarte mult despre cel care o realizează, pentru că o parte din sufletul tău îl lași acolo, dar, totuși, partea de compoziție și viziune trebuie exersată cumva. Educația, inclusiv în zona de compoziție este foarte importantă, apoi, totul este filtrat prin sufletul fiecăruia și se vede chestia asta. Majoritatea celor care vin la școală și fac fotografiile doar pentru ei, realizează niște fotografii foarte sincere”, afirmă fotograful Alin Panaite.

Alin Panaite: ”Toată viața mea se învârte în jurul fotografiei”

Deși era pasionat de când era copil de fotografie, Alin Panaite a hotărât, la 30 de ani, că vrea să facă în viață ceea ce îi place și a deschis Școala de Fotografie Avatar Studio. Acum școala este cel mai important lucru pentru el și, între timp, a făcut și o emisiune TV despre fotografie, care acum este on line și se numește Photo Mania.

lansare-revista-fotografie-Photo-Avatar-Magazine-alin-panaite”Am făcut și o Asociație de fotografie, unde avem întruniri cu fotografi și facem diverse activități, am lansat acum (pe 26.01.2022) și o revistă de fotografie. Este o idee îndrăzneață, pentru că n-a mai fost printată o revistă de vreo 15 ani și sperăm să fie OK, deși sunt conștient că este un pariu destul de nebunesc și de riscant.

photo-mania-strabate-romaniaMai fac și un turneu de fotografie prin țară, «Photo Mania străbate România», în care au fost și câte 400-500 de oameni în aceeași sală și discutăm prezentări de fotografie.

În plus, am și studio foto, unde realizez portrete, fotografie comercială. În pandemie am reușit să găsesc mai mult timp pentru a realiza și o expoziție de fotografie.

Organizasem de-a lungul timpului cel puțin 10 expoziții ale cursanților, dar, până anul trecut, nu am avut nici o expoziție personală. Mulți îmi spuneau că ar fi timpul să îmi expun și eu fotografiile, dar voiam să fie ceva care să mă definească, să fie altceva.

expozitie-foto-alin-panaiteO idee mai veche a mea era să fac o expoziție «Fără filtru». Am realizat-o anul trecut la Muzeul de Artă din Constanța și am expus o serie de portrete foarte sincere, în care am încercat să surprind acel ceva dincolo de aparențe.

expozitie-foto-alin-panaiteTotul pleacă de la ideea că este foarte bun on-line-ul, social media, doar că, de multe ori, sunt niște diferențe atât de mari între ceea ce proiectează oamenii pe on-line și ceea ce simt în realitate și cumva am încercat să trec de masca asta, de fețele zâmbitoare și de tot ce se întâmplă în mediul virtual. Am reușit până la urmă și a fost o onoare, prin faptul că a fost acceptată la Muzeul de Artă.

Este foarte ciudat, că, de obicei, eu sunt cel care comentează, critică lucrări și dă feed-back și, în momentul în care am trimis fotografiile să se uite directorul Muzeului de Artă Lelia Rus și să-mi spună dacă se pretează pentru o expoziție la muzeu stăteam cu inima strânsă, cumva.

expozitie-foto-alin-panaite-muzeul-de-arta-constantaExpoziția a avut succes și a stat o lună la Muzeul de Artă, iar când am mers să ridic tablourile spuneau că au venit oameni din București să le vadă. Și au fost foarte mulți tineri, lucru care m-a bucurat.

Pentru mine a fost destul de intimidant, pentru că atunci când am văzut lucrări de Grigorescu, Tonitza sau Luchian m-am gândit ce să caut eu acolo, dar a fost foarte frumos. Câteva luni mai târziu, expoziția a fost și la Filarmonica din Oradea și poate reușesc să continui pentru proiectul «Fără Filtru» și anul acesta, să fie, ca o închidere, o expoziție la București.

Pot spune că toată viața mea se învârtește în jurul fotografiei, dar școala rămâne pe primul loc, tocmai datorită faptului că interacțiunea umană și feed-back-ul pe care îl primesc de la oamenii care vin aici, este dincolo de succesul unei expoziții sau de o mireasă care se bucură că i-am făcut fotografii mișto la o nuntă.

Oriunde mă învârtesc, cei mai mulți prieteni ai mei sunt acum tot din zona fotografiei și nu știu ce aș mai putea să fac și nu s-a făcut în acest domeniu”, spune fotograful Alin Panaite.

Toate fotografiile din acest articol au fost realizate de cursanții Școlii de Fotografie Avatar Studio, dar și de profesorul lor, Alin Panaite.





34Shares

The post Fotografia, arta de a descoperi lumea cu alți ochi appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *