Colecția de tablouri de la Topalu rămâne în patrimoniul comunei și în administrarea Muzeului de Artă Constanța

După 14 ani de procese, Muzeul de Artă din Constanța a câștigat definitiv procesul privind litigiul pentru colecția tablouri de la Topalu, din cadrul Muzeului ”Dinu și Sevasta Vintilă”, anunță cu bucurie directorul instituției de cultură, Lelia Rus Pîrvan.

Colecția de tablouri de la Topalu va rămâne acolo unde a vrut cel care a donat lucrările de artă

Colecția ”Dinu și Sevasta Vintilă” este formată din 228 de opere de pictură, sculptură și grafică, pe care doctorul Vintilă le-a donat comunității, în anul 1960.

muzeul-de-arta-din-topalu-constantaMuzeul de Artă de la Topalu este amenajat în casa părintească a răposatului medic, pe care el a donat-o, cu toată colecția de lucrări de artă strânsă de-a lungul vieții, în memoria părinților și a comunei sale natale.

Deși lucrările de artă au fost donate Muzeului din Topalu de către doctorul Dinu Vintilă, fiul acestuia, Mario Vintilă, a contestat deținerea colecției de către muzeu și a solicitat revocarea donației estimată la câteva milioane de euro.

muzeul-de-arta-dinu-si-sevasta-vintila-topalu”Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus definitiv, pe 24.02.2022, respingerea acțiunii formulate de reclamantul Mario Vintilă. De asemenea, Curtea de Apel Galați a dispus anterior, pe 7 iunie 2021, în cel de-al patrulea ciclu procesual, respingerea apelului formulat de către apelantul-reclamant Vintilă Mario, fiind astfel menținută sentința civilă nr. 1621/27.03.2012, pronunțată de Tribunalul Constanța. Încrederea pe care am avut-o mereu și o avem în justiție ne-a fost confirmată încă o dată.

lelia-rus-pirvan-directorul-muzeului-de-arta-constantaMulțumim experților și tuturor persoanelor publice care au susținut pe parcursul a aproape 14 ani eforturile instituției noastre de a apăra acest patrimoniu extraordinar pe care avem posibilitatea să îl prezentăm în continuare iubitorilor de artă”, a declarat directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus Pîrvan.

Colecția de tablouri de la Topalu cuprinde lucrări ale multor pictori români renumiți

Muzeul ”Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu este singura instituție de artă din mediul rural din România, de acest fel. Aici, în  sunt expuse 228 de lucrări originale de pictură și sculptură și cuprinde întreaga școală de pictură românească.

colectia-dinu-si-sevasta-vintila-topalu”Muzeul găzduiește opere ale celor mai importanți creatori români: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Paladi, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu, Jean Alexandru Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han și mulți alții. Avem și pictură contemporană, tablouri semnate de Ion Bițan, Crăciun, Almășan, Ciucurencu și Piliuță.

Un muzeu valoros, în casa părintească a doctorului Vintilă din comuna Topalu

Casa părintească a doctorului Vintilă, în care a fost amenajat Muzeul de Artă ”Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, a fost formată inițial din 7 camere. Deoarece lucrările strânse de medic sunt numeroase, de-a lungul anilor au fost făcute extinderi, astfel că muzeul a ajuns să aibă 13 camere de expoziție.

muzeul-din-topalu-judet-ConstantaMulți turiști ajung la Muzeul din Topalu din curiozitate și rămân plăcut surprinși să vadă un muzeu cu lucrări atât de valoroase, în mediul rural.

Doctorul Vintilă a fost colecționar de artă din perioada studenției

Pasionat de artă încă din tinerețe, doctorul Gheorghe Vintilă l-a cunoscut pe sculptorul Oscar Han. Artistul i-a oferit foarte multe informații despre pictură, l-a îndrumat ce să colecționeze și l-a însoțit la fiecare achiziție. În felul acesta, doctorul Dinu Vintilă a reușit să cunoască ”grupul celor 4”: Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și sculptorul Oscar Han, grup care a pictat și sculptat mult și în Dobrogea, la Balcic.

colectia-dinu-si-sevasta-vintila-muzeu-topalu”În felul acesta, doctorul Vintilă a reușit să adune o mare colecție formată din 18 lucrări Tonitza, Șirato și Dimitrescu. De la Tonitza a cumpărat tablouri cu specific dobrogean, pentru că și-a dorit ca lucrările să aibă culori calde, nuanțe discrete, dar a vrut și portrete de turci și de tătari.colecția-dinu-si-sevasta-vintila-topalu
După aceea, l-a cunoscut pe pictorul Theodor Pallady și a reușit să adune și de la el un număr impresionant de lucrări.

colectia-dinu-si-sevasta-vintila-opere-arta-topalu
Tot cunoscând pictorii din acea perioadă, Gheorghe Vintilă a strâns 228 de opere de pictură, sculptură și grafică, pe care, în 1960 le-a donat. Singura dorință pentru a lăsa comunității această mare colecție, a fost să fie înmormântat aici, în curtea muzeului.

muzeul-de-arta-topalu
În 1978, când a încetat din viață, nu i s-a putut îndeplini această dorință, dar, după 1990, noi l-am adus și este înhumat în curtea muzeului, lângă bustul realizat de sculptorul Oscar Han, cel mai bun prieten al său”, a precizat pentru Discover Dobrogea, muzeograful Maria Buzatu.





0Shares

The post Colecția de tablouri de la Topalu rămâne în patrimoniul comunei și în administrarea Muzeului de Artă Constanța appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *