Castelul Cantacuzino din Bușteni: povestea unei comori arhitecturale

Amplasat într-un peisaj feeric, înconjurat de cascade și fântâni arteziene, privind semeţ către munţii Bucegi, Castelul Cantacuzino din stațiunea Bușteni îmbogățește lista clădirilor nobiliare din județul Prahova.

Odată ce vei pași pe treptele Castelului Cantacuzino, experienţa trăită va fi cu siguranță una complexă: o întoarcere în istoria României, un interludiu cultural și o cafea savurată pe terasa restaurantului, cu o panoramă deosebită.

Oricine își dorește să descopere puțină istorie, artă și delicii, oricine are curiozitatea să vadă una din reședințele lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, de 2 ori primar al Bucureștiului și de 2 ori prim-ministru al României, o poate face vizitând Castelul Cantacuzino din Bușteni.

Castelul Cantacuzino, comoara arhitecturală a munților Bucegi

Clădirea castelului, ale cărei lucrări de construcție au fost finalizate în 1911, a fost realizată în stil neoromânesc, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (supranumit “Nababul”).

Edificiul a fost ridicat pe locul unei vechi cabane de vânătoare pe care familia prințului o folosea ca loc de popas în peregrinările spre Brașov. Lucrările de construcție au durat cinci ani, iar mobilarea a durat încă un an și jumătate. La inaugurarea din 1911, castelul impresiona prin dotările sale moderne în raport cu acele timpuri, beneficiind de electricitate, sistem de canalizare și apă potabilă, cât și prin frumusețea stilului.

Citește și: Top 5 castele pe care orice turist ar trebui sa le vadă în România

Ansamblul castelului este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafață la sol de 1.200,30 m2 și 3.148,02 m2 în total (demisol, parter și etaj). Pavilionul de serviciu are parter și etaj, pentru o suprafață totală de 403,80 m2. Vila administrativă are un singur nivel, de 114,41 m2, iar al patrulea corp îl reprezintă capela.

Pentru picturile murale au fost aduși artiști din Veneția, iar astăzi, vizitatorii se mai pot bucura de o colecție heraldică unică în România, care reunește blazoanele familiilor boierești înrudite cu familia Cantacuzino. Totodată, sub fiecare portret vitraliu, cine trece pragul Castelului poate descoperi nobilul mesaj:  Quae nocent, saepe docent –  Ceea ce ne rănește ne și învață.

Atmosfera din interiorul castelului are un pronunțat caracter romantic, oferit de bogatele detalii și ornamente existente, precum:

·         Mozaicul de tip roman, la primul nivel;

·         Picturile murale realizate de artiști venețieni;

·         Vitraliile din sticlă de Murano;

·         Ceramica glazurată italiană, în holul principal;

·       Șemineele realizate din calcar de Albești, ornamentate cu mozaic policrom și foiță de aur;

·         Plafoanele din lemn de stejar, casetate și sculptate;

·         Ușile din lemn de stejar, sculptate;

·         Scara din lemn de stejar proiectată astfel încât să se sprijine doar în pereți, fără alt suport central;

·         Scările din marmură de Carrara;

·         Balustradele sculptate în piatră, din fier forjat sau din lemn;

·         Feroneria din bronz cu ornamente, realizată la Paris;

·         Casetoanele pictate și frizele decorative.

Fațada este din piatră cioplită și placată la interior cu cărămidă. De forma unui patrulater, cu latura sudică deschisă, castelul se integrează perfect în peisaj și se întinde pe o suprafață de 3148 mp, iar curtea și grădina măsoară o suprafață de 3,5 hectare. Domeniul cuprinde şi 970 hectare de pădure.​

Program de vizitare

Castelul este deschis vizitatorilor după cum urmează:

LUNI – JOI  10.00 – 18.00

ultima intrare la 17.05/35

VINERI – DUMINICĂ  10.00 – 19.00

ultima intrare la 18.05/35

Intrarea se face din 30 în 30 de minute (cu excepția zilei de Luni când se intră din ora în ora).

Prețurile biletelor sunt cuprinse între 10 și 40 de lei. 

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.

Foto: dreamstime.com

The post Castelul Cantacuzino din Bușteni: povestea unei comori arhitecturale appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *