Cele mai frumoase tradiții românești pentru zilele de Paște

Paștele este una dintre cele mai importante Sărbători și, ca orice sărbătoare importantă pentru români, acesta este marcat, în fiecare an, de numeroase tradiții. Mai mult, tradițiile românești pentru zilele de Paște se deosebesc de la regiune la regiune, fiecare zonă a țării având obiceiuri specifice. Cu toate acestea, există tradiții la care ținem cu toții, indiferent de zona în care ne aflăm.

Prima zi de Paște este întotdeauna duminica. Săptămâna care precede această sărbătoare mai este numită și „Săptămâna Paștelui” sau „Săptămâna Luminată”.

Înainte de Paște, în toate gospodăriile se face o curățenie generală atât în ceea ce privește rolul practic, în casă, cât și spiritual. Totodată, în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle, o tradiție respectată de toți creștinii an de an. În anumite zone ale țării, există chiar obiceiul ca ouăle să fie încondeiate cu măiestrie, în modele deosebit de frumoase, printr-o adevărată artă transmisă din generație în generație. Tradiția spune că cei care ciocnesc un ou în ziua de Paște se vor întâlni și în viața de apoi.

Tradiții românești de Paște. Prima zi

Prima zi de Paște începe încă de la miezul nopții, când românii merg la biserică pentru a lua lumină. În credința populară este important ca, pe drumul parcurs până la întoarcerea acasă, lumânarea să rămână aprinsă, pentru că acest lucru va aduce binele în casă. Tot tradiția este cea care spune că lumânarea din noaptea de Înviere trebuie păstrată în casă pentru că, dacă acea casă se confruntă cu greutăți de-a lungul anului, lumânarea poate fi din nou aprinsă, iar lumina ei poate alunga greutățile.

Dimineața primei zile de Paște debutează cu mâncatul „paștilor”, mici bucățele de pâine sfințită luate de la slujba de Înviere, ulterior se vor ciocni ouăle roșii în familie. În anumite zone ale țării Paște există și obiceiul ca într-un vas să se pună apă rece, proaspătă, iar în ea să se scufunde un ou roșu. Se spune că persoanele care respectă această tradiție vor rămâne rumeni în obraji tot timpul anului, la fel ca oul roșu de Paște.

O tradiție mai puțin marcată religios, dar respectată încă de mulți este aceea de „a te înnoi” de Paște. De obicei, această tradiție se referă la a purta ceva nou, îmbrăcăminte sau încălțăminte, însă în ultimii ani tradiția s-a extins la tot felul de alte obiecte pe care oamenii și le doresc sau de care au nevoie.

Descoperă și 5 destinații pentru weekendul de 1 Mai

Tradiții de Paște: a doua zi

Dacă prima zi de Paște se petrece întotdeauna în familie, a doua și a treia zi sunt dedicate de multe ori vizitelor la rude și prieteni.

În Transilvania și Bucovina, există popularul obicei al Stropitului, originar din Imperiul Austro-Ungar. Băieții și bărbații trebuie să stropească fetele, dar și pe femeile măritate, pentru că primele să se căsătorească, iar cele din urmă să rămână iubitoare și atrăgătoare. Ei sunt răsplătiți de acestea cu ouă roșii sau încondeiate.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.

Sursa foto: dreamstime.com

The post Cele mai frumoase tradiții românești pentru zilele de Paște appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *