Ramazan Bayram, sărbătoarea dulciurilor la credincioșii musulmani

Credincioșii musulmani vor sărbători luni, 2 mai 2022, prima din cele trei zile de Ramazan Bayram, sărbătoare care încheie Luna Sfântă Ramazan. În dimineața primei zile de Ramazan Bayram, în geamii se va oficia slujba specifică acestei sărbători.

Slujba de Ramazan Bayram va fi oficiată la Geamia Hunchiar

La Geamia Hunchiar din Constanța, slujba va fi oficiată de muftiul Muurat Iusuf și va începe luni, 2 mai, la ora 06:30.

geamia-hunchiar-constantaDupă slujbă, membrii familiilor merg la cimitir pentru pomenirea celor trecuți la cele veșnice, urmând ca mai târziu copiii să colinde din casă în casă, prilej cu care vor primi în dar dulciuri.

De altfel, preparatele specifice Ramazan Bayram-ului sunt dulciurile tradiționale preparate de gospodine, la loc de cinste regăsindu-se pe mesele tuturor baclavalele.

Cele trei zile de sărbătoare, care vor încheia luna dedicată postului și rugăciunii, vor fi petrecute de credincioșii musulmani alături de familie și prieteni.

Mesajul muftiului Muurat Iusuf cu ocazia Ramazan Bayram 2022

„Dragi credincioși musulmani, ne pregătim de trei zile de sărbătoare, după o lună de zile în care am dedicat cea mai mare parte a timpului căinței și rugăciunii și ne-am primenit sufletește prin citirea Coranului cel Sfânt. Sunt convins că Ramazan Bayram-ul de anul acesta aduce și mai multă bucurie în sufletele și în casele noastre pentru că, după doi ani de restricții impuse de contextul pandemic, acum ne vom putea bucura din nou de prezența tuturor celor dragi, membri ai familiilor și prieteni.

Viața noastră revine încet la normal, dovadă fiind în acest sens și numeroasele activități pe care am putut să le desfășurăm în ultima lună. Tot după doi ani de întrerupere, am avut bucuria de a se relua anul acesta și Olimpiada de Religie Islamică, festivitatea de premiere a celor mai buni elevi având loc vineri, 29 aprilie, cu doar câteva zile înainte de marea noastră sărbătoare.

O veste bună avem și de la autoritățile locale constănțene, acum în prag de sărbătoare, care ne vor susține pentru a putea da în folosință în scurt timp noul cimitir musulman, dar și de la autoritățile locale din Iași și București, unde, de asemenea, am primit terenuri pentru amenajarea de noi cimitire musulmane. Sunt doar câteva din demersurile noastre care ne dau speranța că după doi ani grei ne putem relua activitatea în mod normal.

Deși noi, credincioșii musulmani din România, avem motive de bucurie, nu departe de noi sunt, însă, și frați de-ai noștri greu încercați de data aceasta de ororile războiului, mulți dintre ei refugiați în România. Să ne rugăm pentru ei, să ne rugăm pentru Pace și să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i ajuta!”, este mesajul muftiului Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf.

Astăzi este ajunul Bayram-ului

Ajunul Bayram-ului este o zi sfântă pentru credincioșii musulmani. Oamenii își continuă obiceiurile, iar gospodinele prepară dulciurile specifice de Bayram.

Ramazan-Bayram-Seker-BayramAstăzi este ultima zi de post, înainte de Ramazan Bayram. Este foarte strict postul pe care îl țin musulmanii timp de o lună, am aflat de la președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail.

Ei au voie să mănânce și să bea apă doar după ce apune soarele, până la răsărit. Doar în acest interval credincioșii pot savura masa de Iftar. Ei încep cu o curmală și cu o gură de apă, apoi pot mânca orice. Postul este foarte drastic, un fel de post negru la ortodocși. Ei nu trebuie să fumeze sau să mestece gumă, iar la stomatolog pot merge doar dacă au o urgență.

La sate, copiii merg cu colindul de Bayram

În prima zi de Ramazan Bayram, imediat după ce iese hogea din geamie, copiii merg să colinde prietenii și rudele. În municipiul Constanța acest obicei s-a pierdut, însă în multe sate în care există comunități importante de musulmani s-a păstrat această tradiție.

Ramazan BayramCei mici bat din poartă în poartă, le pupă mâna gazdelor și le anunță că ”A venit Bayram-ul”. Acestea le oferă dulciuri, fructe, bomboane sau prăjituri, spune Filiz Ismail, președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România.

Ea a precizat că în cartierul Palazu Mare din Constanța, copiii încă mai colindă de Ramazan Bayram. De asemenea, obiceiul colindatului s-a păstrat în localitățile Cobadin, Cumpăna sau la Fântâna Mare. Acolo, micuții umblă prin sat cu o traistă atârnată de gât și le urează membrilor comunității sărbători cu bucurie.

Trei zile de sărbătoare la musulmani

Sărbătoarea dulciurilor sau Șeker Bayram durează 3 zile, timp în care musulmanii merg la părinți, la rude și la prieteni.

Persoanele vârstnice sunt primele vizitate, iar cei mai tineri le sărută mâna și le oferă dulciuri, spune Filiz Ismail. Tot de la ea am aflat că persoanele care au avut un deces în familie sunt vizitate de rude, pentru a nu le lăsa singure. Astfel, cei îndurerați de pierderea cuiva drag, nu vor fi lăsați să simtă golul lăsat de cei care au plecat în altă lume.

Șeker Bayram, sărbătoarea dulciurilor

Pe vremuri, în satele din județul Constanța se făceau baclavalele la cuptorul din sat. La vatra respectivă se strângeau toate gospodinele cu tăvile pline cu baclavale și așteptau la coadă, să le bage la cuptor.

Ramazan-Bayram-seker-bayramCele care aveau în curte cuptor din pământ, le coceau acasă, a precizat pentru Discover Dobrogea, președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail.

Ramazan BayramLa Șeker Bayram se pune mare accent pe dulciuri, astfel că nu lipsesc de pe masa musulmanilor baclavale, sarailii, minuni (tulumba tatlîs), cataif, rahat sau halva. Inclusiv darurile pe care le oferă celor pe care îi vizitează, constau în dulciuri.

De Bayram, ușa este deschisă pentru musafiri

Toți cei care calcă pragul locuințelor etnicilor musulmani, sunt ospătați de Ramazan Bayram, de către gazde. Ușa acestora este deschisă pentru toată lumea.

Mâncarea se pregătește în ajun, iar masa trebuie să fie plină cu de toate, în zilele de sărbătoare. În afară de dulciuri, gospodinele pregătesc ciorbă de mai multe feluri, în funcție de preferințele membrilor familiei, sarmale sau ardei umpluți, friptură și chiftele.

Obiceiuri de Ramazan Bayram

Deoarece este o sărbătoare importantă, părinții le cumpără copiilor lucruri noi. Cei mici se îmbracă de Ramazan Bayram cu haine pe care nu le-au mai purtat și se bucură de darurile primite.

În dimineața sărbătorii de Ramazan Bayram, bărbații merg la geamie. După terminarea slujbei, ei se întorc acasă și mănâncă micul-dejun împreună cu familia.

Un frumos obicei musulmani, este acela de a le oferi bani sau pachete cu mâncare, celor sărmani.

Nimeni nu rămâne cu masa goală de Ramazan Bayram, iar cei nevoiași primesc hrană sau bani cu care să și-o procure, astfel încât să aibă masa îmbelșugată de sărbători.

Se obișnuiește să se stabilească la geamie o anumită sumă, ”fitir” cum spun musulmanii, pe care familiile o donează persoanelor nevoiașe.

Banii se oferă înainte de Bayram, astfel încât cei care îi primesc să își poată cumpăra produsele pe care să le pună pe masă de sărbători, a precizat președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail.

Ramazan Bayram Fericit!

Muftiul Iusuf Muurat le transmite tuturor credincioșilor musulmani din România, gânduri alese, sănătate, liniște și implinire sufletească, alături de tradiționalul:

Ramazan Bayram Fericit!

Ramazan Bayramî Qayîrlî bolsîn!

Ramazan Bayramı hayırlı olsun!

Eid Al-Fitr Mubarak!

The post Ramazan Bayram, sărbătoarea dulciurilor la credincioșii musulmani appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *