Noaptea Muzeelor este organizată și în Constanța, iar intrarea va fi gratuită

Noaptea Muzeelor va fi organizată anul acesta și în Constanța, sâmbătă, 14 mai. Cu un program extins chiar şi până dimineaţa, muzeele aflate în subordinea Consiliului Județean și Primăriei Constanța, le vor oferi celor interesați, o noapte de neuitat, cu expoziții și evenimente inedite.

Noaptea Muzeelor la Complexul de Științe ale Naturii

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța va fi prima instituție muzeală care deschide „Noaptea Muzeelor”, în Constanța, cu o serie de evenimente dedicate.

Secția Planetariu va avea un program intitulat ”Știință prin educație”, în intervalul 13 mai ora 00:00- 14 mai ora 05:00. Proiectul prevede observații astronomice și continuă, pe parcursul zilei de 14 mai, cu dezvăluiri din experiența muzeografilor celorlalte secții, despre comportamentul aproape natural al speciilor de animale aflate în cadrul instituției de cultură muzeale.

Delfinariu ConstantaSecția Delfinariu și Mineralogie va găzdui evenimentul intitulat “Delfinariu punte de legătură între știință și educație”, cu demonstrații ale delfinilor ce vor avea loc la orele 12:00 și 15:00, în ziua de 14 mai. Acestea vor fi precedate timp de 15 minute de prezentarea acțiunii, realizată de către muzeograful din cadrul secției.

noptea-muzeelor-Zebra microrezervatieSecția Microrezervație și Păsări Exotice va fi deschisă pe 14 mai, între orele 10:00 și 18:00, cu acțiunea „Comportament specific perioadelor premergătoare constituirii unei familii” unde vor fi efectuate 3 ghidaje, la orele 12:00, 14:00, 16:00, cu grupurile constituite la acel moment din vizitatorii aflați în apropierea țarcurilor ce adăpostesc speciile de animale ale secției.

specia-de-peste-Poecilia-wingeiSecția Acvariu va fi deschisă între orele 10:00 – 19:00 și vor fi realizate două ghidaje, la orele 14:00 și 16:00, care vor evidenția „Comportamentul diferențiat, adaptat condițiilor diferite de habitat (salinitate, adâncime, întuneric/lumină)” al diferitelor specii de pești din patrimoniul viu pe care secția îl expune vizitatorilor.

Noaptea Muzeelor la Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța vă așteaptă în data de 14 mai, între orele 20:00 – 24:00, cu un inedit spectacol cu statui vivante, intitulat “Muzeul lui Shakespeare”, în montajul maestrului Mihai Mălaimare, precum și un concert susținut de corul Villanella al Facultății de Arte, cele două momente fiind dedicate evenimentului “Noaptea Muzeelor”.

muzeul-de-arta-constantaTot aici, veți putea vedea expoziția temporară a artiștilor plastici Anca Boeriu și Mirela Trăistaru – Redesenări, Expoziția din cadrul Concursului Național de Pictură Lucian Grigorescu, organizată în colaborare cu Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, dar și piesele de colecție aflate în expoziția permanentă a instituției.

Noaptea Muzeelor la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va lua și el parte acțiunile organizate în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor”, în ziua de 14 mai, în intervalul orar 19:00 – 01:00, cu toate secțiile și obiectivele din județ, aflate în administrarea acestuia. Ca o atracție deosebită, clădirea muzeului va fi mapată, iar în interior vizitatorii se vor putea bucura de un extraordinar concert de muzică clasică și de un recital de poezie antică. De asemenea, vor putea fi vizitate expoziția permanentă și alta temporară intitulată “Cum se pregătește o expoziție”.

muzeul-de-istorie-constantaAccesul vizitatorilor în cadrul evenimentelor desfășurate de către instituțiile de cultură din subordinea CJC, se va realiza gratuit, iar programul evenimentelor organizate, poate fi consultat și on-line, la adresele: https://www.delfinariu.ro/, https://muzeuldeartaconstanta.ro/ și https://www.minac.ro/

Intrarea va fi gratuită și la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară organizează Noaptea Muzeelor, în ziua de 14 mai 2022, între orele: 20:00-24:00. Cu ocazia acestui eveniment, vizitatorii sunt invitaţi să participe la tururi ghidate, în cadrul cărora vor descoperi satul tradiţional românesc, prin intermediul expoziţiei permanente „Arta populară din România” şi a expoziţiei temporare „Interiorul ţărănesc de sărbătoare”.

noaptea-muzeelor-muzeul-de-arta-populara-constantaColecţiile de artă populară românească deţinute de Muzeul de Artă Populară Constanţa includ: ceramică, port popular, scoarţe, ţesături pentru decorul interiorului, lemn, metal, icoane pe lemn şi pe sticlă, mobilier ţărănesc şi inventar agro-pastoral, fiind reprezentate toate provinciile istorice româneşti: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat şi Moldova.

muzeu-arta-populara-constantaPrintre cele mai vechi obiecte de patrimoniu expuse se numără scoarţele ţesute în sec. al XIX- lea, icoanele pe lemn şi sticlă realizate în perioada secolelor XVIII- XIX, piese ceramice de secol XVIII -XIX, mobilier ţărănesc lucrat la sfârşitul secolului al XIX-lea, precum şi costume tradiţionale de sărbătoare şi ţesături de interior de la sfârşitul secolului XIX- începutul secolului XX. Majoritatea acestor obiecte sunt piese de valoare excepţională a patrimoniului cultural-naţional, fiind clasate în categoria Tezaur.  Intrarea este gratuită.

The post Noaptea Muzeelor este organizată și în Constanța, iar intrarea va fi gratuită appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *