Gura Portiței – cum ajungi, ce să faci, care sunt prețurile

Gura Portiței este un paradis pentru cei care nu se simt atrași de modul în care litoralul românesc a început să se transforme treptat în ultimii ani. O alternativă la Vama Veche, care a început să își piardă treptat din farmecul sălbatic, Gura Portiței rămâne neschimbată. Fâșia de nisip care se întinde între Marea Neagră și Lacul Golovița în Delta Dunării este un sat pescăresc transformat în stațiune, dedicat celor care vor să cunoască o superbă zonă virgină de coastă a țării.

Locuri și obiective de neratat la Gura Portiței

Odată ajuns în această zonă a Dobrogei, există o serie de obiective turistice care merită vizitate. De la Enisala poți ajunge imediat să te bucuri de un borș de pește în satul Jurilovca, să te plimbi cu barca în complexul Razim-Sinoe, să vezi rezervațiile naturale din zonă, să te reculegi la mănăstirea Visterna sau chiar să ajungi repede la Marea Neagră.

Un prim popas pe care ți-l recomandăm este chiar în satul Enisala, unde vei putea vizita Muzeul de artă tradițională. Muzeul reprezintă sinteza arhitecturii tradiționale din nordul Dobrogei la începutul sec. al XX-lea, fiind primul muzeu etnografic din județul Tulcea.

Plimbările în natură sunt principalul punct de atracție al județului Tulcea. La o distanță nu foarte mare de Cetatea Enisala, mai exact la 39 de km, vei găsi Rezervația Pădurea Bujorului de pe versantul sudic al Dealului Bujorului din Podișul Babadag, în apropierea comunei Ciucurova. Vei găsi atât de mulți bujori, încât ai impresia că ai ajuns pe un imens covor roșu, frumos mirositor și elegant.

În drum spre casă, în apropierea drumului național DN22 care leagă localitatea Ovidiu de municipiul Tulcea poți poposi la un picnic alături de cei dragi în pădurea Babadag – Codru. Rezervația naturală declarată arie protejată se întinde pe o suprafață de 524,60 hectare și este inclusă în Parcul Național Delta Dunării (rezervație a biosferei) aflat pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

Mâncare și agrement la Gura Portiței

Gura Portiței este un colț sălbatic de rai atins doar pe alocuri pentru amenajări necesare, dar nu intruzive. Nu există un număr mare de restaurante, nu există cluburi, mall-uri sau supermarket-uri, dar există marea, briza și nisipul. Liniștea naturală de aici cu greu poate fi găsită în alte zone ce nu se întind peste culmile celor mai retrase zone montane.

Faptul că aici nu se poate ajunge cu mașină este unul dintre motivele pentru care Gura Portiței este și va rămâne probabil pentru mult timp una dintre puținele zone virgine de pe litoralul românesc.

Cu toate acestea, la Gura Portiței se poate mânca bine și este rost și de distracție.

Restaurantul satului de vacanță nu profită de exclusivitate pentru a se lasă mai prejos la capitolul calitate. Mâncarea cu specific românesc de aici are farmecul și influența bucătăriei Dobrogene și a numeroaselor etnii ce conviețuiesc armonios în această zonă condimentând cultura și bucatele locale.

Sâmbăta în Gura Portiței se organizează petreceri cu specific lipovean la care sunt invitați toți turiștii.

Citește și 7 lucruri de făcut și de văzut în Țara Făgărașului

Cazarea la Gura Portiței

Gura Portiței, ce a fost inițial sat de pescari, a preluat în timp denumirea de sat de vacanță. Departe de aglomerația din Vamă, Gura Portiței este un paradis pentru cei ce iubesc litoralul sălbatic, frumos. Aici, singurul zgomot este acela al brizei și al valurilor.

În sat sunt disponibile opțiuni de cazare de 3 stele ce se ridică la standardele oferite în oricare altă stațiune de pe litoral, dar se află într-o zonă ce rămâne încă o comoară ascunsă, păzită de alte modernizări pe care nu toți le caută sau le doresc.

Cum se ajunge la Gura Portiței

Gura Portiței se află la 50 de km de Tulcea fiind o destinație relativ ușor de accesat pentru iubitorii Deltei, dar mai dificil de atins pentru turiștii care se avântă pentru prima dată în această zonă a țării. La Gura Portiței se poate ajunge fie cu barca, fie pe uscat.

Cu barca spre Gura Portiței

Pentru a trece cu barca spre Gura Portiței trebuie ajuns mai întâi la Jurilovca pe șoseaua Constanța-Tulcea, o șosea ce se prezintă impecabil. Alternativ, pentru cei care vin din direcția București se poate scurta o porțiune bună de drum luând direcția Medgidia direct de pe A2 și urmând indicatorul Cuza-Vodă.

Calitatea drumului în această direcție lasă de dorit, dar distanța în kilometri este mult mai scurtă decât cea care implică trecerea prin Constanța.

Se merge către Mihail Kogălniceanu apoi se face stânga după aeroport pe drumul spre Sibioara.

Mașina poate fi lăsată în Jurilovca contra-cost, în parcarea cu plată.

Barca către Gura Portiței pleacă de 3 ori pe zi, la orele 9, 14 și 18, iar drumul durează aproximativ o oră jumătate, fiind percepută o taxă de 30 lei de persoană. Persoanele cu rău de mare trebuie avertizate că se merge 16 km în larg, pentru toți ceilalți această metodă de a ajunge la destinație este o bucurie și o ocazie unică de a admira frumusețile Deltei Dunării în drum spre litoral.

O alternativă mult mai rapidă este șalupa de 8 persoane pentru care tariful este de 300 lei.

Pe uscat către Gura Portiței

Drumul pe uscat către Gura Portiței este mult mai puțin cunoscut însă ideal pentru cei cu rău de mare sau familiile numeroase pentru care drumul cu mașina sau pe jos este mult mai avantajos.

Drumul pornește dinspre Constanța înspre Vadu. În Vadu se recomandă o oprire scurtă pentru a cere indicații de la localnici, neexistând indicatoare. Drumul către Gura Portiței se face în stânga din localitate într-una din intersecții. Drumul de aproximativ 20 km ce poate fi parcurs cu orice tip de mașină până la Canalul 2 este unul bun și foarte puțin circulat. De la gura podului de la Canalul 2 se mai poate avansa doar cu mașini 4×4 pentru restul porțiunii de câțiva kilometri până la Periboina. De la Periboina se poate merge doar pe jos până la Gura Portiței.

Această variantă de drum este o aventură și se recomandă celor care nu se grăbesc și sunt dispuși să facă puțina mișcare.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.

The post Gura Portiței – cum ajungi, ce să faci, care sunt prețurile appeared first on Blogul Travelminit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *