Oportunitati de business si finantare pentru IMM-uri post-pandemie. De vorba cu Florin Jianu, presedinte CNIPMMR

Am stat de vorba cu Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania, in mini-emisiunea „„Idei si Solutii cu Razvan Pascu`”, a carei inregistrare o puteti gasi aici. Am discutat atat despre impactul ultimilor ani si efectul pandemiei asupra business-urilor, cat si despre perspectivele de viitor ale antreprenorilor romani. 

Luand in considerare valoarea informatiilor oferite, m-am gandit sa scriu si acest material, in continuarea inregistrarii video, pentru oricine este interesat de subiect. 

Concluziile la care am ajuns in urma interviului cu Florin Jianu?

Lumea se afla intr-o continua transformare 

Schimbarile perioadei pandemice au fost, cu siguranta, resimtite in viata noastra de zi cu zi, atat pe plan personal, cat si profesional. Cel mai mult au fost impactate business-urile mici si mijlocii, antreprenorii fiind pusi in fata multor situatii fara precedent. Dar, tocmai aceasta este prima lectie pe care pandemia ne-a invatat pe noi toti: lumea se afla intr-o continua transformare, iar a ramane deschis si a te adapta situatiilor noi sunt cele mai bune strategii pentru succes. 

Masuri luate pe plan intern pentru a sprijini antreprenorii in perioada de criza pandemica

Nu exista un manual de conduita antreprenoriala in caz de criza. Dar au fost cateva masuri luate in pandemie care s-au dovedit a fi destul de eficiente pentru business-urile aflate in criza. Una dintre aceste masuri este Kurzarbeit, prin care companiile au putut reduce timpul de lucru al angajatilor cu pana la 80%. 

Pe langa aceasta, amanarea platii ratelor la banci a fost o alta masura apreciata, cat si IMM Invest, proiectul care a oferit garantii in valoare cumulata de aproximativ 30 miliarde de lei. 

Alte masuri implementate in ultimii doi ani au fost asa-numitele Masura 1 si 2, prin care s-au oferit micilor antreprenori microgranturi, respectiv granturi de capital de lucru.

In continuare putem spune ca exista o oportunitate uriasa pentru Romania de reasezare in sfera economica, nu doar in contextul situatiei din Ucraina, ci si prin relocarea investitiilor din Rusia spre zona europeana si a investitiilor americane.

Cum pot profita antreprenorii de oportunitatile post-criza? Ce este Dialogul Social?

Dialogul Social reprezinta mijlocul de comunicare dintre micii antreprenori si guvern. Acesta le permite partenerilor sociali sa contribuie activ, inclusiv prin acorduri, la conceperea politicii sociale europene si de ocupare a fortei de munca. In Romania, dialogul social este semi-institutionalizat, reglementat si specific partenerilor sociali, patronate-sindicate.

Pe intelesul tuturor, cadrul de organizare din interiorul Dialogului Social se realizeaza dupa cum urmeaza: minim 2 companii constituie un patronat, minim 2 patronate constituie o federatie patronala, iar minim 2 federatii patronale o confederatie patronala.

Dialogul Social este foarte complex si, mai ales, util si se poarta la nivelul fiecarei prefecturi de judet, unde partenerii sociali reprezentativi sunt invitati la discutii pe teme de interes. Mai exista un nivel al Dialogului Social care se sustine in cadrul Ministerelor si, pe langa acestea, exista inca doua paliere, impartite astfel: 

  • unul al Consiliului Economic Social al Romaniei, unde sunt reprezentate atat patronatele si sindicatele, cat si societatea civila 
  • unul al Primului Ministru. E o reglementare clara, stricta si este edificata foarte clar la fiecare 4 ani de zile, iar in acest moment CNIPMMR reprezinta in fata statului aproximativ 50.000 de membri care au peste 450.000 de angajati.

.

Ce oportunitati de finantare au antreprenorii in  perioada urmatoare

In ceea ce priveste IMM-urile, exista 18 programe dedicate acestora, printre care unul care sustine comertul si serviciile, unul care sustine femeile antreprenor, dar si o noua editie de StartUP Nation.

De asemenea, Ministerul Dezvoltarii va deschide o linie pentru digitalizarea intreprinderilor mici si mijlocii, iar Ministerul Energiei deja a deschis o linie pentru producatori si consumatori. In acest context s-a propus un program care se numeste IMM Prosumer pentru producatori si consumatori.

Mai sunt cateva programe care incep odata cu fondurile pentru IMM-uri. Doua dintre ele deja sunt incepute: IMM Invest si AgroIMM, in cadrul carora s-au dat deja peste 1 miliard de lei garantii.

Prin aceste doua programe, persoanele interesate se pot adresa bancilor pentru a solicita un imprumut cu dobanda subventionata si garantie din partea statului, fie pentru capital de lucru, fie pentru investitii. 

In perioada urmatoare, vor mai incepe patru programe IMMProd, Garant Construct, Inovation si Rural Invest. Aceste programe se adreseaza celor care sunt in proces de dezvoltare si sunt aplicabile pentru cei care au nevoie de capital de lucru sau pentru investitii.

.

Pe ce domenii sa ne concentram atentia in perioada urmatoare daca vrem sa investim?

In prezent, in mai toate domeniile, companiile inca isi revin in urma ultimilor doi ani, dar este evident ca revenim treptat pe un fagas normal. In ceea ce priveste cele mai bune oportunitati de afaceri din perioada urmatoare, concluzia interviului cu Florin Jianu a fost ca sunt cateva domenii care au sanse reale de dezvoltare si sprijin din partea statului.

Printre acestea, pe primul loc se situeaza “securitatea alimentara”, adica agricultura, si procesarea alimentelor. In sfera Programului National de Agricultura, dincolo de aspectul avantajelor financiare, domeniul ofera stabilitate, iar viitorul acestui domeniu de activitate si importanta sa la nivel mondial sunt indiscutabile.

Foarte multe fonduri vor fi si in zona de productie de energie si, bineinteles, pentru zona de inovare, cum ar fi IT-ul, ori lumea digitala. Un exemplu oportun de afacere ar fi magazinele online, mai ales in contextul schimbarii comportamentelor consumatorilor in urma pandemiei.

Si turismul se va dezvolta cu siguranta. In prezent, exista o cerere foarte mare a tuturor celor care isi doresc sa calatoreasca, mai ales in contextul reluarii turismului si ridicarii restrictiilor la nivel european si mondial. 

Mai multe detalii gasiti si pe pagina de Facebook a Consiliului National al IMM-urilor.

The post Oportunitati de business si finantare pentru IMM-uri post-pandemie. De vorba cu Florin Jianu, presedinte CNIPMMR appeared first on Razvan Pascu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *