Surprize in turismul romanesc: o investitie de 20 milioane de euro la Lacu Sărat, in Braila

Promovez Romania deseori si de fiecare data cand descopar locuri de calitate, care consider ca merita sa fie cunoscute de toti romanii. In ultimii ani am vorbit preponderent despre investitiile din zona Transilvaniei, care mie imi place foarte mult, insa astazi ma intorc spre locurile natale, Brăila. Concret, vreau sa va povestesc despre zona Lacu Sarat, o statiune foarte iubita in trecut de catre toti brailenii, care oferea romanilor sansa de a face tratamente similare cu cele de la Marea Moarta, chiar in tara noastra. Eu mergeam foarte des aici cand eram mic, insa in ultimii ani inclusiv brailenii au ajuns sa cam ignore statiunea pentru ca s-a deteriorat foarte mult. 

Insa acum avem la Lacu Sarat o investitie noua, uriasa, de peste 20 de milioane de euro, un hotel cu 185 de camere, 6 restaurante si un SPA de 2500 mp. 

.

Despre statiunea Lacu Sărat

Lacu Sarat este o mica statiune aflata la cativa kilometri de orasul meu natal, Braila. 

Toata istoria statiunii se datoreaza namolului sapropelic disponibil in lacul care da numele localitatii, namol cu foarte multe proprietati pentru organism, piele, sistemul circular si cu rezultate semnificative in tratarea foarte multor boli. Se pare ca si Alteta sa Principale Ferdinand venea aici la tratament. Popularitatea statiunii era in stransa legatura cu aerul occidental si importanta orasului Braila in economia tarii, dat fiind ca la sfarsitul secolului XIX, comertul brăilean reprezenta 22% din intregul comert romanesc, principala sursa fiind portul.

.

Sursa foto: Alma Retreat

Sincer sa fiu nu am inteles niciodata de ce a intrat intr-un con de umbra Lacu Sărat (de fapt, am inteles, este vorba despre oamenii care au condus orasul dupa Revolutie, dar nu vreau sa intru in acest subiect). Proprietatile namolului de acolo nu s-au schimbat in timp, dar statiunea a continuat sa se degradeze. Am primit o explicatie partiala pornind de la marea criza din anii 1930, cand dezvoltarea statiunii a incetat. A doua lovitura se pare ca a fost Razboiul si trecerea frontului prin zona Brailei, iar ultima si cea mai dureroasa a fost, de fapt, nationalizarea restaurantelor, pensiunilor si hotelurilor. 

Care sunt beneficiile namolului de la Lacu Sărat?

Lacu Sărat are unul dintre cele mai mineralizate namoluri sapropelice din tara, tratamentul cu acest namol, numit si elixirul negru, fiind ideal in ameliorarea unei lungi liste de afectiuni, cum ar fi cele reumatologice, dermatologice, inflamatorii, ginecologice, endocrine, afectiuni respiratorii si ale sistemului nervos central etc. 

Ca atare, desi ar putea exista ideea ca Lacu Sărat este un loc destinat doar celor de varsta a treia, aici pot fi tratate cu succes persoane de toate varstele, inclusiv sportivi care au suferit diverse accidente sau cupluri cu probleme de fertilitate. 

In total, sunt peste 90.000 de tone de namol sapropelic la Lacu Sărat, in straturi ce pot atinge si 30 cm, si, din fericire, acesta se reinnoieste permanent, fiind nevoie de doi-trei ani pentru producerea unui milimetru. 

Lacu Sărat astazi – Investitii de 20 milioane de euro pentru renasterea unei statiuni balneare uitate de timp

Desi sunt nascut in Braila, un oras extrem de iubit de bunica mea, nu am crezut vreodata ca voi ajunge sa va povestesc din punct de vedere turistic despre Lacu Sarat. Pentru ca, desi natura a fost mai mult decat generoasa cu acest loc, oamenii nu au stiut cum sa gestioneze toata aceasta bogatie naturala. Va povesteam eu acum ceva timp despre cat de gresit mi se pare ca statiunile din Romania sa fie conduse ca simple localitati, fara o viziune turistica in spate. Pentru ca oricat de bun manager ar fi o persoana, viziunea turistica are nevoie de mai mult decat un management al banilor si infrastructura. Pentru ca un primar va fi interesat mereu de voturile localnicilor, insa un city manager cu atributiuni pe turism ar trebui sa aiba ca prim interes turistii din alte colturi ale tarii. 

Lacu Sărat va deveni insa un exemplu de referinta in Romania, pentru ca un investitor cu viziune (si cu dragoste fata de Braila si Lacu Sărat), a inteles care este potentialul zonei si a ales sa investeasca in dezvoltarea ei. 

Asadar, ma bucur sa va anunt ca luna aceasta s-a deschis un nou complex hotelier in statiunea Lacul Sărat: este vorba despre Alma Health & Spa Retreat, investitie realizata de familia Dogărescu, prin compania Eldomir. Pe langa cele 185 de camere, complexul dispune si de 60 de cabinete medicale, 4 sali de evenimente, 5 piscine,  6  restaurante si 2 locuri de joaca. De asemenea, acolo se afla si o plaja privata, iar printre cele mai mari avantaje ale acestui complex se numara chiar amplasarea sa: pe malul lacului, inconjurat de padure si natura, intr-un cadru prielnic relaxarii.

.

Complexul este cotat la 4 stele si promite excelenta si servicii de inalta calitate, intr-un loc care, din pacate, isi pierduse stralucirea, insa care, prin investitii de genul acesta, poate redeveni una dintre principalele atractii ale Romaniei. Are 185 de camere si apartamente si dispune de un centru de sanatate si tratament pe 2500 mp cu 60 de spatii de tratament individual cu saune, jacuzzi sau dus Vichy. Hotelul are si o plaja privata cu 1000 de sezlonguri, aquapark cu tobogane de apa si 5  piscine, plus 4  spatii mari de evenimente, cu o capacitate maxima de 1000 de persoane. Astfel, acest hotel devine un reper pentru statiunea Lacu Sarat si orasul Braila, dar si pentru zona de est a Romaniei, in care nu putem sa vorbim despre turism la modul serios pana acum. 

Mai multe despre Alma Health & Spa Retreat va voi povesti intr-un material viitor, insa pana atunci, o sa va las cateva poze cu resortul, in speranta ca va voi inspira pentru vacantele viitoare. Si la fel de important este ca hotelul a angajat pana acum peste 100 de braileni, iar angajarile vor continua. 

Asadar, daca vara aceasta v-ati propus sa va bucurati mai mult de ofertele turistice de la noi din tara, va invit sa treceti pe lista voastra si zona Brailei si a Lacului Sarat, o sa va placa la Alma Health & Spa Retreat!

The post Surprize in turismul romanesc: o investitie de 20 milioane de euro la Lacu Sărat, in Braila appeared first on Razvan Pascu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *