Ziua Limbii Turce este sărbătorită, astăzi, în Dobrogea

Comunitatea musulmană sărbătorește astăzi Ziua Limbii Turce, zi care a fost instituită prin lege, în urma inițiativei deputatului Ibram Iusein. În Dobrogea, turcii au celebrat această dată importantă, prin organizarea mai multor evenimente.

Ziua Limbii Turce sărbătorită în Constanța

În Constanța, Uniunea Democrată Turcă din România a organizat spectacolul ”5 iunie Ziua Limbii Turce”, astăzi, la Muzeul de Artă.

ziua-limbii-turce-muzeul-de-arta-constanta

Cu acest prilej a fost susținut un concert de muzică turcească, iar publicul a putut asista și la o paradă a costumelor tradiționale turcești, coordonată de Melek Osman. De asemenea, tot astăzi a fost lansată și o carte în limba turcă, la Muzeul de Artă din Constanța.

Muzeul de Artă Orientală din Babadag găzduiește o expoziție de Ziua Limbii Turce

La Muzeul de Artă Orientală din Babadag este marcată Ziua Limbii Turce, prin organizarea unei expoziții. Muzeul de Artă Orientală, denumit și Casa Panaghia, le prezintă vizitatorilor piese care aparțin artei populare tradiționale a turcilor și tătarilor din Dobrogea.

Muzeul-de-arta-orientala-babadag-tulcea

Colecția expusă la Casa Panaghia din Babadag, cuprinde obiecte care fac parte din zestrea spirituală a locuitorilor din Dobrogea, iar oaspeții pot admira țesături, broderii, podoabe și îmbrăcămintea tradițională a musulmanilor, dar și vase de aramă.
ziua-limbii-turce-dobrogeaFoto: Muzeul de Artă Orientală Babadag

Muzeul de Artă Orientală se află în spatele moscheei Gazi Ali Pașa. Reabilitat recent, muzeul este important, pentru că se află în clădirea în care Gazi Ali Pașa a fondat în 1610 o medresă, un seminar musulman în care se pregăteau imamii și profesorii de limba turcă.

Casa Panaghia este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Tulcea și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00.

Cuvinte împrumutate de români din limba turcă

După aproape 500 de ani de ocupație otomană în Dobrogea, în vocabularul românilor au intrat multe cuvinte din limba turcă. Specialiștii apreciază au fost împrumutați aproximativ 3000 de temeni din limba turcă, de-a lungul timpului, în diferite zone din România.

Folosim frecvent termeni preluați din limba turcă, însă, de multe ori, nu știm de unde provin aceștia. Între cuvintele uzuale pe care le avem în vocabular și care au fost preluate din limba turcă, se află: cafea, ciorap, cearșaf, dușman, geam, cioban, caraghios, cântar, farfurie, geantă, musafir, odaie, papuc, perdea, sufragerie, tacâm, tavan, tavă ș.a. Să nu uităm nici de termenii: bacșiș, balama, basma, belea, cazan, cacialma, ciorbă, conac, duduie, fudul, geamantan, leafă, mahala, mahmur, mușama, salam, sofa, tejghea, zarzavat și multe altele asemenea.

The post Ziua Limbii Turce este sărbătorită, astăzi, în Dobrogea appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *