Proiectul ”Uite barza!” ne încurajează să facem recensământul berzelor albe

Proiectul ”Uite barza!” se va derula și anul acesta, în perioada 10 iunie-10 iulie. Societatea Ornitologică Română (SOR) reia, pentru al șaselea an consecutiv, numărătoarea berzelor din România, cu ajutorul aplicației ”Uite barza!”. Pot participa la recensământul berzelor albe, toți cei care au un smartphone și aplicația instalată.

Proiectul ”Uite barza!” ne ajută să aflăm câte perechi cuibăresc în România

”Proiectul este implementat de SOR, cu sprijinul companiilor Enel din România. Anul acesta, am demarat și primul nostru proiect de supraveghere video a unui cuib de berze albe înregistrat în aplicația ”Uite barza!”. Împreună cu partenerii noștri, specialiștii SOR au instalat o cameră de supraveghere prin intermediul căreia puteți urmări aici, în direct, o pereche de berze din județul Giurgiu.

proiect-uite-barza-sor

Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este să știm câte perechi cuibăresc în România și care este numărul puilor. ”Uite barza!” este prima aplicație de citizen science gratuită din România creată de SOR, în 2017, pentru recenzarea acestor păsări. Datele sunt colectate cu ajutorul tuturor oamenilor care doresc să se implice în acest proiect. Aplicația ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze, dar și a numărului puilor, iar apoi să folosim datele pentru conservarea populației de berze albe din România și pentru crearea hărților dedistribuție în proiecte de tip Atlas”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Numărăm berzele cu ajutorul aplicației ”Uite barza!”

Oricine are un smartphone poate descărca aplicația gratuit, disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android. Excepție fac dispozitivele care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei. În momentul în care utilizatorul ajunge aproape de un cuib de barză, trebuie să pornească GPS-ul telefonului și aplicația. După înregistrarea locației, trebuie completate câteva informații: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcție se află cuibul, numărul puilor din cuib și dacă acesta este sau nu în pericol.

uite-barza

Totodată, aplicația vă solicită și efectuarea unei fotografii a cuibului. Poziția cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului, cât mai aproape posibil de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul și nu din mașină sau de la distanță. Dacă nu există o conexiune la internet, datele salvate în aplicație pot fi trimise și ulterior. Acestea ajung în baza de date a SOR și sunt apoi validate de către biologi.

„Ca în fiecare an, ne bazăm pe susținerea cât mai multor iubitori de păsări, natură și călătorii. Oricine poate să devină erou în mare aventură a numărării berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicația ”Uite barza!” și să se familiarizeze cu ea. Cei mai activi utilizatori ai aplicației vor fi recompensați și în acest an”, a mai precizat Valentin Marin.

uite-barza-aplicatie-sor

Cu ajutorul aplicației ”Uite barza!” se pot semnala și incidente în care sunt implicate berzele albe, precum electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viața păsărilor. Aplicația permite realizarea de fotografii cu aceste incidente și localizarea lor exactă pe hartă.

Și anul acesta, toate datele colectate prin aplicație vor ajunge la toți distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toții în protejarea berzelor albe din România.

Despre Societatea Ornitologică Română

Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea SOR este să se asigure că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Specialiștii SOR doresc să îi inspire pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să se asigure că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

The post Proiectul ”Uite barza!” ne încurajează să facem recensământul berzelor albe appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *