Povestea monumentului soldaților francezi

Povestea  monumentului soldaților francezi a început odată cu Criza Orientală, mai exact în timpul Războiului Crimeei (1853-1856), care a avut loc între Imperiul Țarist și Imperiul Otoman, ajutat de Franța, Marea Britanie  și Sardinia, care erau îngrijorate de creșterea influenței țariste în Balcani. Acest material este scris de elevii Teodor Logofătu și Andrei Stănică, de la Școala Gimnazială nr.16 ”M. I. Dobrogianu” din Constanța, coordonați de profesorul Daniela Niță și participă la Concursul Național ”Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”, ediția II, 2022.

Povestea Monumentului Soldaților Francezi – File din istorie-Kustenge și soldații francezi în Războiul Crimeii

Pe teritoriul Dobrogei au fost trimiși, în 1856, 120.000 de soldați francezi, trupe aduse în contextul multiplelor expediții militare franceze din cadrul conflictului. Odată cu stabilirea în Dobrogea a forțelor aliate, a izbucnit o epidemie de holeră soldată cu 2345 de decese ale soldaților francezi, 400 în rândul marinarilor ce transportau bolnavii și 3400 de îmbolnăviri, toate din corpul expediționar francez, conform mărturiilor dr. Cabrol. Alte izvoare istorice amintesc 2500 de decese ale soldaților francezi.

Monumentul soldaților francezi a fost ridicat în Constanța, în anul 1894

În anul 1892, odată cu începerea nivelării terasamentului pentru viitorul Cazino, a fost descoperit un număr foarte mare de rămăsițe umane, de origine franceză, după cum sugerau uniformele și butonii uniformelor militare. Un an mai târziu, pe cale diplomatică, s-a hotărât  construirea unui monument închinat soldaților căzuți, în cimitirul comunal. Inaugurarea a avut loc pe 9 mai 1894.

povestea-monumentului-soldatilor-francezi-din-constantaRoger Fenton. sursă foto: https://rum.tivoyageur.com/valley-death-33-historic-photos-from-crimean-war-412160

Monumentul original era format dintr-un mausoleu construit sub forma unui dâmb de pietre, asupra căruia era așezat un obelisc din marmură, încheiat cu postura falnică a renumitului cocoș galic și un al doilea obelisc așezat la doar câțiva pași față de mausoleu.

povestea-monumentului-soldatilor-francezi

Mausoleul prezintă un mesaj scris în franceză: „La France à ses soldats morts pour la Patrie. 1854-1855“.  Cocoșul galic, simbol al spiritului francez a fost furat, de mai multe ori, de hoții de fier vechi. Obeliscul alăturat prezintă o cruce în relief. Monumentul a fost mutat în actualul Cimitir Central în anul 1924 și a fost încadrat în Cimitirul Eroilor Primului Război Mondial.

povestea-monumentului-soldatilor-francezi

Mutarea monumentului a forțat situarea celui de al doilea obelisc la 20 de metri spre vest față de poziționarea mausoleului. În 2014, în colaborare cu Ambasada Franței în România, statul român a renovat și completat mausoleul, cu o placă de marmură. Obeliscul mic nu a fost renovat.

monumentul-soldatilor-francezi-din-constanta

În urma documentării cu privire la acest monument, ce a constat atât în analizarea amănunțită a izvoarelor istorice din ultimile doua secole, cât și în consultarea fizică a monumentului, am concluzionat că acesta poate fi reabilitat, conservat și valorificat mai mult prin:

  • Înscrierea acestui monument în lista monumentelor istorice;
  • Reabilitarea obeliscului situat la 20 m spre vest de monument, aflat într-o stare avansată de degradare;
  • Montarea unor tăblițe indicatoare care să ofere informațiile necesare pentru redarea acestui monument circuitului turistic – au scris elevii Teodor Logofătu și Andrei Stănică, de la Școala Gimnazială nr.16 ”M. I. Dobrogianu” din Constanța, în materialul lor.

Proiectul „Patrimoniu cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale” este organizat anual de Societatea de Științe Istorice din România, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Facultatea de Istorie a Universității București, revistele „Magazin istoric” și „Historia” și se adresează elevilor din clasele VI-XII și profesorilor. Scopul organizării concursului este de a-i determina pe copii să cunoască și să conștientizeze necesitatea salvării/conservării istoriei noastre și să se implice prin oferirea de soluții, în acest demers. Partenerii locali ai proiectului, sunt: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Primăria Constanța, Direcția Județeană de Cultură Constanța, „Discover Dobrogea” și alte două publicații locale.

The post Povestea monumentului soldaților francezi appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *