”VinStoria – Experiențe culturale, cu arheologie, istorie și vin”, la Cetatea Capidava

„VinSToria – Experiențe culturale, cu arheologie, istorie și vin” este un eveniment care s-a desfășurat în acest week-end la Cetatea Capidava, sub deviza „Ascultă Vinul, Citește Istoria, Scrie Povestea!„. Proiectul este organizat în parteneriat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”, cu sprijinul  Consiliului Județean Constanța. Pe parcursul celor două zile accesul în cetatea Capidava este gratuit, cu respectarea normelor de protecție a siturilor istorice.

VinStoria, un eveniment care îmbină arheologia cu vinul, istoria și gastronomia

Legătura dintre istoria Dobrogei și viticultura milenară a regiunii dintre Dunăre și Marea Neagră a fost prezentată sâmbătă, 20 august, la Cetatea Capidava, în cadrul evenimentului ”VinStoria – Experiențe culturale, cu arheologie, istorie și vin”, prin organizarea a numeroase activități, de la degustări de vinuri și produse locale, la vizite ghidate în cetate, prezentări de carte tematică, expoziție de artă și de hărți medievale ale Mării Negre și până la ateliere de creație și proiecție de film istoric.

vinstoria-eveniment-cultural-cetatea-capidava-istorie-arheologie-vin-produse-locale-povesti

”Evenimentul a fost organizat la Cetatea Capidava, deoarece, pe aici trece Drumul Viei și Vinului, o rută acceptată la nivel național, care cuprinde toate cramele existente de-a lungul Dunării.

vinstoria-cetatea-capidava-povesti-vin-degustare-arheologie

În plus, zona face parte din traseul european de cicloturism EuroVelo 6, care pleacă din centrul Europei și se încheie în Delta Dunării. Acestea sunt câteva motive pentru care Cetatea Capidava merită să fie mai bine pusă în valoare”, a declarat directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea.

Povestea amforelor descoperite la Capidava este fascinantă

Evenimentul „VinSToria” se adresează publicului larg și dorește să prezinte într-o manieră inedită, legătura dintre istoria Dobrogei și viticultura milenară a regiunii dintre Dunăre și Mare.

vinstoria-cetatea-capidava-crama-histria-crama-darie-crama-ion-vladoi

”De la vărsarea Rinului în Marea Neagră și până după Murighiol, pe la Dunavăț există o frontieră neîntreruptă pe apă, pe Rin și pe Dunăre, care este punctată de tot felul de cetăți, mai mari sau mai mici. Era o zonă bogată, cu numeroase resurse, cu multă armată și, întotdeauna, când vine vorba despre militari, ei au nevoie de niște produse care nu se găseau pe plan local, cum ar fi uleiul de măsline sau vinul, care trebuia să fie de mai bună calitate.

vinstoria-eveniment-cultural-cetatea-capidava-degustare-vinuri-crama-darie-crama-histria-crama-ion-vladoi

La acea vreme existau și vinuri produse la Niculițel, însă erau și vinuri aduse de departe, din Gaza, Creta și Tunisia, fiind transportate în amforele pe care le-am descoperit și la Capidava. Am găsit recent o bucată de capac, pe care era un îndemn foarte răspândit la vremea respectivă, care se traduce ”Doamne Ajută. Bea vinul frumos!”, spune responsabilul științific al sitului arheologic, dr. Ioan Carol Opriș.

Expoziția ”Zeități la Pontul Euxin”, la Centrul de informare turistică ”Cetatea Capidava”

Constănțenii și turiștii care ajung în această perioadă la Cetatea Capidava, pot admira expoziția ”Zeități la Pontul Euxin”, un experiment al artei contemporane construit pe o punte care unește două lumi: cea a civilizației antice și lumea contemporană.

expozitie-zeitati-la-pontul-euxin-cetatea-capidava

O redescoperire a perfecțiunii formei din lumea antică a fost transpusă de artiști prin prisma experimentelor contemporane.

expozitie-zeitati-la-pontul-euxin-cetatea-capidava

Participanții la experiment au propus o viziune proprie asupra unor monumente arhitecturale de la Pontul Euxin, precum zeități protectoare ale orașului Tomis- Fortuna și Pontos.

expozitie-zeitati-la-pontul-euxin-cetatea-capidava

De asemenea, în cadrul expoziției sunt prezentate și principalele zeități ale panteonului greco-roman: Bacchus, Cybela, Mercur, Isis, Esculap, Diana, Afrodita, precum și divinități din afara panteonului clasic, precum: Cavalerul Trac, Mithras, Șarpele Glycon ș.a.

Ascultă Vinul, Citește Istoria, Scrie Povestea!

Evenimentul VinStoria de la Capidava și-a propus să prezinte publicului vizitator, două dintre bogățiile permanente ale Dobrogei, vinul și istoria. Participanții au putut degusta vinuri de la cramele Darie, Ion Vlădoi și Histria, dar și produse locale.

vinstoria-cetatea-capidava-degustare-vinuri-arheologie-povesti-produse-locale

”Crama Histria susține turismul cultural și promovează în mod activ destinațiile istorice care înnobilează Dobrogea.

vinstoria-degustare-vinuri-cetatea-capidava

Prin parteneriatul cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, noi prezentăm în cadrul cramei, artefacte descoperite în cetățile Dobrogei și îi invităm pe turiști să viziteze Cetatea Histria și alte obiective culturale din această frumoasă regiune”, a declarat pentru Discover Dobrogea, proprietarul Cramei Histria, Paul Fulea.

”Se știe că pe aceste meleaguri s-a cultivat viță-de-vie din cele mai vechi timpuri.

crama-darie-vinstoria-degustare-vinuri-cetatea-capidava

În ultimii ani, familia Darie a ridicat o cramă și o vie în apropierea Cetății Capidava, din dorința de a reda un nume glorios acestei zone în ceea ce privește vinul, pentru că aici este un sol foarte bun și sunt condiții climatice favorabile creșterii viței de vie”, a afirmat Cristian Darie, proprietarul cramei de familie care îi poartă numele.

crama-darie-la-degustare-vinuri-cetatea-capidava

”Cu toții știm că până la 1877, Dobrogea a fost pașalâc turcesc și cultura vinului a fost un pic stagnată în acea vreme, poate chiar interzisă de unii musulmani.

crama-ion-vladoi-vinstoria-cetatea-capidava-eveniment-degustare-vinuri

De aceea, după Războiul de Independență, când România a recuperat Dobrogea, Casa Regală, Guvernul și elita societății și-au dorit modernizarea Dobrogea și reînceperea culturii de viță-de-vie în zonă. Chiar la momentul acela, Casa Regală avea niște specialiști, care au spus că Dobrogea este foarte  propice pentru cultura viței-de-vie și, pentru prima dată, în zonă s-a cultivat Chardonnay, care este la el acasă, în Dobrogea.

crama-ion-vladoi-dobrogea-degustare-vin-cetatea-capidava

În anul 1924, când Dobrogea a fost repopulată, bunicul meu a venit aici împreună cu alte câteva familii din zona Drăgășani și au fondat împreună satul Siminoc, la câțiva kilometri de orașul Murfatlar. El a făcut la acea vreme o cramă, astfel că ne aflăm la a treia generație de viticultori”, a precizat pentru publicul care a participat la eveniment, Ion Vlădoi, proprietarul unei crame cu tradiție în Dobrogea.

crama-darie-cristian-darie-crama-ion-vladoi-cetatea-capidava-eveniment-cultural-degustare-vinuri

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu o proiecție de film în aer liber, fiind difuzată pelicula de colecție „The Secret of Santa Vittoria” (Secretul din Santa Vittoria), o capodoperă cinematografică, care face, la rândul său, legătura dintre istorie și vin. Producția datează din anul 1969, a fost regizată de Stanley Kramer și îi are în distribuție pe marii actori Anthony Quinn, Anna Magnani, Virna Lisi și Giancarlo Giannini.

 

The post ”VinStoria – Experiențe culturale, cu arheologie, istorie și vin”, la Cetatea Capidava appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *