Sărbătoarea Borșului de Pește Delta Dunării-Crișan se va desfășura în acest weekend

La Sărbătoarea Borșului de Pește Delta Dunării-Crișan 2022, turiștii vor avea parte, timp de două zile, de distracție, tradiții locale, gastronomie deltaică, muzică, dans și degustări de vin. Cea de-a treia ediție a sărbătorii va atrage sute, poate chiar mii de vizitatori la Crișan, în acest weekend.

Sărbătoarea Borșului de Pește Delta Dunării-Crișan promovează tradițiile și gastronomia deltaică

Foarte puține locuri de cazare au mai rămas pentru acest weekend la hotelurile și pensiunile din localitatea Crișan. Turiștii și-au făcut rezervare din timp, pentru a se asigura că participă la Sărbătoarea Borșului de Pește Delta Dunării-Crișan, care are loc în perioada 09-11 septembrie 2022. Ei vor putea degusta zeci de feluri de preparate tradiționale din pește, dar vor putea pleca acasă și cu suveniruri achiziționate de la meșteșugarii locali.

sarbatoarea-borsului-de-peste-delta-dunarii-crisan-preparate-traditionale-din-peste

”Comunitățile de români, ruși lipoveni și ucraineni din localitățile Crișan, Caraorman și Mila 23 vor fi reprezentate la Sărbătoarea Borșului de Pește Delta Dunării-Crișan. Localnicii vor găti pentru vizitatori numeroase preparate din pește, între care tradiționalul borș de pește la ceaun, chifteluțe din pește, saramură de crap și multe alte produse făcute după rețetele locale. Va participa, de asemenea, un agent economic local, care va găti pentru oaspeți diferite preparate.

Mancare traditionala Letea

Turiștii vor putea cumpăra și suveniruri de la meșteșugarii din zonă. Avem un producător local de artizanat din localitatea Caraorman, dar vor fi și două standuri cu produse de vestimentație tradițională.

Toate standurile le-am pus gratuit la dispoziția producătorilor și meșterilor populari, deoarece, pentru aceștia, cheltuielile cu transportul și cazarea sunt destul de mari.

Evenimentul se va desfășura pe malul Dunării, unde se face acostarea navelor Navrom. Mai sunt câteva locuri de cazare, pe malul stâng al Dunării, pentru turiștii care se hotărăsc abia acum să participe la evenimentul pe care îl organizăm.

Anul trecut au participat aproximativ 600 de persoane, însă sperăm ca anul acesta să vină mai mulți turiști, deoarece Sărbătoarea Borșului de Pește Delta Dunării-Crișan a devenit deja o tradiție, la început de toamnă”, a declarat pentru Discover Dobrogea, primarul comunei Crișan, Silviu Rahău.

Crama Hamangia va avea un stand la Festivalul Borșului de Pește Delta Dunării-Crișan

De la Sărbătoarea Borșului de Pește din Delta Dunării-Crișan nu vor lipsi reprezentanții Cramei Hamangia, astfel că turiștii vor putea degusta vinuri bune, care se asociază foarte bine cu peștele. Povestea vinurilor Cramei Hamangia a început în urmă cu peste 100 de ani, când actualul sat Baia, din județul Tulcea, se numea Hamangia  și fiecare gamă din vinurile cramei are o poveste și un simbol cu trimitere în zona deltaică din care provine.

vinuri-pagaia-crama-hamangia
Pagaia sau vâsla este unealta cel mai des mai folosită de oamenii Delta Dunării. Sticla de vin are forma unei pagaie, iar eticheta simbolizează un culoar de concurs, astfel că îl determină pe cel care consumă vinul să se gândească la semnificația etichetei. Consumatorii conștientizează că desenul reprezintă, de fapt, niște culoare de concurs și sunt invitați să pornească în această întrecere continuă, care este viața.

vinurile-cramei-hamangia-spun-povestile-din-delta-dunarii
Gama Ataman fost denumită astfel, în cinstea primilor atamani care s-au așezat la începutul secolului al XVIII-lea în Delta Dunării. Atamanii erau comandanții militari ai cazacilor, iar ulterior, termenul a fost utilizat pentru șefii ambarcațiunilor pescărești.

Cultura Crama Hamangia
Gama Kultura are o semnificație mai vastă. Ea ne amintește de Cultura Hamangia și cea a viței-de-vie, care este la fel de veche, dar și de multiculturalitatea etnică din județul Tulcea. Pe eticheta gamei Kultura este o grafică pestriță, care reprezintă mix-ul etnic prezent în zona Dobrogei de Nord, dar care, în ansamblu este foarte frumos și într-o armonie deplină. Tocmai de aceea, sloganul gamei este: ”Cultură de vinuri și gânduri”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Ion Bălan, proprietarul Cramei Hamangia.

Programul Sărbătorii Borșului de Pește din Delta Dunării-Crișan

La Sărbătoarea Borșului de Pește din Delta Dunării-Crișan vor participa numeroase ansambluri tradiționale, grupuri vocale locale și artiști consacrați.

Sarbatoarea Borsului de Peste Crisan

Vineri – 09 septembrie 2022

ora 14:00 – deschiderea oficială a evenimentului, în prezența oficialităților

ora 14:30 – moment  artistic-cultural – Grup  vocal  ucrainean  Rebalka din Crișan

ora 15:00 – moment  artistic-cultural – Grup  ucrainean  Rebalka Junior din Crișan

ora 15:30 – muzica DJ Ionuț Bulgaru

ora 16:00 – Solist vocal local de muzică populară – Apostol Irina-Elena

ora 16:30 – muzica DJ Ionuț Bulgaru

ora  17:00 – moment  artistic-cultural – Grup  vocal  ucrainean  Bila Macovca din Chilia Veche

ora 17:30 – muzica DJ Ionuț Bulgaru

ora 18:00 – Radu Captari

ora 19:00 – Sax Party cu Alexandru Triscariu – saxofon și Marlene – Cello Fantasy;

ora 20:30 – muzica DJ Ionuț Bulgaru

Sâmbătă – 10 septembrie 2022

ora 09:00 – plecare din Tulcea către Crișan – nava semirapidă de pasageri – Delta Expres de la Navrom Tulcea (va efectua o cursa specială pe ruta Tulcea-Crișan și retur)

ora 09:00 – muzica DJ Ionuț Bulgaru

ora 10:30 – sosire nava semirapidă de pasageri – Delta Expres la Crișan

ora 11:00 – moment  artistic-cultural – Grup vocal ucrainean Veselka din Caraorman

ora 12:00 – moment  artistic-cultural – Ansamblul CRL Sinicika din Mila 23

ora 12:30 – moment  artistic-cultural – Grupul Crasivaie Roza din Mila 23

ora 13:00 – moment  artistic-cultural – Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea

ora 15:00 – moment  artistic-cultural – Diana Amelian și Alexandra Listrat

ora 16.00 – moment  artistic-cultural – Grupul Peștișorii Aurii din Mila 23

ora 17:00 – Radu Captari

ora 18:00 – plecare nava semirapidă de pasageri – Delta Expres de la Crișan spre Tulcea;

ora 18:30 – moment  artistic-cultural – Ansamblul artistic – Asociația Femeilor din Delta Dunării – Rusalca

ora 19:00 – Formația Direcția 5

ora 20:00 – Formația Zagăn (Trupă formată din tineri tulceni ce abordează folclorul Deltei Dunării)

ora 21:30 – Foc de artificii

Cursă specială pentru evenimentul de la Crișan

În urma solicitării Primăriei Comunei Crișan, NAVROM Tulcea a fost de acord cu introducerea unei curse suplimentare în data de 10 septembrie, după următorul program:

Plecare din Tulcea la ora 09.00;

Întoarcere din Crișan la ora 18.00.

Prețul unei călătorii este de 46 lei/sens, iar capacitatea maximă a navei este de 198 de locuri.

Turiștii interesați să participe la Sărbătoarea Borșului de Pește Delta Dunării-Crișan își pot achiziționa și bilete on-line pentru transportul cu navele Navrom, de pe site-ul www.navromdelta.ro.

The post Sărbătoarea Borșului de Pește Delta Dunării-Crișan se va desfășura în acest weekend appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *