Interioarele Cazinoului din Constanța vor fi modificate, pentru a fi în stilul Art-Nouveau

Lucrările pentru restaurarea clădirii-simbol a orașului de la malul mării continuă, iar interioarele Cazinoului din Constanța vor arăta diferit față de cele care au fost până acum. Candelabrele, pardoselile, mobilierul, vitraliile, toate vor fi noi și vor respecta stilul Art-Nouveau.

Interioarele Cazinoului constănțean vor fi de nerecunoscut

Echipele de specialiști care restaurează Cazinoul din Constanța, lucrează, în prezent, la detalierea pavimentelor. Pardoselile realizate la ultima reabilitare, în perioada comunistă, nu au fost făcute în stil Art-Nouveau.

cazinoul-din-constanta-restaurare-art-nouveau

”Nici candelabrele și corpurile de iluminat montate în anii 80 nu respectă stilul, astfel că acestea vor arăta cu totul diferit față de cele pe care le știam. Inclusiv mobilierul, care de mult timp a dispărut din interioarele Cazinoului, va fi comandat și va respecta elementele artistice pe care le-a avut la inaugurarea clădirii, în anul 1910.

candelabre-cazino-constanta-art-nouveau

Mai greu este că lucrăm fără să avem o finanțare adecvată, aceasta este singura problemă deocamdată. Avem promisiuni că se rezolvă și problema finanțării, pentru că aici au apărut foarte multe lucrări suplimentare față de documentația inițială.

matrite-stucatura-cazino-constanta-art-nouveau

Unele elemente au fost demontate în vederea unor completări locale și urmează să fie remontate, iar pentru altele s-au făcut matrițe noi. Mai sunt multe elemente artistice, respectiv stucatură și pictură interioară, care trebuie să fie realizate și se lucrează cu mare atenție”, afirmă proiectantul general, arhitect Constanța Carp.

Structura de rezistență a Cazinoului era afectată, iar clădirea risca să fie demolată

Timp de peste 30 de ani, Cazinoul din Constanța nu a mai fost conservat, iar structura de rezistență era foarte deteriorată.

cazinoul-din-constanta-simbol-al-orasului

”Clădirea Cazinoului din Constanța era aproape de risc de demolare, iar stabilizarea ei ne-a creat probleme, începând cu fundațiile, până la peninsula care avea calcanul fisurat și fugea spre mare. Am pus 100 de piloți și am ancorat-o, am refăcut zidurile și planșeele care erau metalice și au ruginit, astfel că le-am înlocuit cu planșee din beton.

cazino-constanta-restaurare-reabilitare-art-nouveau

Vom înlocui chiar și pardoselile existente, care nu au valoare arhitecturală și nu respectă stilul. Inițial, Cazinoul avea mozaicuri cu desene Art-Nouveau, care, din cauza elasticității planșeelor s-au crăpat în timp și s-au desprins.

Noi prevăzusem să le restaurăm pe cele existente, dar, dacă s-au înlocuit planșeele de beton au dispărut cele existente. Acum, Comisia de Cultură și arhitecții au prevăzut pardoseli din marmură colorată cu desene Art-Nouveau, care, evident, sunt mai scumpe.

cazino-constanta-fereastra-scoica-modificare-reabilitare-art-nouveau

Tâmplăria exterioară trebuia și ea să fie reabilitată, dar era foarte deteriorată și am înlocuit-o cu tâmplărie din stejar cu geam termopan, tratată special pentru zona marină”, afirmă Petre Badea, director general Aedificia Carpați, o firmă cu experiență în domeniul consolidării și restaurării monumentelor istorice.

La clădirile monument istoric nu poate fi făcută o expertiză tehnică exactă

Sunt multe lucrări suplimentare care trebuie realizate la Cazinoul din Constanța și care nu au fost prevăzute inițial.

cazino-constanta-restaurare-reabilitare-art-nouveau

”Acum, planșeul de sus, jumătatea dinspre mare peste Sala Oglinzilor trebuie să fie demolat și refăcut. Este tot o lucrare suplimentară. Nimeni nu și-a dat seama, pentru că era acoperit de o placă inferioară din beton.

cazino-constanta-art-nouveau-reabilitare-plansee

În partea de est, trebuie refăcute toate planșeele și zona de zidărie exterioară, care are cărămida degradată, fiind situată spre de mare, unde bate vântul puternic. De fapt, este singurul loc în care cărămida a avut de suferit. În portic, pardoseala are grinzi metalice ruginite și trebuie să o înlocuim cu pardoseală din beton.

La o clădire de genul acesta nu există expertiză tehnică. Cine își imaginează că putea fi făcută o expertiză tehnică la o clădire din 1910, se înșeală.

subsol-cazino-constanta-restaurare-art-nouveau

Noi descoperim continuu câte ceva în neregulă, pentru care nu estimasem costuri. Am făcut niște goluri pentru ventilație în subsol și am constatat că zidăriile au fost placate între timp și înăuntru sunt goluri, astfel că acum le astupăm cu zidărie nouă”, a declarat Petre Badea, director general Aedificia Carpați.

Peste 100 de muncitori lucrează la restaurarea Cazinoului din Constanța

Lucrările de restaurare la Cazinoul din Constanța ar fi trebuit să se finalizeze în august 2022, însă, termenul a fost prelungit până în martie 2023 sau chiar până în decembrie 2023.

cazino-constanta-art-nouveau-restaurare

”Aproximativ 100 de muncitori și specialiști lucrează pentru refacerea Cazinoului din Constanța, iar numărul acestora va fi suplimentat până la aproape 200, pentru lucrările neprevăzute, cum ar fi parapetul de la portic, care trebuie să fie refăcut complet.

decoratiuni-ipsos-stucaturi-cazino-constanta-art-nouveau

Avem o echipă de 40 de ipsosari cu care lucrăm de mult timp, ba chiar am lucrat și cu părinții lor, la Casa Poporului, Cotroceni și Snagov.

Noi am consolidat și restaurat toate clădirile din centrul Capitalei: Ateneul Român, Biblioteca Universitară, Palatul Regal, Banca Națională, Palatul Patriarhiei și am rămas uniți. Aici, frumusețea clădirii reprezintă o provocare pentru noi”, a mai spus reprezentantul firmei care realizează lucrările de restaurare.

Fațada Cazinoului nu se va murdări, iar vopseaua are garanție 50 de ani

Materialele folosite pentru fațada clădirii sunt rezistente, iar tencuiala nu se va fisura, ne asigură constructorul.

fatada-cazioului-constanta-nu-se-va-murdari-este-data-cu-vopsea-siliconica

Acesta a precizat că, în situația în care pescărușii murdăresc fațada, la prima ploaie, mizeria se spală. Vopseaua folosită este siliconică, aplicată în 3 straturi și are termen de garanție de 50 de ani.

Cazinoul din Constanța va avea destinație culturală

”Destinația Cazinoului va fi una culturală, pentru că așa a fost proiectul inițial. Noi ne pregătim să recepționăm clădirea, însă, ea va trebui să fie întreținută și, de asemenea, va trebui să facă bani. Există și procedura de administrare privată, însă, dacă va fi administrată de Primăria Constanța, va trebui să ne gândim cum să facem bani pentru a funcționa acest edificiu, care este bastionul nostru, al constănțenilor”, afirmă primarul Constanței, Vergil Chițac.

 

The post Interioarele Cazinoului din Constanța vor fi modificate, pentru a fi în stilul Art-Nouveau appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *