Ziua Marinei Române va fi sărbătorită și anul acesta în condiții de pandemie

Pentru al doilea an consecutiv, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită cu anumite restricții, din cauza pandemiei de Covid-19. Totuși, spre deosebire de anul trecut, va fi organizată ”Ziua Porților Deschise”.

Ziua Marinei Române – vizite în porturile militare

Anul acesta, porturile militare Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea vor putea fi vizitate sâmbătă, 14 august, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2.

La Constanța, programul de vizitare este cuprins între orele 09.00 și 17.00, cu acces pe la Poarta 1 și Poarta 1 bis, iar accesul se va face până la ora 16.00.

”Constănțenii și turiștii vor avea ocazia să viziteze numeroase nave militare, atât maritime, cât și fluviale, precum și expozițiile de tehnică și armament și să interacționeze cu marinarii militari și cu reprezentanții instituțiilor de învățământ militar de marină.

 În porturile Mangalia, Brăila și Tulcea, populația civilă va putea avea acces în intervalul orar 09.00-15.00.

Vizitatorii trebuie să prezinte certificatul de vaccinare la intrarea în Portul Militar sau o dovadă că au trecut prin boală în ultimele 180 de zile ori să aibă un test antigen/PCR negativ realizat într-un interval de 24-72 de ore. Cam acestea sunt condițiile pentru cei care doresc să viziteze navele militare și bineînțeles, ele trebuie îndeplinite de persoanele cu vârste de peste 12 ani”, a declarat pentru Discover Dobrogea, colonelul Corneliu Pavel, șeful Biroului Informare și Relații Publice din cadrul Statului Major al Forțelor Navale Române.

Navele militare vor defila pe mare, de Ziua Marinei Române

Patru nave militare românești și o navă militară turcească vor ieși din Portul Militar vineri, 13 august și vor ocupa dispozitivul din dreptul Comandamentului Flotei, de pe faleza din Constanța. Acestea vor arbora pavilionul, geacul, marele pavoaz și pavoazul electric, în zilele de 14 și 15 august.

nave-militare-ziua-marinei”Duminică, de Ziua Marinei Române, navele militare vor ridica ancora și vor defila prin fața publicului care se va afla pe faleza din Constanța, dar și pe plajele din Constanța și Mamaia, până la Capul Midia.

nava-marasesti-fortele-navale-romaneFormația de nave de pe mare va fi condusă de Fregata Mărășești, cea mai mare navă de război construită vreodată în România. Din această formație vor mai face parte Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, o corvetă, un dragor maritim și o navă militară a partenerilor din Turcia.

elicoptere-forțele-navale-romaneDe asemenea, o formație de aeronave formată din trei elicoptere Puma și patru avioane F-16 românești, precum și două avioane Typhoon britanice și un avion Poseidon (P-8) american, va survola dispozitivul de nave și portul militar Constanța, în jurul orei 11.00.

Fanfara-Forțelor-Navale-Romane-Ziua-MarineiFestivitățile dedicate Zilei Marinei Române se vor încheia cu retragerea cu torțe, în acordurile muzicii militare a Forțelor Navale Române, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu. În jurul orei 22.00, Primăria Constanța va organiza un spectacol de artificii, în zona Cazinou-Poarta 1”, a precizat pentru Discover Dobrogea, colonelul Corneliu Pavel, șeful Biroului Informare și Relații Publice din cadrul Statului Major al Forțelor Navale Române.

Anul acesta nu vor mai fi organizate tradiționalele jocuri marinărești

Tradiționalele jocuri marinărești din Portul Tomis nu vor mai fi organizate anul acesta de către Forțele Navale Române.

Jocuri marinaresti Ziua MarineiMăsura a fost luată din cauza condițiilor impuse pentru prevenirea infectării cu noul Coronavirus.

Ziua Marinei Române se sărbătorește de 119 ani

Ziua Marinei Române s-a organizat, într-un fel sau altul, din anul 1902. Chiar și anul trecut, în plină pandemie de Covid 19, evenimentul a avut loc fără public, însă a fost transmis în mediul online și toți participanții au purtat măști de protecție.

ziua-marinei-romane-pandemie-covid-19-2020În anul 1902, la inițiativa primarului de atunci al Constanței, Cristea Georgescu, de Ziua Marinei Române au fost organizate niște ”serbări pentru a atrage mai mulți turiști la Constanța”, cum consemnează registrele istorice din acea vreme.

În perioada comunistă, Ziua Marinei Române s-a organizat în luna iulie

De-a lungul timpului, Ziua Marinei Române s-a sărbătorit și în alte zile, nu numai în data de 15 august, așa cum este tradițional.

”În vremea regimului comunist, Ziua Marinei Române a fost sărbătorită în luna iulie, odată cu Ziua Forțelor Navale Sovietice, dar, după anul 1990 am revenit la tradiția sărbătoririi Zilei Marinei Române la data de 15 august.

Ziua-Marinei-RomaneDin anul 2004, ziua de 15 august  a fost declarată nelucrătoare, aceasta fiind, după părerea noastră, a Forțelor Navale, a doua cea mai mare sărbătoare națională după data de 1 Decembrie, când este Ziua Națională a României.

La organizarea acestui eveniment participă tot echipajul Forțelor Navale Române”, a declarat pentru Discover Dobrogea, colonelul Corneliu Pavel.

The post Ziua Marinei Române va fi sărbătorită și anul acesta în condiții de pandemie appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *