Ce nu știai despre „Romeo și Julieta”, una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Shakespeare

William Shakespeare a rămas în istorie pentru numeroasele opere pe care le-a scris, iar una dintre cele mai cunoscute este „Romeo și Julieta”. Aceasta a fost scrisă în 1595 și este în continuare o sursă de inspirație pentru piese de teatru, filme și jocuri.

Chiar dacă au trecut mai bine de patru secole de când William Shakespeare a scris această piesă, „Romeo și Julieta” stârnește în continuare interes. Dar despre această piesă mai sunt și detalii mai puțin știute, pe care le poți afla din acest articol.

Shakespeare a avut ca sursă de inspirație un poem epic

Poemul epic pe nume „The Tragical History of Romeus and Juliet” a fost sursă de inspirație pentru William Shakespeare. Poemul a fost scris de englezul Arthur Brooke în anul 1562, având la bază o traducere franceză a operei scriitorului italian Matteo Bandello. Tematica adoptată de Brooke este una moralistă, prin care cumva încerca să îi încurajeze pe oameni să nu își mai asculte părinții. În schimb, pentru Shakespeare, realizarea „Romeo și Julieta” a fost ceva nou, deoarece nu mai făcuse opere tragice până la acel moment.

Cum a schimbat Shakespeare povestea lui Arthur Brooke

Shakespeare și-a pus însă amprenta într-un mod original asupra celor scrise de Arthur Brooke. În povestea originală, acțiunea se întindea pe o durată de aproximativ nouă luni. Din dorința de a aduce și mai mult dramatism, Shakespeare a decis să condenseze serios acțiunea în numai patru zile. Prin intermediul acestei decizii, el a dat piesei un sentiment de neliniște, iar publicul a putut să simtă că vor avea loc multe evenimente în acest interval.

Romeo și Julieta – apar și în jocuri

„Romeo și Julieta” nu este doar o piesă de teatru, ce a fost transformată ulterior și în musicaluri și filme. Personajele principale sunt atât de cunoscute încât au contribuit și la apariția unor jocuri. Unul din cele mai cunoscute jocuri video cu această tematică este „Dark Romance: Romeo and Juliet”, o creație a companiei DominiGames. Iar pasionații de jocuri online de cazino au la dispoziție și un slot inspirat din povestea celor doi, sub semnătura celor de la Greentube. Slotul are numele „Romeo & Juliet Sealed With A Kiss” și prezintă într-un mod inedit povestea celor doi. Simbolurile în acest joc sunt Romeo și Julieta, iar tematica este evidențiată și de inimioarele și scrisorile de dragoste.

Acțiunea din Romeo și Julieta, redată în peste 30 de filme

Jocurile despre Romeo și Julieta ies în evidență, dar la fel și filmele. O asemenea poveste, ce poate fi dezvoltată în numeroase moduri, nu avea cum să nu fie ecranizată. Iar până acum au apărut peste 30 de filme Romeo și Julieta. Primul a fost lansat în 1908, la începutul cinematografiei. A fost un film mut sub regia lui J. Stuart Blackton, cu numele „Romeo and Juliet, A Romantic Story of the Ancient Feud Between the Italian Houses of Montague and Capulet”.

Apoi au mai fost lansate și adaptări în franceză și italiană. Cunoscutul regizor Franco Zeffirelli a avut și el o adaptare în anul 1968, ce a beneficiat de recenzii bune din partea specialiștilor. Mai mult decât atât, au mai fost create și numeroase seriale, dar și adaptări care au schimbat radical povestea. În 1912 a apărut și prima adaptare de la Bollywood a piesei Romeo și Julieta, iar în India se pare că tot ce are legătură cu poveștile de iubire asigură succesul.

Sursa foto canva.com

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *