Cum creezi un loc de joacă în aer liber pentru copii?

Dacă ai o grădină, amenajarea unui loc de joacă copii este cadoul ideal pentru cei mici. Gama largă de activități oferite le oferă acestora șansa de a face mișcare în aer liber și de a-și dezvolta agilitatea.

Unde să instalezi un loc de joacă copii în curte?

Spațiul din grădina te va ajuta să determini dimensiunea ideală a unui loc de joacă copii. Cel mai bun loc este un spațiu plat, fără obstacole pe verticală și orizontală, departe de copaci, ziduri sau de o eventuală piscină. Specialiștii recomandă între 1,5 și 2 m lăsați liberi, de exemplu, în jurul leagănului.

La ce vârstă se pot juca cei mici într-un loc de joacă copii?

Zonele de joacă în aer liber sunt concepute pentru 2 categorii de vârstă a copiilor: sub 3 ani și între 3 și 10 ani. În funcție de vârstă, zonele de joacă vor fi mai mari sau mai mici, cu activități la alegere.

Ce jocuri le plac copiilor?

Un loc de joacă pentru cei mici oferă copiilor o gamă largă de activități. Pot exista un leagăn, un tobogan, o scară, un perete de cățărat, o căsuță în copac și o groapă de nisip. Poți adăuga chiar și o trambulină, de exemplu, pentru a-i distra pe copii ore întregi. Cutiile de nisip sunt niște jucării copii potrivite pentru cei mici care au 3 ani sau mai puțin. De îndată ce pot sta în șezut (în jur de 9-10 luni), și până la 6 ani, cutiile cu nisip sunt excelente. În schimb, toboganele cu o lungime de peste 2 metri nu pot fi considerate niște jucării copii 3 ani. Ele sunt potrivite pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10-12 ani.

Căsuțele de joacă sunt potrivite pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani, cu o cabană mică pentru această grupă de vârstă, iar cele mai mari pentru copii de până la 12 ani.  

Locația ar trebui să fie la soare, în special dacă acest loc de joacă copii include elemente din lemn, deoarece umezeala le poate face alunecoase. Este, de asemenea, o idee bună ca zona să fie vizibilă din casă, dacă copiii sunt încă mici.

Materialele folosite sunt, așadar, foarte importante atunci când amenajăm un loc de joacă copii, deoarece acestea necesită mai multă sau mai puțină întreținere și sunt mai mult sau mai puțin durabile. 

Plasticul este utilizat în principal pentru acele jucării copii 3 ani, deci pentru cei foarte mici. Colorat, moale la atingere, cu margini și forme rotunjite, este perfect pentru ei. Este, de asemenea, utilizat pe scară largă pentru tobogane și leagăne pentru copii mici.

Durabilitatea este sporită atunci când plasticul este tratat cu UV. Polietilena este foarte rezistentă în timp, iar culorile sale nu se estompează la soare, deoarece sunt colorate în masă. În plus, nu există riscul de așchii. Aceste jucării copii 3 ani din plastic nu necesită nicio întreținere, în afară de curățarea la nevoie.

Lemnul, în schimb, poate fi folosit pentru căsuțe, scări, scaune și altele. Pinul este cel mai popular, în acest sens, dar unii constructori oferă, de asemenea, structuri din lemn de castan, foarte rezistent. Lemnul trebuie să fie întreținut în mod regulat. Dacă este netratat, verifică zonele cele mai expuse la frecare sau la intemperii, deoarece se pot forma așchii. De îndată ce este ușor deteriorat, șlefuiește zona respectivă. De asemenea, va trebui să protejezi toate elementele cu un produs fungicid și insecticid și să aplici o vopsea pentru lemn pentru a limita daunele cauzate de intemperii. Aceste tratamente trebuie aplicate periodic pe toată durata de viață a zonei de joacă și o dată înainte de asamblare, dacă lemnul nu a fost tratat.

Așadar, există o gamă destul de largă de seturi și soluții și poți opta, de asemenea, pentru un loc de joacă copii pe care îl amenajezi singur, asamblând diverse jocuri la alegere. Și cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îi întrebi pe cei mici ce jocuri preferă – ei te vor ajuta, fără îndoială, să faci selecția și împreună să creați locul de joacă perfect!

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *