4 clădiri emblematice iluminate arhitectural prind viață pe timpul nopții

4 clădiri emblematice din Constanța vor fi iluminate arhitectural timp de o lună. Este vorba despre Comandamentul Marinei Militare Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța și Muzeul de Artă Populară Constanța.

Clădiri emblematice din Constanța iluminate arhitectural

Lumina arhitecturală ajută la crearea de forme spectaculoase de lumini pe fațadele clădirilor. De asemenea, ea evidențiază detaliile arhitecturale și înfrumusețează orașul pe timpul nopții. Cele 4 clădiri din Constanța care sunt iluminate arhitectural atrag deja atenția vizitatorilor și sunt admirate de localnici.

Constanța se alătură astfel marilor orașe ale lumii care folosesc iluminatul arhitectural pentru a crea experiențe vizuale de neuitat prin iluminarea obiectivelor turistice importante, ca parte din metodele de promovare și atragere a turiștilor.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este iluminat arhitectural

Clădirea care domină Piața Ovidiu, denumită în epocă Palatul Comunal, a fost al doilea sediu al Primăriei Constanța. Construcția imobilului, după planurile arhitectului Victor Ștephănescu, a început în anul 1911 și a fost finalizată în 1921, lucrările fiind întârziate de desfășurarea Primului Război Mondial.

cladiri-emblematice-iluminate-arhitectural-in-constantaEdificiul, realizat în stil neoromânesc, este monument istoric. Impozanta încăpere în care se țineau ședințele de consiliu, are pereții pictați cu monumente importante din istoria Dobrogei și a României și este denumită oficial Aula ”Adrian Rădulescu”.

Din anul 1977, clădirea găzduiește Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. În fiecare noapte, timp de 30 de zile, fațada acestuia, iluminată arhitectural, va putea fi admirată de localnici și turiști.

Comandamentul Marinei Militare Constanța văzut într-o altă lumină

Sediul Comandamentului Marinei Militare cunscut și ca Sediul Amiralității sau Comandamentul Flotei este un alt monument istoric din municipiul Constanța, care va fi iluminat arhitectural timp de 30 de nopți.

cladiri-emblematice-din-constanta-iluminate-arhitecturalClădirea a fost construită între anii 1879 și 1881, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, în stil neoclasic cu frontoane. A servit inițial ca hotel, numit inițial „Terminus”, apoi „Carol”. Între anii 1924 și 1927 clădirea a fost supraetajată și a devenit cămin pentru ofițeri, fiind preluată de Cercul Militar.

Din anul 1978 a devenit sediul Comandamentului Marinei Militare, iar în 1982-1983 clădirea a fost restaurată, păstrându-se stilul neoclasic. În prezent, edificiul se află în proces de restaurare.

Fațada Muzeului de Artă Populară Constanța este evidențiată noaptea prin iluminatul arhitectural

Muzeul de Artă Populară Constanța este una dintre cele 4 clădiri care au fost alese pentru a fi iluminate arhitectural pe timpul nopții.  Istoria edificiului este foarte interesantă, deoarece, ”Palatul Comunal” a fost primul sediu construit pentru Primăria Comunei Urbane Constanta, la 18 ani după Unirea Dobrogei cu România. Inaugurată în anul 1896, clădirea a fost realizată în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Ion Socolescu.

cladiri-emblematice-iluminate-arhitectural-in-constantaElementele constructive si decorative folosite, specifice clădirilor traditionale si edificiilor de cult, i-au determinat pe localnici să creadă că este o biserică, astfel că multi se închinau când ajungeau în dreptul imobilului.

Timp de peste 60 de ani, palatul a fost sediul Directiei de Postă si Telegraf, iar din 1970, clădirea, acum monument istoric, găzduieste Muzeul de Artă Populară Constanta, care detine peste 17.000 de piese reprezentative pentru România, dar și pentru etniile din Dobrogea.

Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski iluminat arhitectural

Clădirea în care funcționează Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski a fost construită în 1930, ca sală de festivități a Colegiului Național Mircea cel Bătrâ. În anii 1950-1952 a fost extinsă cu un portic, fațada a fost modificată, iar clădirea a fost reamenajată ca teatru. În anul 1957 s-a înființat, prin Ordonanță guvernamentală, Opera dobrogeană, una dintre cele mai nobile instituții de artă, care a fost denumită inițial ,,Teatrul Muzical’’.

cladiri-emblematice-iluminate-arhitectural-in-constanta-teatrul-oleg-danovskkiCortina noului Teatru Muzical s-a ridicat pentru prima oară pe data de 24 martie 1958, cu spectacolul Liliacul de J.Strauss. De atunci s-au petrecut multe modificări în denumirea instituției: 1976 – Teatrul Liric; 1996 – Opera; 2004 – Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski.

În 1978, maestrul coregraf Oleg Danovski a inițiat un proiect de înființare a ansamblului de Balet Clasic și Contemporan, ca secție de balet a Teatrului de Revista  Fantasio, unde Oleg Danovski a montat trilogia ceaikovskiană ,,Lacul Lebedelor’’, „Frumoasa din pădurea adormită” și ,,Spărgătorul de nuci’’. După 1978, Danovski a înființat Ansamblul de Balet Clasic și Contemporan ”Fantasio”, nucleul Companiei de balet de astăzi, al cărui vast repertoriu cuprinde capodopere originale din baletul clasic, neoclasic și contemporan.

Cele 4 clădiri pot fi admirate pe timpul nopții, timp de o lună.

The post 4 clădiri emblematice iluminate arhitectural prind viață pe timpul nopții appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *