Ce sa faci in aeroportul Charles de Gaulle cand esti in tranzit?

Aeroportul Paris – Charles de Gaulle (CDG) este unul dintre principalele hub-uri aeriene din Europa, cu conexiuni excelente spre foarte multe destinatii europene si intercontinentale. Pe langa rolul important pe care il joaca la nivel international, are si o mare insemnatate pentru mine personal. Aici am avut cea mai frumoasa escala facuta vreodata, cand am dat o fuga in centrul Parisului si am cerut-o in casatorie pe Andra, in varful turnului Eiffel. 

Deserveste zilnic aproximativ 150.000 de pasageri si opereaza peste 1.400 de zboruri/zi de la peste 100 de companii aeriene. 

Cladirea aeroportului are un design contemporan, fiind considerat un simbol al Paris-ului. La interior, este imposibil sa nu remarci elementele de design din terminale. Fie ca e vorba de un tavan deschis, gradini verticale, tablouri acvatice sau de muzeul cu intrare gratuita, aeroportul ofera foarte multe optiuni pentru petrecerea timpului liber daca esti in tranzit. Sa le luam pe rand.

.

1. Te relaxezi la unul dintre business lounge-uri

Pe Charles de Gaulle sunt nu mai putin de sase business lounge-uri, iar unul din preferatele mele este in terminalul 2E, in zona portilor L. Aici te vei simti efectiv ca intr-un hotel de 5 stele: ai o zona SPA Clarins, 2 saune, un bar detox cu ceaiuri Palais des Thés si apa aromatizata Evian, zona de Playstation, dusuri, un bufet cu mancaruri fratuzesti si, bineinteles, o zona de relaxare. Ca sa te bucuri de facilitatile acestuia, ai nevoie de un bilet la clasa business pe un zbor Skyteam sau de un card Flying Blue Gold sau Platinum. 

Flying Blue este programul de fidelitate al aliantei Sky Team (Air France, KLM, TAROM, Aerolineas Argentinas, Delta, China Airlines, etc.).

Oricine se inscrie in acest program de fidelitate incepe ca Explorer, statut care se modifica si de unde poti avansa la Silver, Gold, apoi la Platinum, in functie de numarul de Puncte de experienta (XP) acumulate. Cu cat calatoresti mai mult, cu atat ai mai multe sanse sa acumulezi XP si, astfel, sa iti schimbi statutul, avansand un nivel. 

Ca sa primesti statutul Silver, trebuie sa acumulezi primele 100 XP. Avansezi apoi la Gold cu 180 XP si la Platinum cu 300 XP. Fiecare statut beneficiaza de propriile privilegii si beneficii distincte. De exemplu, clientii Platinum se bucura, printre altele, de urmatoarele avantaje (de 3 ani sunt si eu membru Platinum):

Acces gratuit la lounge-urile SkyTeam din intreaga lume, impreuna cu un invitat

SkyPriority: acces prioritar in aeroport la check-in, imbarcare, etc

Acces gratuit la optiuni de locuri care altfel s-ar plati suplimentar

1 bagaj de cala suplimentar pe zborurile SkyTeam

Acumulezi mai multe mile 

Daca esti membru Platinum pentru 10 ani la rand, devii membru Platinum pe viata.

Daca vreti si voi sa va inrolati ca membru Flying Blue, o puteti face gratuit aici

Puteti intra in lounge-uri si daca nu sunteti membru Flying Blue, contra unei taxe.

.

2. Te odihnesti in hotelul din interiorul aeroportului, Yotelair

Daca aveti o escala lunga pana la urmatorul zbor, e bine de stiut ca in aeroportul Charles de Gaulle exista un hotel chiar intre terminalele M si L. 

Cazarea se poate rezerva online direct de pe website-ul hotelului, Yotel.com, si se plateste per ora: 4 ore costa de la 75 de euro, la care se mai adauga 15 euro/ora, in functie de durata totala de cazare si de numarul de persoane din camera. Daca te gandesti ca in alte aeroporturi platesti cel putin 200 de euro/noapte, aici ti se va parea un chilipir pentru avantajele pe care ti le ofera. Camerele nu sunt de tip cabina sau capsula, ca in alte parti, ci, dimpotriva, iti ofera un spatiu generos (aproape ca intr-un hotel de oras). Poti inchiria o camera pentru maximum 4 persoane, cu paturi duble si paturi supraetajate. 

Printre facilitati se numara Wi-Fi gratuit, paturi confortabile in care se doarme bine, lumina calda ambientala si un TV cu ecran plat. Baia are un dus cu efect de ploaie si articole de toaleta gratuite. De asemenea, aici veti gasi adaptoare pentru diferite tipuri de prize.

.

3. Sesiune de cumparaturi la branduri luxury

Nu sunt eu un impatimit al cumparaturilor, dar nu pot sa nu remarc facilitatile de shopping din aeroportul Charles de Gaulle. Printre brandurile de renume pe care le gasiti aici se numara Chanel, Cartier, Hermès, Dior sau Saint Laurent, de multe ori la preturi mai avantajoase decat in magazinele din oras.

.

4. Momente de rasfat la restaurantele si cafenelele cu specific frantuzesc

De la cafenelele si bistrourile de lant cum sunt Starbucks, Pret-a-Manger, pana la restaurante cu ștaif, aeroportul are optiuni pentru toate gusturile. De multe ori sunt pe graba si prefer sa mananc la business lounge-urile din aeroport, insa vizita la patiseria Ladurée e aproape nelipsita din ‘itinerar’, mai ales daca suntem in formula completa, toti 4, ori e zborul de retur spre casa. Copiii sunt innebuniti dupa macarons. In plus, cutiutele sunt cadourile perfecte pentru cei dragi din tara. 

5. Facilitati pentru familiile cu copii 

Avem doi copii, de 4 si 7 ani, si stim ce inseamna nevoia lor de atentie continua si, deopotriva, atractia catre tehnologie. Tocmai de aceea, principala noastra provocare atunci cand calatorim este sa-i angrenam in activitati in afara tabletei, care sa-i tina antrenati, sa nu se plictiseasca, dar nici sa nu deranjeze ceilalti turisti din jur. Din fericire, la Charles de Gaulle chiar exista multiple optiuni de petrecere a timpului impreuna cu copii, atat in interiorul lounge-urilor, cat si gratuit, in cadrul fiecarui terminal: console Sony PlayStation PS4 echipate cu o multitudine de jocuri, mese de jocuri cu ecran tactil TablePlay by Novotel, mini-teren de fotbal, zone cu puzzle-uri, jocuri de construit, filme etc. 

Fiecare terminal este gandit diferit si aveti alte atractii pentru copii. Pot sa va spun ca noi am testat locurile de joaca pentru copii din Aeroportul Charles de Gaulle din Paris atat in perioada de bebelusie, cat si mai tarziu. Facilitatile pentru copii sunt gandite pe grupe de varsta, astfel ca gasesti zone de joaca pentru toate varstele.

.

6. Viziteaza Parisul in cateva ore 

Daca ai minimum 6 ore de escala, puteti face chiar si o vizita fulger in Paris. In cazul in care aveti bagaje, exista un spatiu de depozitare in terminalul T2, iar apoi, luati trenul, taxi sau Uber pana in centrul orasului. Pentru transferul cu trenul, trebuie sa va rezervati cam 2h dus-intors, insa cu taxi sau Uber drumul pana la Turnul Eiffel, de exemplu, dureaza doar aproximativ jumatate de ora. Intr-un articol trecut am scris si ce poti vizita in Paris in doar cateva ore, in cazul in care nu ati mai fost aici. De asemenea, daca sunteti si cu copiii si aveti o zi intreaga la dispozitie, TGV-ul face doar 10 minute pana la Disneyland, unde distractia e garantata! 

Aeroportul e bine organizat, intuitiv si, chiar daca nu ai calatorit prea mult anterior sau nu stii o limba straina, cu putina atentie reusesti sa te orientezi destul de repede si sa ajungi la poarta de imbarcare. Sunt peste tot indicatoare si marcaje, iar personalul din aeroport e, in general, prietenos. 

The post Ce sa faci in aeroportul Charles de Gaulle cand esti in tranzit? appeared first on Razvan Pascu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *