Continuă lucrările la Cazinoul din Constanța. Monumentul istoric va fi de nerecunoscut

De la o zi la alta, Cazinoul din Constanța, monumentul istoric proiectat de arhitectul Daniel Renard, își recapătă strălucirea de altădată. Luna aceasta, imobilul de patrimoniu împlinește 112 ani de la inaugurare, iar detaliile refăcute pe fațade sunt impresionante.

Cazinoul va redeveni atracția orașului Constanța

Cea mai admirată și mai fotografiată clădire de pe malul mării, Cazinoul din Constanța va fi de nerecunoscut, după restaurare. Experții spun că monumentul istoric va arăta așa cum a fost el construit inițial, în 1910, iar amenajarea interioarelor va respecta toate pretențiile stitului art-nouveau.

cazinoul-din-constanta-restaurare-reabilitare-modernizare-cladire-de-patrimoniu-monument-istoric-art-nouveau

Zeci de muncitori sunt în fiecare zi pe șantierul deschis în urmă cu doi ani și jumătate, la Cazinoul din Constanța. Ei lucrează atât la interior, cât și la exterior, pentru ca termenul de finalizare, martie 2023, să fie respectat.

cazino-constnta-reabilitare-restaurare-lucrari-art-nouveau

Echipa realizează lucrări de sudură, tencuieli, reabilitează terasele de pe platformă, instalațiile electrice și termice și construiește noile decorațiuni din ipsos, care se realizează cu matrițe făcute special pentru fiecare detaliu în parte.

cazino-constanta-restaurare-art-nouveau-monument-istoric

Specialiștii afirmă că structura de rezistență a Cazinoului era grav afectată, iar planșeul risca să se prăbușească la un cutremur. Experții ne asigură, însă, că monumentul va arăta la final, ca în zilele lui bune.

fereastra-scoica-cazino-constanta-restaurare-reabiitare-art-nouveau

Ornamentele vor fi realizate ca pe vremuri, iar fereastra sub formă de scoică, pe care o admiram de pe faleză va fi refăcută și pe partea dinspre mare.

Toate decorațiunile interioare de la Cazinoul din Constanța vor fi în stilul art-nouveau

Când ne gândim la Cazinoul din Constanța, pe lângă treptele impunătoare, mărimea clădirii și elementele ei decorative ne ducem cu gândul la vitraliile din dreptul scărilor și la delicatele candelabre.

cazinoul-din-constanta

Ultimele vitralii nu au respectat modelul celor originale, pentru că aveau niște picturi sau ornamente moderne și pardoseli cu o grafică modernă, care nu aveau ce căuta în edificiu.

cazinoul-din-constanta-monument-istoric-art-nouveau-restaurare

Există multe clădiri realizate în România în stilul art-nouveau, iar cele din Oradea sunt adevărate bijuterii. Totuși, Cazinoul din Constanța este unic și pentru faptul că respectă acest stil nu numai la exterior, ci și în interior.

cazinoul-din-constanta-rastaurare-art-nouveau

Tocmai de aceea, specialiștii ne asigură că restaurarea acestui simbol al orașului Constanța va fi realizată cu mare atenție la detalii, astfel încât, la final, să arate așa cum a fost odinioară.

Istoria Cazinoului este fabuloasă

Cazinoul din Constanța a fost o clădire prea modernă pentru anul 1910. Proiectul arhitectului Daniel Renard a fost foarte criticat la acea vreme și a existat o întreagă campanie de denigrare, în care edificiul era comparat cu un profiterol sau cu un dric.

cazino-constanta-imagine-aeriana-drona-dji-mavic2-restaurare-reabilitare-art-nouveau

La inaugurarea oficială a Cazinoului, pe 15 august 1910, a participat și Principele Ferdinand. De asemenea, Regina Elisabeta a patronat serate culturale în cadrul edificiului, iar Regina Maria a patronat un concert caritabil la Cazinou, pentru a strângerea de fonduri în vederea construirii Bisericii Catolice Sfântul Anton.

Cazino-Constanta-art-nouveau-restaurare-reabilitare-monument-patrimoniu

Cazinoul din Constanța a fost bombardat în Primul Război Mondial, când funcționa ca spital de campanie și au murit atunci 10 oameni. Apoi, a mai fost bombardat și în al Doilea Război Mondial.

Cazino Constanta

La începutul secolului trecut, balurile erau principalul mod de distracție pentru constănțeni și turiști. La Cazino, oamenii dansau, socializau, se întâlneau, se puneau la cale căsătorii, vedeau piese de teatru, se cunoșteau persoane din diferite categorii sociale.

Au fost multe motive de bucurie în monumentul istoric și în perioada socialistă, când multă lume și-a organizat nunta în clădirea monument istoric.

The post Continuă lucrările la Cazinoul din Constanța. Monumentul istoric va fi de nerecunoscut appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *