Copiii din județul Constanța participă la Zilele Europene ale Arheologiei, în localitatea Țepeș Vodă

Zilele Europene ale Arheologiei sunt organizate, pentru prima dată, în localitatea Țepeș Vodă din comuna constănțeană Siliștea, la inițiativa Asociației ”Historia Renascita” filiala Constanța. Sute de copii participă, timp de două zile, în perioada 18-19 iunie, în Parcul Tineretului din satul Țepeș Vodă, la ateliere și lecții de istorie vie.

Zilele Europene ale Arheologiei sunt centrate pe educația copiilor

Zilele Europene ale Arheologiei au început vineri, 17 iunie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde s-au desfășurat mai multe evenimente dedicate copiilor și tinerilor.

Arheologul Radu Petcu a prezentat modul în care arăta o casă romană, iar copiii au pornit apoi într-o misiune de descoperire a Zeiței Fortuna, transformată în mascotă. La etajul II al muzeului, arheologii care au descoperit obiectele expuse le-au dezvăluit celor mici, lucruri inedite.

Sâmbătă și duminică, 18-19 iunie, între orele 10:00 – 20:00, scena evenimentelor organizate de MINAC s-a mutat în Parcul Tineretului din satul Țepeș Vodă, comuna Siliștea, jud. Constanța. Aici se desfășoară mai multe activități, fiind pregătite și numeroase surprize pentru copii.

zilele-europene-ale-arheologiei-in-satul-tepes-voda-din-constanta

Specialiștii muzeului îi îndrumă copiii în cadrul atelierelor de creație (desen, pictură, modelaj), le oferă premii celor care participă la concursul „Micul arheolog” și ascund piese, care vor face apoi obiectul unei vânători de comori.

cercetasii-romaniei-la-zilele-europene-ale-arheologiei-de-la-tepes-voda

La acțiune participă și Cercetașii României, de la care copiii află detalii despre istoria organizației și obiectele de vestimentație specifice. De asemenea, cercetașii le împărtășesc copiilor experiența lor și le prezintă drumețiile întreprinse și soluțiile ingenioase care pot fi aplicate pentru rezolvarea eventualelor probleme apărute în timpul unei expediții. Atelierele pregătite de către acești parteneri ai Muzeului sunt foarte interesante pentru tinerii care participă la Zilele Europene ale Arheologiei, iar sâmbătă au participat zeci de copii la ele.

Sâmbătă seara, tineri talentați au încântat publicul prin dans și cântec, iar Ansamblul „Silișteanca” le-a arătat spectatorilor pașii de dans care însoțesc cântecele populare.

Lecții de istorie vie, la Zilele Europene ale Arheologiei

Voluntarii Asociației „Historia Renascita” Constanța le prezintă celor mici, în cadrul evenimentului organizat pentru a marca Zilele Europene ale Arheologiei, armurile și uneltele populațiilor antice care au trăit pe pământul dobrogean în urmă cu două milenii și le oferă detalii interesante legate de traiul cotidian și de cultura populațiilor din trecut. Tinerii pot învăța salutul romanilor, iar în atelierele organizate la Țepeș Vodă, află cum se prelucrau atunci diferite materiale.

zilele-europene-ale-arheologiei-la-tepes-voda-constanta

”Au participat sâmbătă, la evenimentele de la Țepeș Vodă și reprezentanții Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, care au organizat ateliere de linogravură și de aranjare a unui acvariu. Ei ne-au donat încă un acvariu pentru laboratorul de biologie din fosta școală de la Țepeș Vodă, pe care, săptămâna viitoare îl vor transforma într-un acvariu de mediu marin, ceea ce este foarte greu de realizat.

asociatia-historia-renascita-la-zilele-europene-ale-arheologiei

Pe de altă parte, Asociația ”Historia Renascita” filiala Constanța se prezintă la evenimente cu două echipe de legionari romani și soldați barbari, aceste lecții de istorie vie fiind foarte apreciate de copii. Copiii din Țepeș Vodă au mai fost alături de noi și la alte activități și deja se pricep să tragă cu arcul.

asociatia-historia-renascita-constanta-zilele-europene-ale-arheologiei

Apreciez că trebuie să fie promovate mai mult în școli aceste lecții de istorie vie și să existe, în acest sens,  o susținere mai mare din partea autorităților de la nivel central, cu atât mai mult cu cât avem un județ cu foarte multe cetăți și cu resurse arheologice, pe care nu le promovăm suficient.

alexandru-ionascu-historia-renascita-constanta-zilele-europene-ale-arheologiei

Sunt foarte mândru că am ocazia, în aceste zile să pun satul natal pe harta culturii, alături de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, de Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, de cei de la Biblioteca Județeană I.N. Roman. Dorim să organizăm Zilele Arheologiei Europene și în anii următori la Țepeș Vodă, dar să avem și alte evenimente de genul acesta”, a declarat pentru Discover Dobrogea, președintele Asociației ”Historia Renascita” filiala Constanța, Alexandru Ionașcu.

Lecții inedite de istorie, cultură și arheologie, în satul Țepeș Vodă din Constanța

La evenimentul organizat ieri în satul Țepeș Vodă, pentru a marca Zilele Europene ale Arheologiei s-au alăturat și angajați de la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Aceștia au desfășurat acțiunea intitulată „Raftul prieteniei”, care încurajează schimbul de carte între copii, fiind o modalitate gratuită și prietenoasă cu mediul de reînnoire a bibliotecilor personale.

muzeu-la-fosta-scoala-din-tepes-voda

”Zilele Europene ale Arheologiei în satul Țepeș Vodă au început în urma unei propuneri făcută de colegul nostru, Alexandru Ionașcu, care a organizat și un mic muzeu al comunei, în fosta școală din localitate.

Am discutat și cu cei de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și s-a născut acest parteneriat, prin care organizăm, timp de două zile, în Parcul Tineretului din Țepeș Vodă, evenimente dedicate copiilor.

Ne-am dorit să le oferim copiilor lecții inedite de istorie și arheologie, pe care le apreciază. Au venit elevi din localitățile Corbu, Cumpăna, din Constanța, Medgidia, din localitățile învecinate și mulți copii din comuna noastră, Siliștea.

zilele-europene-ale-arheologiei-la-tepes-voda

Sunt organizate ateliere de modelaj, pictură, lecții de istorie vie oferite de voluntarii Asociației ”Historia Renascita” și cei de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și copiii au fost foarte receptivi la tot ce s-a întâmplat”, a precizat pentru Discover Dobrogea, primarul comunei Siliștea din județul Constanța, Mihai Soare.

zilele-europene-ale-arheologiei-la-

Astăzi continuă activitățile pentru cei mici, iar în această seară, membrii „Revolution Dance Studio” vor surprinde asistența cu mișcări de dans modern. Evenimentele au fost organizate și cu sprijinul oferit de Fundația pentru Dezvoltare Locală și Regională – Filiala Regională Sud-Est, Lions Club Constanța și Cora.

The post Copiii din județul Constanța participă la Zilele Europene ale Arheologiei, în localitatea Țepeș Vodă appeared first on Descopera Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *