Cum mi-a schimbat Social Media viata – de la un job in corporatie la cel de ‘travel influencer’, una dintre meseriile care nu exista in urma cu 10 ani

Fac parte dintre norocosii care si-au transformat pasiunea in job si jobul in pasiune. Pot spune ca toate lucrurile de care am nevoie imi incap intr-un bagaj de mana. Insa toate amintirile, experientele si sentimentele din calatoriile mele n-ar putea fi cuprinse nici in articole de zeci de pagini. Si sunt foarte recunoscator pentru tot ceea ce am cladit, prin multa munca, prin nopti nedormite, prin dedicare si pasiune, alaturi de familia care mi-a fost mereu aproape si, bineinteles, alaturi de partenerii mei de nadejde, fara de care drumul pana aici nu ar fi fost la fel. 

O buna parte a parcursului carierei mele asa cum este ea azi se datoreaza, in fapt, online-ului. Acest instrument fara de care nu as putea sa va povestesc atat de multe despre cele mai interesante destinatii ale lumii, fara de care nu ati afla atat de usor despre calatoriile de grup pe care le organizam, fara de care nu as putea sa impartasesc cu voi toate fotografiile minunate, zeci de pagini de opinii si impresii de calatorie etc. Pe scurt, pot spune ca gratie dezvoltarii online-ului, am reusit sa construiesc un stil de viata si de business sustenabil, care imi permit sa fac ceea  ce imi place: sa calatoresc alaturi de oameni smart si frumosi, in destinatii din toata lumea.

Cu toate acestea, desi calatoriile fac parte din viata mea “de cand ma stiu”, la inceputurile mele in acest domeniu, jobul pe care il am acum, practic, nu exista. 😊 A fost un pariu cu mine ca pot face asta si nu regret niciun moment decizia de a merge pe o cale foarte putin batatorita. 

Cum aratau lucrurile pentru mine acum mai bine de 10 ani?

Social Media era la inceput de drum, iar aparitiile TV erau destul de rare. Imi amintesc si acum primele postari pe blog, primele participari la targurile de turism, primul infotrip, fotografiile pe care le faceam cu o camera foto foarte grea pe care o caram peste tot dupa mine, cum ‘vanam’ oferte si zile libere de la jobul din corporatia in care lucram…

.

Am crescut in fiecare an cate putin, munceam mult si imi investeam banii in calatorii. Era atunci un trend al blogurilor si am profitat de el, dar imi doream tare mult sa fiu util celor care calatoresc si ma gandeam ca prin intermediul blogului voi cunoaste oameni cu aceleasi pasiuni ca ale mele. Si asa s-a si intamplat. Dupa mai multi ani de munca la corporatie si in paralel cu munca pe blog, am trecut de la un job full-time la unul part-time, iar la un moment dat am decis sa renunt de tot la acel loc de munca si sa ma axez doar pe proiectele personale, blogul si agentia de comunicare si PR pe care o deschisesem. 

Ce s-a schimbat astazi?

In afara de pasiunea pentru calatorii…totul 😊 chiar si destinatiile in care mergem si modul in care se face turismul acum. Daca acum 10 ani agentiile de turism investeau in materiale BTL, flyere si alte forme de publicitate, acum, insa, exista bugete generoase pentru online si tot ceea ce inseamna Social Media si…influenceri. 

Exista cursuri si specializari intregi la facultati dedicate strict acestui domeniu, exista nenumarate carti despre strategiile in social media si despre cum online-ul este viitorul si, de cele mai multe ori, chiar prezentul. Acum, mare parte din activitatea mea, pe langa deplasarile evidente, se concentreaza in online: gandit si pus in aplicare campanii pentru Facebook si Instagram, strategii de promovare a clientilor si partenerilor in online, research si prezentarea activitatii mele in online, documentare despre viitoarele proiecte menite sa dezvolte turismul intern si educarea publicului catre astfel de initiative. Chiar si comunicarea cu echipa ori partenerii mei tot prin intermediul mediului online se desfasoara.

Ce ma ajuta cel mai mult?

Pe langa accesul evident la informatii, public, oameni dragi si multe altele, in activitatea mea din online si stilul meu de viata, eficienta este totul. De la cat de repede redactez un text, pana la cat de usor incarc un articol pe blog sau trimit un mesaj intr-o situatie in care ma aflu sub presiune. Bineinteles, am ajutoare de nadejde in echipa mea, insa, mai intai de toate, am nevoie sa fiu eu sigur pe mine atunci cand vine vorba de „maruntisurile„ din online si pe calculator.

Pentru ca “time is money” chiar si pe Facebook sau WordPress, iar modul in care se redacteaza un articol, rapiditatea cu care este recorectat si modificat in functie de feedback, ora la care este postat si multe alte aspecte pot influenta foarte mult succesul si popularitatea unui brand in online.

Si pentru ca nu ne-am nascut cu calculatoarele in mana, este in regula sa recunoastem ca, de cele mai multe ori, tehnologia, chiar si in cele mai mici aspecte, ne depaseste. Tocmai de aceea, ca in orice alt domeniu, documentarea, teoria si practica sunt foarte importante.

Cursuri gratuite de digitalizare pentru sute de persoane

Asa a aparut Tech Academy, proiect al carui principal obiectiv este de a contribui activ la digitalizarea fortei de munca din Romania. Fiecare cursant beneficiaza de 10 ore de consiliere profesionala pentru stabilirea actiunilor viitoare si identificarea nevoilor de instruire conform aptitudinilor actuale. Ulterior, toti cursantii participa la IT Bootcamp, un program accelerat de 80 de ore de dezvoltare a competentelor digitale.

Participarea la Tech Academy este voluntara si gratuita, iar grupul tinta va fi compus din minim 660 de persoane, angajati cu contract individual de munca (cu norma intreaga sau cu timp partial), inclusiv PFA si intreprinderi individuale, cu domiciliul sau resedinta in regiunile Sud Vest, Sud si Sud Est si varsta cuprinsa intre 25 si 64 ani.

Eu va incurajez sa va inscrieti, indiferent daca va doriti sa va imbunatatiti abilitatile individuale sau vreti sa le transpuneti apoi in echipa sau in business.

Pentru inscrieri, puteti trimite un email la adresa techacademy@europroject.org.ro sau ii puteti suna la numarul de telefon 0766491192, persoana de contact Borcos Ciprian – coordonator selectie grup tinta.

.

The post Cum mi-a schimbat Social Media viata – de la un job in corporatie la cel de ‘travel influencer’, una dintre meseriile care nu exista in urma cu 10 ani appeared first on Razvan Pascu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *